FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Elvéreztünk a hirtelen halálban

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szabados Gábor, Nemzeti Sport 2003.06.09
--------------------------------------------------------------------------------

Alighanem kevesen gondolták, hogy csúszni fog a magyar és a szerb-montenegrói válogatott összecsapása a megelőző meccs hosszabbítása miatt, hiszen előttünk az olaszok és a teljesen esélytelennek gondolt szlovénok játszottak. A házigazdák azonban javítottak valamit megítélésükön (lásd: nők, 1-27): négyszer hét perc alatt 9-9-es döntetlent játszottak a taljánokkal. A hosszabbításban aztán kijött a tudáskülönbség, 13-10-re nyertek az olaszok, de így sem múlt el a nap meglepetésgyőzelem nélkül: az általunk az uszodafenékig alázott oroszok 8-7-re kikaptak Szlovákiától.

Kemény Dénes nem változtatott a győztes csapaton, ezúttal is Steinmetz Ádám és Kiss Csaba maradt ki a keretből. Biros Péter végül félórás késéssel lódulhatott neki az első negyed ráúszásának, és egyből el is hozta a bizarr, rózsaszín labdát. Nemsokára már ugyanő az első emberelőnyünket is kihasználta Benedek passzából. A saját kapunk előtt kivédekeztük az első fórt, majd az ellentámadásból Varga Zsolt eresztett el egy remek svédcsavart - a rózsaszín esztétikai borzalom a felsőlécen csattant. Jelenics megirigyelte a mutatványt, ő is bevetett egy csavart - sajnos ő betalált Szécsi kapujába. Azért a szerbek sem maradtak kapufa nélkül, Jokics tette a lécre a második "jugó” fórt. Másodpercekkel a vége előtt Benedek bevágta a mi második emberelőnyünket, így gólok tekintetében előnnyel fordultunk a második negyedre (2-1).

A kapufák eztán is munkában voltak, Kiss Gergő passza után Kásás balról leadott lövése jött ki a léc belső oldaláról, majd ők ketten lekopírozták ezt az akciót: a kapufa azonban ezúttal nem ki-, hanem befelé passzolt. Birosnak ez nagyon megtetszett, ő messziről bombázott a kapufa belső éle segítségével a hálóba, így máris háromgólos volt az előny (4-1). Vujasinovics előnyből szépített, de Molnár egy iszonyatos birkózás után centerből lőtt gólt (5-2). Mielőtt nagyon szép lett volna, Vujasinovics és Udovicsics találataival egy gólra feljöttek a szerbek, akiket a szlovén közönség ugyanolyan ujjongással és zászlólengetéssel (értsd: szlovén zászlók lengetésével) biztatott, mintha a saját fiaik lettek volna (5-4).

Eredménytelen birkózást hozott a harmadik negyed, mindkét fél eltapsolt egy-egy fórt, nem csoda, hogy a következő előnyünknél Kemény Dénes időt kért. A gól ennek ellenére két rossz passz miatt elmaradt, de ennél is rosszabb volt, hogy Kásás a szerb kapus bal tenyerébe püfölte a Molnár megfojtásáért ítélt négyméterest.

5-4-ről indult hát az utolsó játékrész, ahol megint a kapufa kért szót: Vujasinovics lövését védte. A félidő közepén úgy tűnt, hogy komoly lélektani előnybe kerülhet az, aki megtöri a több mint tíz perce tartó gólcsendet. A szerbek kapitánya, Nenad Manojlovics időt is kért, aminek meglett a foganatja: Sapics vágott be a jobb alsóba egy fórt 2:25 perccel a vége előtt (5-5). Mi elrontottunk egy előnyt, majd kaptunk rögtön még egyet, erre Kemény Dénes is újra időt kért, és ez most használt: Kiss Gergely bombázott a jobb alsóba. Válaszként Gocsics is kihasznált egy fórt, éles szögből betalálva, így 40 másodperccel a vége előtt egyenlő volt (6-6). Majdnem lett rosszabb is, pillanatokkal a duda előtt Sapics átejtette Szécsit, de az amúgy csúnya rózsaszín labda most gyönyörűen megállt a gólvonalon, így jöhetett a hosszabbítás.

Aki nem hozta magával a családot, az most buzgón telefonált haza, hogy két egymást követő meccsen is hosszabbítás volt, ezért késni fog (este tizenegyre járt már az idő), mi pedig merenghettünk azon, hogy már hárommal is vezettünk… A ráadás első félidejében Kiss Gergő és Benedek is a kapusba vágott egy ziccert, Szécsi bemutatott két bravúrt hátul - gól
nem esett. A második játékrészben ismét a kapufa hárított egy délszláv fórt, majd 36 másodperccel a vége előtt előnyt kaptunk, Kemény Dénes időt kért, de Benedek kezéből kiesett a labda…

Újabb telefonok haza: jön a hirtelen halál! Ami már hamar el is jött: előnyt kaptak a szerbek, Szécsi kijött egy labdára, de nem érte el, Sapics pedig az üres kapuba lőtt, s ezzel vereséget szenvedtünk. Voltaképpen egyetlen pillanatig sem vezetett az ellenfél, hiszen végig nálunk volt az előny (ha volt), s amikor a szerbek először előnybe kerültek, azonnal véget ért a mérkőzés. Persze, vezetni mindig a legvégén kell…

A végletekig izgalmas meccsen veszített a magyar csapat, amelynek többször is megvolt a lehetősége a győzelemre, de nem tudott élni vele (különösen az emberelőnyök gyatra kihasználása miatt bosszankodhatunk), Szerbia-Montenegró legjobbjait pedig dicséret illeti küzdeni tudásukért. Nincs még veszve semmi, a magyar csapat számára továbbra is nyitott a továbbjutás, ehhez persze le kell győznünk hétfőn az oroszokat megverő szlovákokat.

Magyarország-Szerbia-Montenegró 6-7 (2-1, 3-3, 0-0, 1-2, 0-0, 0-0, 0-1)
Gólszerzők:
Biros 2, Benedek 1, Kásás 1, Kiss G. 1, Molnár dr. 1, ill. Sapics 2, Vujasinovics 2, Gocsics 1, Jelenics 1, Udovicsics 1
Gól - emberelőnyből: 10/3, ill. 12/3
Négyméteresből: 1/0, ill. 0/0


További eredmények:
A-csoport:
Szlovákia-Oroszország 8-7, Románia-Hollandia 10-6
További eredmények:
B-csoport:
Spanyolország-Horvátország 6-3, Görögország-Németország 5-4, Olaszország-Szlovénia 13-10 (hosszabbítás után)

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003