FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Edzésnek sem volt jó

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szabados Gábor, Nemzeti Sport 2003.06.09
--------------------------------------------------------------------------------

Alapesetben egy világversenyen a házigazda ellen játszani sohasem leányálom, a címvédő és a vendéglátó csapat összecsapása pedig különleges csemegét ígért. A szlovén-magyar női Eb-meccs azonban minden volt, csak nem csemege: a gyengébbnél is gyengébb hazaiak csak feleslegesen fecsérelték a komolyabb feladatokra érdemes magyar válogatott idejét.

Női vízilabdáról eddig nem nagyon beszélhettünk Szlovéniában, nem csoda, hogy az előző fordulóban 22-1-re kikaptak szomszédaink legjobbjai a spanyoloktól. A mérkőzés komolyságát az sem jelzi eléggé, hogy a találkozó előtt edzést vezényelt a mieinknek a szakmai stáb, és Faragó Tamás szövetségi kapitány két alapemberét, Szremkó Krisztinát és a csapatkapitány Stieber Mercédeszt sem nevezte a meccsre.

Tizennégy másodpercre volt szüksége az Európa-bajnok magyar csapatnak ahhoz, hogy megszerezze a vezetést: Primász Ágnes talált elsőként a szlovénok hálójába. Ezt az első negyedben még kilenc gól követte, ezzel a tízessel máris leköröztük a spanyolokat, akik előző nap "csak” hét gólt tudtak egy játékrész alatt szerezni. Szinte minden támadásunk után a szlovén kapuban táncolt a minősíthetetlen színű (türkiznek nevezett) labda, így komoly megütközést keltett, amikor a második negyedben az első két kapura lövésünk célt tévesztett, a második ráadásul fórból! Faragó doktor azért emiatt még nem kért időt, nyilván őt sem zavarta különösebben, hogy csapata kissé visszavett a tempóból: a második játékrészben három góllal is megelégedett.

A harmadik negyedben (rögzítsük a pontos időpontot: 2:23 perccel a vége előtt) példátlan eset történt: gólt szereztek a szlovénok! Spela Potocnik emberelőnyből lőtt a bal felső sarokba. Ezt leszámítva semmi rendkívüli nem történt ebben a játékrészben, merthogy az öt dobott magyar gól nem számított annak. Az utolsó negyedben már csak az volt a kérdés, sikerül-e összesen több gólt dobni, mint előző nap a spanyoloknak - a szükséges mennyiség (23) még a játékrész fele előtt megvolt. A legvégén még izgulhattunk, hogy túlszárnyaljuk-e az első negyedben felállított tízgólos csúcsunkat, de ez már nem sikerült.


Tiba Zsuzsa
Szakmai szempontból értékelhetetlen volt ez a négyszer hét perc: gyakorlatilag még edzőpartnernek sem volt alkalmas a szlovén válogatott, néhány nagyra fújt gumibója hasonló mértékű ellenállást tudott volna kifejteni. De legalább a Ljubljanába látogatott magyar szurkolók jól érezték magukat a lelátón, a magyar válogatott pedig jól összevizezte magát a csoportelsőségről döntő, spanyolok elleni ütközet előtt.

Magyarország-Szlovénia 27-1 (10-0, 3-0, 5-1, 9-0)
Gólszerzők:
Kisteleki 5, Primász 5, Drávucz 4, Benkő 3, Valkay Á. 3, Györe 2, Zantleitner 2, Sipos 1, Tiba 1, Valkay E. 1, ill. S. Potocnik 1
Gól - emberelőnyből: 4/3, ill. 7/1
Négyméteresből: 1/1, ill. 0/0

Faragó Tamás: "Már a spanyolok ellen készültünk, amelyre erőnlétileg és lelkileg is megfelelő állapotban kell lennünk, ezért tartottunk egyórás edzést a mérkőzés előtt is. Ugyanezzel az elszántsággal kell játszanunk továbbra is.”

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003