FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Jöhet az orosz rulett: túl kell élni!

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.06.12
--------------------------------------------------------------------------------

Lazítás, ezúttal azonban már nem egy könnyed esti kikapcsolódást (mint alkalmuk nyílott erre szerda este), hanem komoly bemelegítést tessenek elképzelni. A kapitány által egyszerűen csak "operett Eb-nek” nevezett esemény ugyanis drámai magaslatokhoz érkezett: ma kora délután az állva maradt négy női csapat közül kettő végképp lemondhat nem titkolt álmairól.
"Lányok! Nyugtassatok meg, nem én akarok a legjobban nyerni, ugye?” - fordult tanítványaihoz Faragó doktor, aki megelégedésére egyöntetű válasz érkezett kiválasztottjaitól: "Dehogy! Mi sokkal jobban!”


Primász Ágnes (fehér sapkában) góljaira a folytatásban is nagy szükség lesz (Fotó: Árvai Károly)
A közel negyvenfokos kánikulában ennek megfelelő odafigyeléssel tréningeztek szerda délután Drávucz Ritáék, a mester nyugodtan foglalkozhatott egy keveset a fürdőzni érkező csemetéivel.
"Elmondhatjátok majd egyszer, hogy kétévesen láttátok a vízben a világ legjobb játékosát” - szólt ki a montreali legenda Berta lányát karjaiban úsztatva a parton szemlélődő zsurnalisztáknak, majd szemöldökét stílusosan összehúzva válaszolt a "Melyik sportágban?” hangzatú kérdésre: "Melyikben, melyikben… Természetesen vízilabdában.”
Faragó Berta elvitathatlan tehetsége (elképesztő, ikertestvéreihez hasonlóan már most hogy bánik a labdával…) mindazonáltal jó néhány esztendő múltán kamatozhat a női válogatottban, de nincs probléma, elvégre a maiak sem az amatőrkategória képviselői.
Európa-bajnokok, a legjobb "fajtából”.
"Szeretem őket, aranyosak, tudnak vízilabdázni” - mondja Primász Ágiékra mutatva, akik a vízben éppen Györe Lajos utasításait hajtják végre. A kapusok repkednek, a lövések hol a felső sarokban, hol a kapufán csattanak, csak a víz ne lenne ilyen meleg…
"Nem hiszem el, hogy nem tudnának egy kis hideget beleengedni…” - bosszankodik a másodedző, aki a tréning utolsó fázisában maga is a lányok közé merészkedik. "Ezt kapd ki, Manó!” - szól oda kapusunknak, Sós Ildinek, aki végrehatjva az utasítást, könnyűszerrel hárít. A következő kísérlet még az előbbinél is gyengébb, a sütkérező doktor, Gábor Antal nem is hagyja ki a ziccert: "Milyen lövés ez?! Nyújtsd ki a vállad!”
Csoda ezek után, hogy az újabb lövés a jobb sarokban landol…?
A feszültség legkisebb jele sem észlelhető a társulatnál, mosolyognak, csinosak a lányok, tisztelik az elődöntőben rájuk váró orosz kolléganőiket, de mint mondják: "Nem adunk esélyt nekik!”
Persze a mieink előtt gyakorló szbornaja tagjai sincsenek ezzel másként, fűti őket a visszavágás vágya. Mi tagadás, érthető. Két esztendeje a Margitszigeten, tavaly decemberben Perthben sülylyesztette el őket a Faragó-csapat. Mindkét esetben a fináléba jutásuk bánta (Eb, Világkupa), a statisztika törvényeit szem előtt tartva bíznak abban, fordul a kocka.
Mi meg a három a magyar igazságot emlegetjük…
"Veszélyesek, nagyon veszélyesek. Afféle kamikáze-vízilabdát játszanak, ha ez bejön nekik, szárnyalnak, ám ha megtörik őket, léket kapnak, elbizonytalanodnak. Orosz rulett ez, nem más. Azt várom a lányoktól, hogy megakadályozzák az ellenfél akarát, védekezésben hibátlan teljesítményt nyújtsanak, és megfogják a női póló egyik kimagasló egyéniségét, Konukhozt. Ha ezek a kitételek teljesülnek, akkor beszélhetünk győzelemről” - fogott hosszabb elemzésbe Faragó Tamás, aki a kontinensviadalt megelőző szíroszi tornán kénytelen volt gratulálni Oroszország kapitányának.
"Hülye egy meccs volt, egy góllal kaptunk ki, rengeteget hibáztunk. Egerben előtte viszont eggyel nyertünk, magyarán nincs mitől félnünk, hoznunk kell magunkat, és kész” - vette át határozottan a szót a vízből kievickélő Györe Lajos, majd sebtiben a volán mögé szaladt, és elvitte vacsorázni a csapatot.
Jelentjük, a lányok étvágya nem kicsi!

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003