FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Kemény Dénes osztotta ki az Eb-bronzérmeket a játékosoknak
Minek megriadni magunktól?

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, CSG, Nemzeti Sport 2003.06.17
--------------------------------------------------------------------------------

Akárcsak két éve Budapesten, Kranjban is Eb-bronzérmes lett a magyar férfiválogatott. Fura az összkép: a nyitány tökéletesen sikerült az oroszok ellen, majd előbb nyögvenyeltünk a hollandokkal vívott meccsen, aztán kiengedtük a kezünkből a szerb-montenegróiak elleni sikert, ezt követte egy remek széria, amelyet a spanyolok feletti pazar diadal koronázott meg, mígnem a horvátok elleni elődöntőn megrogygyant a gárda, a bronzmeccsen viszont újra szárnyalt.


Molnár Tamás (labdával) is fényesebb érmet tervez a barcelonai világbajnokságra (Fotók: Árvai Károly)
Mindezt úgy, hogy a komplett keret nyolc napot készült együtt, s voltaképpen két félből kellett összeillesztenie az Eb-csapatot Kemény Dénesnek.
"Játékban nem vártam ennyit, meg voltam lepődve, hogy többször milyen teljesítménnyel rukkolnak elő a fiúk, és azon is, hogy milyen kiváló a csapatszellem - beszélt első összbenyomásairól a kapitány.
Persze közbe lehet köhinteni, hogy ha a lehetőségeket rendre reálisan látó kapitány meglepődött, akkor miért csupán a harmadik helyen kötött ki a válogatott? "Ezek szerint az én elvárásaimat felülmúlták a bronz megszerzésével… - adott választ első olvasatban. - Komolyra fordítva, harminckét negyedből, vagy ha csak a legfontosabb ki-ki mérkőzéseket veszem, akkor tizenkét negyedből játszhat rosszul másfél negyeden át a csapat, ez szerintem belefér. Pláne látva a mezőny kiegyensúlyozottságát: egyre szélesebb a paletta, hiszen a rendre éremesélyesként érkező olaszok kilencedikek lettek, míg a tavaly kettőből kettőt nyerő oroszok nem állhattak dobogóra.”

Bunyóért kizárás?
Egy Európa-bajnokság, amelynek a végén nem játszották el a gyôztes tiszteletére a himnuszt (még csak az hiányzott volna), ehelyett a LEN elnöke, Bartolo Consolo házhoz ment az arany- és ezüstérmekkel, avagy bô három órával a sportág történetének legnagyobb botránya után egy kranji szállodában adta át a medáliákat a döntô két résztvevôjének. Gyanítható, a botránynak lesz következménye. Errôl szólt Szakadáti László, a LEN-iroda menedzsere is, aki elmondta: az esetleges szankciókról nehéz bármit is mondani, hiszen a semleges rendezôt bármivel is sújtani értelmetlenség - ugyanakkor felvetôdött, hogy a horvátokkal szemben fel fog lépni a LEN. „Szóba jöhet az európai kupacsapatok kizárása, vagy a válogatott kizárása a következô Eb-rôl, ám egyelôre meg kell vizsgálni a jogi lehetôségeket, meg aztán szükség van arra, hogy az esetleg most elhangzó, forró fejjel kimondott véleményeket bizonyos idô után újra teszteljük - vélekedett Szakadáti. - A barcelonai vb alatt mindenesetre összeül az elnökség, és eldönti, milyen lépéseket tesz az ügyben.”
Egy hónap múlva kezdődik a világbajnokság, a nemzetközi pólóélet rejtelmein elmerengőknek persze eszébe jut: talán nem is baj, hogy most csak a harmadik helyen kötöttünk ki, elvégre ki tudja, hagyták volna-e a duplázást? Kemény szerint nem érdemes feltenni ezt a kérdést: "Duplázhattunk volna, elvégre egy bizonyos szinten nem mennek túl. Az viszont kétségtelen, hogy az elődöntő során a mindent eldöntő gól előtt nagyon durván hibáztak a bírók. Elsősorban magunk miatt kaptunk ki a horvátok ellen, s lehet, ha nincs a kettős hátrány, akkor is veszítünk, ebben azonban így nem lehetünk biztosak.”
Kemény egyébként a döntőt övező őrület kellős közepén magához vette a kikészített bronzérmeket, s azt a hotelben kiosztotta játékosainak: mint kiderült, neki volt igaza, az eredményhirdetés ugyanis elmaradt. Barcelonában viszont bizonyosan lesz ceremónia, amelyen illene ott lennie a csapatnak is. "Játéktudás alapján bennünk van az elsőség, még nyolc nap összetartás után is. A világbajnokságig meg kell tanulnunk átlendülni a holtpontokon: az törvényszerű, hogy hét-nyolc mérkőzés során egy csapat rosszul játszik, ám ha ez ki-ki mérkőzésre esik, akkor össze kell szednie magát. Egyvalamit kell elérnünk: amikor nem megy, akkor ezt ne tetézzük azzal a riadtsággal, hogy észleljük, hogy nem megy. Amennyiben ezt megoldjuk, jók lesznek az esélyeink.”

Férfi Eb-k éremtáblázata
Ország A E B
MAGYARORSZÁG 12 4 3
Szovjetunió 5 3 2
Olaszország 3 1 5
Jugoszlávia 2 8 4
NSZK 2 - 1
Hollandia 1 - 1
Szerbia-Montenegró 1 - -
Németország - 3 2
Svédország - 3 -
Horvátország - 2 -
Spanyolország - 1 2
Franciaország - 1 -
NDK - 1 -
Belgium - - 3
Ausztria - - 1
Oroszország - - 1

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003