FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
A Horvát Olimpiai Bizottság komoly büntetéstől tart
Simencék kizárása a téma

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, CSG, Nemzeti Sport 2003.06.18
--------------------------------------------------------------------------------

Természetesen továbbra is a vasárnap méltatlanul, botrányosan befejeződött szlovéniai Eb-döntő a téma Európában. A Horvát Olimpiai Bizottság attól fél, hogy az ezüstérmet szerző válogatott issza majd meg a levét a horvát drukkerek vandalizmusának, amelynek következtében valóságos csatatérré változott Kranj uszodája és környéke.


A kranji uszodát az Eb-döntô elôtt, közben és után átalakító drukkerek miatt komoly büntetéstôl tartanak Horvátországban (Fotó: Árvai Károly)
Mint honlapunk is beszámolt róla, a szerb-montenegrói együttestől elszenvedett döntőbeli vereséget (8-9) elviselni képtelen horvát ultrák az Eb zárónapján, az aranyéremért kiírt mérkőzést követően rátámadtak a szerb szurkolókra, játékosokra, sőt a kivezényelt szlovén rohamosztagosokra is, és az összecsapásokban mindkét oldalon sokan megsebesültek.
A Horvátország és Szerbia-Montenegró közötti kapcsolatokra is árnyékot vető incidensek miatt a Horvát Olimpiai Bizottság attól tart, hogy a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA nagyon súlyos szankciókkal fogja büntetni a horvát válogatottat, amelyet akár ki is zárhatnak a júliusi világbajnokság résztvevői közül, mi több: a jövő évi athéni olimpiáról is száműzhetik akár. Az ebbéli zágrábi félelmeknek a bizottság elnöke, Zlatko Matesa adott hangot a spanyol hírügynökségnek nyilatkozva, elítélvén a szélsőséges szurkolói megnyilvánulást, minek következtében még az ünnepélyes eredményhirdetést, a hagyományos éremátadási ceremóniát sem lehetett megtartani a kranji uszodában.

Gergely István honosítására várnak
Gergely István hetek, hónapok óta vár a honosítására, ám - csakúgy, mint a hazai jégkorong-világbajnokság elôtt a végül állampolgársági vizsgát sikeresen letevô, a magyar válogatottban bemutatkozó Sille Tamás esetében - ügye a Közársasági Elnök Hivatala és a Belügyminisztérium közötti jogértelmezési vita miatt nem sokat haladt elôre. A szakértôk szerint kétféleképpen értelmezhetô jogszabályt - információink szerint - a BM-ben úgy magyarázzák, ahogy a válogatott érdeke kívánná, míg a legfelsôbb szinten ellenkezôleg. Kérdés, a sportág érdekében hajlandóak-e a KEH-ben elfogadni a minisztérium értelmezését, vagy ha nem, valamiféle méltányosságot gyakorolni az ügy rendezése érdekében. A szlovéniai Eb-rôl hazaérkezô szövetségi vezérkar természetesen mindent megmozgat a kapus honosítása érdekében, és még a júliusi vb elôtt szeretné elérni célját. A Barcelonába utazó 13-as keret kijelölésével még van ideje Kemény Dénes szövetségi kapitánynak, aki arra a kérdésre, hogy Gergely Istvánnal számol-e, így válaszolt: „Nem az a cél vezérelt, amikor meghívtam a Margitszigetre edzeni, hogy ne hízzon el a nyáron.”
"Attól félek, hogy a LEN feljelent bennünket a FINA-nál. Úgy tűnik, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy drasztikus büntetőintézkedésekkel sújtsák a horvát vízilabdát azok miatt, akiknek ténykedése következtében jó ideje eleve igen negatív a megítélésünk külföldön” - jelentette ki Matesa, aki szerint ugyanarról a 300-1000 fősre tehető csoportról van szó, amely Horvátországból eleve a zavarkeltés szándékával utazik a különböző sporteseményekre. A Horvát Vízilabda-szövetség elnöke, Nikola Grabic azt hangsúlyozta, hogy a játékosok nem tehetnek semmiről, egyszersmind a szélsőséges drukkereket és az Eb kudarcot vallott szervezőit okolta a lehetséges következményekért.
Jakov Matosic, az európai vízilabda-bizottság horvát tagja, aki Kranjban jelen volt az elhíresült, botrányosan végződött Eb-döntőn, azt állítja, nincs alapja annak a félelemnek, amely szerint a válogatott nem vehet részt a barcelonai vb-n.
"Még nem tudom, milyen büntetésre számíthatunk, nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni. Ellenben abban biztos vagyok, a csapat vébéindulását nem fenyegeti veszély” - mondta Matosic.

Rendkívüli ülés az európai szövetségben

Rendkívüli ülést tart a közeljövőben az Európai Úszószövetség, a LEN vezető testülete, a Büro a vasárnap este botrányba fulladt Szerbia-Montenegró-Horvátország Európa-bajnoki döntő ügyében. A LEN elnöke, Bartolo Consolo a vezérkar nevében is mélységes sajnálatának adott hangot az incidens miatt, elítélve a horvát szurkolóknak a mérkőzés után tanúsított erőszakos viselkedését. A hogyan továbbról a közeli napokban tartandó Büro-ülés hivatott dönteni - ugyanakkor a LEN köszönetet mond a két csapat tagjainak a döntőbeli sportszerű, példamutató játékért és magatartásért, amelyet annak ellenére tanúsítottak, hogy végig szörnyű nyomás alatt álltak. A LEN szerint a kranji incidens miatt sem a Bürót, sem az Eb szervezőbizottságát, sem pedig a helyi hatóságokat nem érheti vád.

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003