FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
A horvátoknál továbbra is áll a bál az Eb miatt
Törvénytervezet készül

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: HL, Nemzeti Sport 2003.06.22
--------------------------------------------------------------------------------

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek Horvátországban a kranji Eb-döntőn történtek miatt.


A horvát „szurkolók” az Eb-finálé alatt a sajtó munkáját is ellehetetlenítették
A televízióban rendkívüli adásban szociológusok, pszichológusok, valamint politikusok és sportolók is nyilatkoztak a történtekről, és mint Ratko Stritof, a válogatott egyik legjobbja elmondta: "A szurkolókkal lefolytatott beszélgetés során többen bevallották, hogy nem is ismerik a vízilabda szabályait. Ôk csakis a balhé miatt utaztak Kranjba.”
A horvát kormány rendkívül gyorsan reagált a történtekre: már elő is terjesztette a sportrendezvényeken történő incidensek megfékezése végett hozott törvényjavaslatot. Ez alapján az erőszakos viselkedés és rendbontás esetén 500-tól 10 000 kunáig (20 ezertől 400 ezer forintig) terjedő pénzbüntetéssel, valamint a sportrendezvényekről való 1-5 évig terjedő eltiltással büntethetők mindazok, akik balhét okoznak. A köznyelvben a szurkolók törvényeként emlegetett okirat ugyanakkor szabályozza mindazokat a deviáns viselkedésnek tekintendő cselekményeket, mint amilyen az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás, a pirotechnikai eszközök használata és fegyver viselete. Sőt, még azokra a transzparensekre vagy zászlókra is kitér, amelyekkel gyűlöletet szítanak vagy erőszakos cselekményekre utalnak. Még a különböző szurkolói dalok is szabálysértőnek számítanak, ha faji, nemzeti vagy vallási gyűlöletre utalnak. Kranjban ilyenre is akadt példa…
A törvény kitér a fiatalkorú szabálysértőkre is, akiket a rendőrség feljelent a szüleiknél, valamint az iskolájuknál is. A törvényt vélhetően az országgyűlés már e hónapban megtárgyalja, és ez alapján a rendőrség letartóztathat minden olyan személyt, aki rendbontással gyanúsítható - a mérkőzés befejezése után még két óráig élhet ezzel a jogával.
A Horvát Televízió sportprogramjának főszerkesztője nyilvános levélben fordult a horvát közvéleményhez azért, mert Kranjban megverték a tv kommentátorát. A sportszerkesztőség azt követeli, hogy az állami apparátus súlyosan büntesse meg mindazokat a rendbontókat, akiket a videofelvétel alapján azonosítani lehet. Jura Ozmec sportriportert nemcsak megverték, hanem összetörték az általa használt asztalt és tévémonitort, valamint a laptopját, illetve ellopták a mobiltelefonját is. A kommünikében a sportszerkesztőség megemlíti, hogy az újságírók munkáját is lehetetlenné tették a huligánok - mi is tanúsíthatjuk, így volt.

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003