FONTOS


 

Férfi és női Eb mától Kranjban és Ljubljanában
Szlovén Európa

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: BG, Népszabadság 2003.06.06
--------------------------------------------------------------------------------

Noha az ember szemszögéből nézve a nyár és a víz kapcsolata a legkevésbé sem új keletű, azért az a helyzet mégiscsak – már bocsánat – „állati”, ami a két évvel ezelőtti programmódosítás nyomán előállt: nevezetesen, hogy másfél hónapon belül Európa-bajnokságra, vb-re, e kettő között pedig Világliga-selejtezőre hivatalos a nemzetközi pólóelit…

A dömping első felvonásaként ma kezdődik Szlovéniában az Eb, amely az előbb említett két további eseménytől annyiban különbözik, hogy nem kvalifikál a jövő évi athéni olimpiára. Ily módon be kell érni azzal az „öncéllal”, amit egy Európa-bajnoki aranyérem jelent. Arany, nyomatékosítjuk, tekintettel arra, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitány lapunknak adott korábbi nyilatkozata szerint „mi mindig, mindenhová győzni megyünk”, másrészt a sportági vezérkar bejelentette: az idén kizárólag az első helyezéseket premizálja.

A dolog apró szépséghibája, hogy a magyaron kívül még legalább hat férfiválogatott – a görög, a horvát, az olasz, az orosz, a spanyol és a szerb – utazott az elsőség reményében Kranjba, úgyhogy eszünkbe ne jusson bagatellizálni a feladatot. Már csak azért se, mert a Sydneyben bajnok együttes a diadal óta egyetlen világversenyen sem tudott győzni – 2001-ben az Eb-n harmadik, a vb-n ötödik lett, tavaly a Világ Kupában ezüst-, a Világligában bronzérmet szerzett –, ráadásul Kemény az utóbbi napokban több alkalommal felhívta a figyelmet a felkészülés hiányosságaira.

A kontinensviadalt egyébként – sajátos kiírása okán – minimum két részre kell bontani. A felvezető szakaszban két hatcsapatos csoportban játszik a mezőny, ám ennek a periódusnak a jelentőségét devalválja, hogy négy-négy együttes folytathatja a küzdelmet, ráadásul egyenes kieséses rendszerben. Miután a másik „ágon” szerepel az olasz, a spanyol, a horvát, valamint a görög válogatott, és nincs tréner, aki képes lenne jó szívvel választani a kínálatból, lehetetlen megmondani, hogy milyen csoportvégeredmény esetén jár jól a magyar társulat: ha első lesz, és, mondjuk, a negyedik olaszok várnak rá a negyeddöntőben, vagy ha negyedik, és, tegyük föl, az „odaát” élen végző görögök következnek…

Ebből kifolyólag a taktika a támadásvariációkra és a hatékony védekezésre korlátozódik, s mivel számolgatni valóban nem érdemes – meg a tapasztalatok alapján nem is kifizetődő –, rögzítsük a száraz tényeket. A mai nyitó napon este fél tíztől az az orosz csapat az ellenfél, amelyet részint „bucira” vertek Kásásék az olimpiai döntőben, másrészt az, amely a múlt évben megnyerte a Világ Kupát és a Világligát is. További nehéz percek várhatók a hajdani jugoszlávokkal – a már Szerbia és Montenegró néven szereplő együttessel – szemben; ugyanakkor a hollandokat, a románokat és a szlovákokat illene alaposan elkalapálni.

Mielőtt szó érné a ház elejét, ideírjuk, hogy a Kranjtól csak nagyobb ugrásnyira fekvő Ljubljanában címvédőként vízbe szálló női válogatott a férfiakéhoz hasonló terveket szőve vágott neki a túrának. Faragó Tamás sikercsapata a szombati rajt alkalmával a sportág kisaszszonyváltozatában példátlanul eredményes hollandokkal mérkőzik, majd a házigazda szlovénok, végül a szintén erős spanyolok elleni találkozó áll a színlapon. Amennyiben a társaság csoportelsőként végez, akkor közvetlenül az elődöntőbe jut, ha pedig másodikként vagy harmadikként zár, akkor egy újabb próbatételt követően kerülhet a napos oldalra.

Írtuk volna, hogy a „reflektorok kereszttüzébe”, de a női meccseket mindvégig délután rendezik. A rivaldafény ebben a játékban a férficsapatok kiváltsága. Már amelyiké.

Férfiak (Kranj). A magyar válogatott mérkőzései az A csoportban. Június 6.: Oroszország (21.30). Június 7.: Hollandia (16.15). Június 8.: Szerbia és Montenegró (21.30). Június 9.: Románia (19). Június 10.: Szlovákia (15). A B csoport mezőnye: Görögország, Horvátország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Szlovénia. A negyeddöntőket 12-én, az elődöntőket 13-án, a döntőt 15-én rendezik.

Nők (Ljubljana). A csoport: Görögország, Németország, Olaszország, Oroszország. A magyar válogatott mérkőzései a B csoportban. Június 7.: Hollandia (13.45). Június 8.: Szlovénia (15). Június 9.: Spanyolország (16.15). A négy közé jutásért zajló mérkőzéseket 10-én, az elődöntőket 12-én, a döntőt 14-én rendezik.

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003