FONTOS


 

Romjaiban hever a spanyol fal
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszava 2003.06.12
--------------------------------------------------------------------------------

Csütörtök óta vitathatatlanul a magyar a legeredményesebb küldöttség a szlovéniai vízilabda Európa-bajnokságon, hiszen az egyetlen nemzet, amelynek lányai döntősök, fiai elődöntősök. Faragó Tamás csapata az oroszok feletti 7-6-tal került az olaszok elleni szombati fináléba, Kemény Dénesé pedig valószínűtlen fölénnyel pofozta le 10-2-re a spanyolokat. Csütörtök estig ennél magasabbra nem lehetett jutni. Pénteken, szombaton és vasárnap ellenben még lehet.


Benedek most sem okozott csalódást
Egymás között, csendesen bevallhatjuk, a női vízilabda Eb bizony nem a földkerekség legnépszerűbb sporteseménye. De annak mindenképpen illik roppant komolyan vennie, aki a megrendezésére vállalkozik. A szlovének azonban nem érzik nyomasztónak ezt a kötelezettséget, mert a ljubljanai tornát szinte elrejtették egy sportpark kellős közepére. Se egy plakát, se egy útbaigazító felirat, se egy önkéntes. Így aztán elképzelhető: nem azért hiányoznak a nézők, mert hidegen hagyja őket a sportág, hanem mert egyszerűen nem találnak oda a helyszínre.

Női pólósaink viszont úgy kezdtek az oroszok ellen, hogy pontosan tudták, mi merre van. A Valkay testvérek egy-egy akciógóljával 2-0-ra vezettek, miközben az ellenfél sorra kapta és hagyta ki a fórokat. Az elsőt, a másodikat, a harmadikat. A negyediket azért már értékesítette, és ezen nekibuzdulva fordított is 3-2-re. A kéttucatnyi, de hangerőben százas nagyságrendre tehető magyar szurkolótábor "gyűlölök és szeretek" alapon osztotta meg érzelmeit, előbbit a játékvezetőkre zúdítva, utóbbival a lányokat ösztönzözve. Ez is, az is meghozta a maga eredményét, mert félidőtől, átmenetileg normális fújás mellett együttesünk elhúzott 7-4-re és biztos győztesnek tűnt. Ehhez képest 7-6-nál az utolsó pillanatokban Sós Ildikó bravúrja kellett a hosszabbítás elkerüléséhez és a döntőbe jutáshoz, de aki Eb-t akar nyerni, nem tarthat mindig úszásoktatást a szlovéneknek.

Faragó Tamás szövetségi kapitány egy sörrel a kezében, talán e "segédeszköznek" is köszönhetően, hűvösen értékelte a 7-6-ot és a történteket: "Megkockáztatom, az oroszok formája most jobb, mint a magyaroké, de nekik hat játékosuk van, nekünk viszont tizenhárom. Ennek köszönhetjük a sikert." Pelle Balázs hivatalból is jelen lehetne a férfi válogatott kapusaként, de civilben szorított testvérének, Anikónak és a társainak. Ennek megfelelő kedélyállapotban, nem a szakember, hanem a szurkoló szólalt meg belőle: "Nagyon örülök neki, hogy győztünk, annak ellenére, hogy a bírók ilyen rohadtul csaltak. De a rohadtul helyett inkább írja azt, nagyon." Rendben: nagyon.

Férfi válogatottunk negyeddöntőjében pedig a Rollan kapus nélkül felálló spanyolok csalták a pólót. De nagyon. Valószínűleg ők a fő áldozatai annak, hogy a vb másfél hónapon belül követi az Eb-t, és mivel az előző két világbajnokságnak ők az aranyérmesei, a következőnek meg a házigazdái, bizonyára mindent júliusra tartalékolnak. Ezt a mieink persze egyáltalán nem bánták. Fegyelmezetten védekeztek, Szécsi hozta a kötelezőt, majd néhány bravúrral annál többet is, elöl pedig Kiss Gergely, Varga Zsolt, Benedek, Madaras és Molnár szebbnél szebb gólokkal villogott. A magyar háló a 13. percben rezdült meg először 3-0 után. Egy ideig maradt ugyanez a járatsűrűség - 3 erre, 1 arra -, majd 6-2-nél a spanyolok még tovább ritkítottak, ezért 9-2 után újabb magyar gól, és 10-2-es, önmagában döbbenetes végeredmény született.

Ez az a szituáció, amikor Kemény Dénes szövetségi kapitánynak a győzelmet, pontosabban annak arányát is magyarázni kellett: "A spanyolok, megfelelően a tipikus latin mentalitásnak, egy ideig próbálkoztak, de aztán valamikor a harmadik negyed elején elpattantak. Most különösen hálás feladatom azt hangoztatni, hogy mi is a világbajnokságra készülünk."

Szép előrelátás. De ma este 21.30-kor azért csak-csak itt van még ez az Eb-elődöntő, amelyet mégis meg kéne nyerni valahogy. Bár első kiadásunk zárása után derült csak ki, hogy a horvátok vagy a szlovákok ellen, de ha marad a tegnapi forma, úgyis egyre megy.
Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003