FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
„Háborús” emlékek a póló Európa-bajnokság horvát–szerb ütközetéről
Kranj: vizes pokol

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: BG, Népszabadság 2003.06.17
--------------------------------------------------------------------------------

Háromnegyed órával a vízilabda Európa-bajnokság döntője előtt pljeszkavicáért indulnék a sajtóteraszról a kranji uszoda túloldalára, amikor jobbról iszonyatos robajjal bedől a kerítés. Véres szemű horvátok százai özönlenek rémült rendezőket elsodorva a lelátóra, hogy a kapu mögötti tribünt már régen elfoglaló társaikkal rázendítsenek: „Pusztulj, Szerbia!”


Egyenes adás (kép: Reuters – Srdjan Zivolovic)
Odakinn lovas rendőrök léptetnek bizonytalanul, odabenn a kutyákkal megerősített szolgálat merevedik meg a látványtól, s bár megérkeznek a rohamsisakosok is, további kinnrekedt drukkerek találnak megoldást a bejutásra: a békebeli létesítmény cseréptetős klubházára kapaszkodnak, majd ugrálnak három-négy méteres magasságból a medencepartra.

Szerbeket sehol nem látni. Az egyik hír szerint azért nem, mert hiába kértek beutazóvízumot az előre tudhatóan soviniszta tüntetésbe fajuló meccsre; a másik információ szerint azért nem, mert a horvátok már a kisváros határában megállították őket.

Tíz perc késéssel megkezdődik a mérkőzés, a gyalázkodó rigmusok mind hangosabbak, a tekintetek egyre vészjóslóbbak, már palackok is röpülnek a vízbe. A játékosok, az edzők, a bírók látszólag függetlenítik magukat az eseményektől. A második negyedet követő szünetben egy emberként kapja hátra a fejét az újságírótribün: az immár teljes pánikban verejtékező rendezők a tudósítók közé menekítenek néhány tucatnyi, addig ki tudja, hol bujkáló – egytől egyig akkreditációs kártyát viselő – szerbet. Szemből azonnal kiszúrják a mozgolódást, és jelzőrakétákat lőnek ki az újonnan érkezőkre.

Összepakolok. Lesomfordálok a medence sarkához, ahol az egész magyar csapat is gubbaszt. A kicsi, kedves uszoda most már maga a pokol. Ráadásul a horvátok 7:4-es vezetéséről kiegyenlít az ellenfél, s mivel a rendes játékidő 8:8-cal zárul, hosszabbítás következik. Miközben Benedek Tibor, Kiss Gergely és Steinmetz Barnabás az evakuálási tervről tanácskozik Kemény Dénes kapitánnyal, a fölsorakozott kommandósoktól kevéssé megriadt horvát hordából eltalálják egy üveggel Kratochvillt, a szlovák bírót. A meccset le kellene fújni, de nem szabad: a túlélésre a játék folytatása az egyetlen lehetőség.

A ráadás első félidejében betalál Szapics, a szerbek legjobbja, a horvátokat agyonnyomja az eszelős nézőtéri miliő, már semmi nem sikerül nekik. Fogy az idő, a parton az órát nézve visszaszámolunk, és repülőrajttal sprintelünk a sajtóközpontig. Aki az uszodában marad, közvetlen életveszélyben tapasztalja meg, hogyan fogadják a horvátok a szerbek Európa-bajnoki győzelmét. A másfél hetes sportesemény eredményhirdetés nélkül zárul.

Diktáljuk a háborús tudósítást, még ki-kimerészkedünk a szabad ég alá, de egyszer csak érkezik a hír: aki tud, meneküljön, mert a horvátok megtámadták a sajtópáholyt, vérző fejű emberek esnek le a teraszról. Három kollégámmal egymásra nézünk, és futunk a kocsiig, ahogyan bírunk. Éppen hármasba kapcsolok, amikor ömleni kezd a csőcselék a parkoló felé.

Útközben telefonok a többieknek: „Mindenki megvan?” Varasd felé hajtunk haza, a horvát határőr meglátja a nyakunkban a kranji igazolványt, és kiszakad belőle: „Két ilyen idióta népet...”

Másnap fölhívom Keményt; mondja, szerencsésen megúszták az egészet. Sőt neki még arra is jutott ideje, hogy a zsűriasztalról lekapkodja a bronzérmeket. Aztán bevágták magukat az autókba, és hajnali fél négyre otthon voltak mindannyian.

Megállapodunk, hogy vízilabdáról egy későbbi időpontban beszélgetünk.

Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003