FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Súlyos büntetéstől tartanak a horvát pólósok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.06.17
--------------------------------------------------------------------------------

A Horvát Olimpiai Bizottság attól fél, hogy a férfivízilabda-válogatott issza majd meg a levét a horvát drukkerek vandalizmusának, amelynek következtében vasárnap valóságos csatatérré változott a férfi pólósok Európa-bajnokságának otthont adó szlovén város, Kranj uszodája és környéke.

A szerb-montenegrói együttestől elszenvedett döntőbeli vereséget (8-9) elviselni képtelen horvát ultrák az Eb zárónapján, az aranyéremért zajló mérkőzést követően rátámadtak a szerb szurkolókra, játékosokra, sőt a kivezényelt szlovén rohamosztagosokra is, és az összecsapásokban mindkét oldalon sokan megsebesültek.

A Horvátország és Szerbia-Montenegró közötti kapcsolatokra is árnyékot vető incidensek miatt a Horvát Olimpiai Bizottság attól tart, hogy a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA nagyon súlyos szankciókkal fogja büntetni a horvát vízilabda-válogatottat, amelyet akár ki is zárhatnak a júliusi világbajnokság résztvevői közül, mi több: a jövő évi athéni olimpiáról is száműzhetik akár. Az ebbéli zágrábi félelmeknek a bizottság elnöke, Zlatko Matesa adott hangot a spanyol hírügynökségnek nyilatkozva, elítélvén a szélsőséges szurkolói megnyilvánulást, minek következtében még az ünnepélyes eredményhirdetést, a hagyományos éremátadási ceremóniát sem lehetett megtartani a kranji uszodában.

"Attól félek, hogy a LEN feljelent bennünket a FINA-nál. Úgy tűnik, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy drasztikus büntetőintézkedésekkel sújtsák a horvát vízilabdát azok miatt, akiknek ténykedése következtében jó ideje eleve igen negatív a megítélésünk külföldön" - jelentette ki Matesa, aki szerint ugyanarról a 300-1000 fősre tehető csoportról van szó, amely Horvátországból eleve a zavarkeltés szándékával utazik a különböző sporteseményekre.

A horvát vízilabda-szövetség elnöke, Nikola Grabic azt hangsúlyozta, hogy a játékosok nem tehetnek semmiről, egyszersmind a szélsőséges drukkereket és az Eb "kudarcot vallott hangoskodó szervezőit" okolta a lehetséges következményekért.

Rendkívüli LEN Büro-ülés a kranji incidens miatt

Rendkívüli ülést tart a közeljövőben az európai úszószövetség, a LEN vezető testülete, a Büro a vasárnap este botrányba fulladt Szerbia és Montenegró-Horvátország férfivízilabda Európa-bajnoki döntő ügyében.

A LEN elnöke, Bartolo Consolo a vezérkar nevében is mélységes sajnálatának adott hangot a bekövetkezett incidens miatt, elítélve a horvát szurkolóknak a mérkőzés után tanúsított erőszakos viselkedését. Az általuk keltett botrány következtében az érmeket és elismeréseket csak jóval a döntőt követően, vasárnap este a szállodákban lehetett átadni a csapatoknak.

A LEN állásfoglalása szerint nyugtalanító a helyzet, amibe most sajnálatos módon a vízilabdasport belekerült, a hogyan továbbról a közeli napokban tartandó Büro-ülés hivatott dönteni. Ugyanakkor a LEN köszönetet mond a két csapat tagjainak a döntőbeli sportszerű, példamutató játékért és magatartásért, amelyet annak ellenére tanúsítottak, hogy végig szörnyű nyomás alatt álltak.

A LEN szerint a kranji incidens miatt sem a Bürót, sem az Eb szervező bizottságát, sem pedig a helyi hatóságokat nem érheti vád, hiszen minden szükséges előkészületet megtettek a sikeres lebonyolítás biztosítása végett, s egészen a döntőig, az Európa-bajnokság utolsó napjáig semmilyen rendzavarás, békétlenség nem volt.
Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003