FONTOS


 

Kemény Dénes hétfőn újra edzést vezényel
A síp már a nadrágzsebben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.01.30
--------------------------------------------------------------------------------

Jó az asztaltól felállni, sípot ragadni, végre edzést vezényelni. Voltaképpen ez jelenti az edző számára a munka igaz örömét, nem pedig az állandó egyeztetés, a folyamatos adminisztráció, a papírhalmazok közötti turkálás. Mint tudjuk, a kapitányi poszt sajátossága, hogy a vezír az esztendő nagy részében szervezkedéssel, nézelődéssel, várakozással teli időszakot él, hogy aztán mikor végre eljő az idő, energiákkal feltöltődve irányítsa fiait.


Még néhány nap, és Kemény Dénes szövetségi kapitány megfújja a sípot: hétfôn kezd az Eb és vb elôtt álló férfiválogatott
Márpedig Kemény Dénes számára hamarosan eljön az említett periódus, legalábbis annak felvezető része. Felvezető, hiszen férfikapitányunk kéthetente hétfőnként válogatott tréningeken tesztelheti a kiválasztottakat, a még mindig ambiciózus bajnokokat, a feltörekvő tehetségeket, a meccsről meccsre bizonyító klasszisokat.
"Így van, február harmadikán, azaz a következő hét első napján megkezdjük az idei felkészülést" - kezdte a mester, aki az első alkalommal azt a tizenhét itthon szereplő pólóst invitálja meg, akik tavaly végigdolgozták vele a nyarat. Magyarán három kapus (Jászberényi Gábor, Kovács Zoltán, Szécsi Zoltán), valamint tizennégy mezőnyjátékos (Bárány Attila, Biros Péter, Fodor Rajmund, Katonás Gergő, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Nyéki Balázs, Steinmetz Ádám, Székely Bulcsú, Varga Dániel, Vári Attila, Vindisch Ferenc) lesz ott a Margitszigeten, ami persze nem jelenti azt, hogy a világversenyeken garantáltan ugyanezekkel a nevekkel találkozhatunk. A légiósainkat sem feledve említhetjük a bajnokikon remeklőket, továbbá azokat, akiket Kemény Dénes az ominózus, félbeszakadt finálé után nem hívhatott meg. Ezzel kapcsolatosan meg is jegyezte a kapitány: "Nem tartom az uszoda múltjához méltónak, hogy polgári bírósági eljáráson tárgyalják majd a verekedést", de ennél részletesebben, érthető okokból, nem kívánt elmélyülni a témában. Fontosabbnak tartotta megemlíteni: "Nyitott a válogatott kapuja, akik rászolgálnak arra, hogy bebocsátást nyerjenek, akik bizonyítanak, habozás nélkül meghívót kapnak. Hamarosan konkrét nevekkel is szolgálhatok, a második edzésen már lehetnek régi-új arcok."

Gergely a magyar válogatottban?
Gergely István, a Domino-BHSE kapusa magyar állampolgársági kérelmet nyújtott be. A szlovákiai fiatalember minden bizonnyal megkapja a szükséges papirost, azaz akár a válogatottunkban is számításba vehetô játékossá válhat, már amennyiben élni kíván ezzel a lehetôséggel. Kemény Dénes szövetségi kapitány nem kívánt elébemenni a történéseknek, ám megjegyezte: "A kérdés akkor lesz igazán aktuális, ha válogatható lesz. Képességei alapján kiérdemelné a kerettagságot, ami persze nem azt jelenti, hogy biztos válogatott lesz."
Kimondottan nehéz esztendeje lesz a csapatnak, hiszen nem kevesebb, mint három világverseny vár rá a nyáron. Júniusban az Eb, júliusban a dobogósok részére olimpiai kvótát érő világbajnokság, míg augusztusban a kvalifikáció miatt előre nem leírható (itt a győztes szerez jogot az athéni részvételre) Világliga szerepel műsoron. Nagy kérdés, hogy miként vág neki a nagy sorozatnak egy-egy gárda, feláldozza-e például a szlovéniai kontinensviadalt, avagy mindhármat izomból teljesíti nem sokkal a görög játékokat megelőzően. Sydneyben a csúcsra vezette Kásásékat a kapitány, méghozzá úgy, hogy előtte Eb-t és vb-ezüstöt gyűjtött be velük, azaz jelentős tapasztalatokkal bír ezen a téren is. "Kilencvenkilencnek úgy vágtunk neki, hogy megtaláljuk a legjobb csapatot, amelyen az olimpia előtt már nem nagyon kell változtatni. Mindezt persze úgy, hogy eközben a lehető legjobb eredményeket érjük el. Ezúttal sincs másképp: ki kell alakítanunk azt a gárdát, amellyel Athénban nemcsak önjelöltek lehetünk, hanem ténylegesen az egyik esélyes. Az olimpia jegyében telik tehát az esztendő, ám ismerve a csapat és jómagam eredménycentrikusságát, a világversenyeken mindent megteszünk majd a győzelemért."
Az elhivatottságot bizonyítandó, mikor máskor, május elsején, azaz a munka ünnepén kezdi el az "igazi" felkészülést a Belgrádban Világkupa-ezüstöt szerző együttes - addig maradnak kéthetente a hétfők, valamint a nadrágzsebben lapuló síp. Momentán ez is több, mint a semmi.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK