FONTOS


 

Két év alatt talpra álltak, és már az aranyra is gondolnak
Elvonult a lila-fehér köd

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.02.23
--------------------------------------------------------------------------------

"Megszűnik a póló Újpesten?"; "Amatőr alapon a vízilabda az egykori BEK-győztesnél!"; "Hol vannak már Benedekék ... ?" - szemezgetés a két évvel ezelőtti cikkekből, amelyek az akkori siralmas állapotokat jellemezték. Bizony, haldoklott a hazánkban nagy tradíciókkal rendelkező sportág az Európát is meghódító újpesti klubban, a legtöbben már el is temették a szakosztályt.


Bárhol is lépnek fel, már nem feltartott kézzel mennek a csatába az újpesti legények
A huszonnegyedik órában érkeztek azonban a megmentők, és lőn, 2003 februárjában az MK-elődöntőéért játszott az a gárda, amely az idei bajnokságban többször is megmutatta oroszlánkörmeit (elég, ha csak a két, döntetlennel zárult BVSC elleni bajnokit említjük).
"Ha egy kis szerencsénk van, és nem a Vasast sorsolják mellénk a kupa negyeddöntőjében, akkor most arról is beszélhetnénk, hogy biztos érmes a csapat a sorozatban ... - elmélkedett az a Petrovics Mátyás, aki Csapó Gáborral közösen nap mint nap azon iparkodik, hogy újra a régi fényében csillogjon a csapat. - Nem lett volna rossz, ha kézzel fogható eredménye is van a munkának, de sebaj, idővel csak kézbe vehetünk majd valamilyen medáliát."
A KEK-elődöntőre készülő angyalföldiek ellen pénteken nem volt esélye az Újpestnek (6-4-re nyertek Kósz Zoltánék), mert mint a fentebb megszólalt tréner fogalmazott: "A Vasas két gyors embere hiányában okosan lassította a játékot, ami nem feküdt nekünk. Egész egyszerűen nem találtuk a ritmust, nem tudtunk igazán felpörögni. De stabilak voltunk, a hat kapott gól nem rossz teljesítmény egy ilyen szintű ellenféllel szemben, azaz ezúttal is lászott, van mire támaszkodnunk."
Szembetűnő, hogy a lila-fehérek szurkolói is vissza-visszacsábulnak az uszodába, mintha ők is éreznék, érdemes a gárdát buzdítani. Nem mellékes, türelmesek a drukkerek, az angyalföldiekkel szembeni összecsapás után például olyan tapsban részesítették a lila-fehér sapkát a kezükben szorongató játékosokat, hogy aki ez idő tájban tévedt esetleg a Komjádiba, joggal hihette, újpesti diadallal zárult a csata.
"Van egy jó honlapja a klub futballcsapatának, amelynek az egyik szerkesztőjével felvettük a kapcsolatot. Ez a fiatalember sokat segít nekünk, ír rólunk, aminek megvan a hatása. Örömmel látjuk, hogy újra eljönnek az újpesti hívek a meccseinkre" - folytatta Petrovics Mátyás. Ebben amúgy jelentős szerepe van a lilák remek kezdeményezésének, miszerint a futballcsapat találkozóira bérletet váltó szimpatizánsok ingyen látogathatják a pólósok meccseit.
Hogy feljövőben van az UTE, mi sem jelzi jobban: Kemény Dénes válogatott keretébe a szimpatikus gólvágó, Kovács Róbert, legutóbb pedig már a legjobb utánpóláskorú játékosnak választott Létay Krisztián is meghívót kapott, valamint hogy a kapitány noteszében a gárda irányítójának, Suti Gábornak is szerepel a neve. És akkor még nem beszéltünk a megannyi junior- és ifiválogatottról, mondjuk Varga Dániel öccséről, a 16. életévében járó Varga Dénesről, akit a szakemberek az egyik legnagyobb tehetségnek tartanak (a "Dumi" becenévre hallgató pólós egy véletlen egybeesésnek köszönhetően tavaly nyáron beugróként a nemzeti együttes edzésén is bizonyított).
"Homogén a társaság, ám ami a legfontosabb: fantasztikus a csapatmorál. Űzik-hajtják egymást a srácok, öröm velük együtt dolgozni. Rengeteg a saját nevelésű játékos, bőséges a merítési lehetőség, nem kezdünk el ész nélkül vásárolgatni, bízunk a fiataljainkban" - így a szakmai munka irányítója, akiben Csapó Gábor maradéktalanul megbízik. A montreali olimpiai bajnok a jelek szerint ügyesen gondolta ki, majd a klub vezetői támogatásával valósította meg az angol futballmintára kitalált menedzseri státuszt: amíg ő a szponzorok után rohangál, a csapat ügyes-bajos dolgait intézi (állítólag nincs olyan kérés, amit ne teljesítene), addig kollégája, Petrovics Mátyás a Margitszigeten vezényli az együttest.
"Edzőnek szerződtem, ám idővel kialakult ez a felállás, ami úgy gondolom, remekül működik. Matyi nagyszerűen végzi a szakmai munkát, ambiciózus tréner, aki idővel egyedül is a csúcsra vezethet egy csapatot. Rengeteget segítenek nekünk a kitartó és türelmes támogatók, Veres Tibor és a többiek, látják ők is, két év és újra ott leszünk az első helyért harcoló csapatok között. Ez tényleg nagy szó, ha azt veszem, hogy két éve, amikor Szabó Bence lehívott a teniszpályáról, és edzőnek kért fel, a 'Hány játékosa van a csapatnak?' kérdésemre egy mosolygós 'Öt' volt a válasza. A legbüszkébb arra vagyok, hogy játszuk a vízilabdát, ezek a gyerekek fizikai lehetőségeiken túl teljesítenek, le a kalappal előttük" - magyarázta Csapó Gábor, majd elárulta: két játékos szerződtetését tervezik. Egy centert és egy átlövőt kívánnak Újpestre csábítani, neveket természetesen nem kívánt mondani, ám azért annyit hozzátett, nem akárkikről volna szó. Mindazonáltal a legfontosabb a mai gárda egybentartása - tulajdonképpen már most kijelenthető: ezzel nem lesz probléma. A bajnokságban az ötödik helyen tanyázik a csapat, amennyiben ezt sikerül megtartania (a Szeged a nagy vetélytárs), jövőre a LEN-kupában indulhat. Miután legutóbb nem kívánt élni az UTE ezzel a lehetőséggel, adódik a kérdés, megismétlődne-e ez a döntés. "Semmiképpen. Már megérett a társaság a nemzetközikupa-indulásra, remélem, elcsípjük az ötödik helyet a bajnokságban" - válaszolta a csak "Dudiként" hívott bajnok, aki jól tudja, az utolsó fellépése 1999-re tehető a nemzetközi vizeken az Újpestnek . Akkor LEN-kupát nyert ...

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK