FONTOS


 

Hivatalosan lemondást emlegetnek, ám alighanem elküldték Somossy Józsefet
Ha menni kell, hát menni kell

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2003.03.19
--------------------------------------------------------------------------------

Egy, a hírek szerint régóta zajló folyamat végére került pont Angyalföldön kedd délután: két és fél év után távozott a klubtól Somossy József. A vezetőedző és a Vasas útjai nem először válnak el a szezon közben: az 1995-96-os idényben szintén felállt a kispadról a tréner, ám a mostani okok merőben mások, mint hét évvel ezelőtt. Akkor egy, a szövetség vezérkara ellen intézett, ám sikertelenül végződő közgyűlési támadás miatt kellett vennie a kalapját, most viszont a csapaton belüli ellentéteket kereshetjük a háttérben.

Ugyan a hivatalos kommüniké lemondást emleget, információink szerint küldték a trénert (erre utal a lapunknak és az MTI-nek adott rövid nyilatkozata is: "Nem szeretnék semmit sem hozzáfűzni a bejelentéshez, mert így szól a megállapodásunk.

Feje tetejére állt a világ Angyalföldön - Somossy József a hajrá elôtt felállt a kispadról
Megvárom, hogy mások mit mondanak.") A szakosztály csúcsvezetésének három tagja közül kettő - így a gárda egyik névadó szponzora - már hosszú hetek óta szeretett volna megválni Somossytól, ám a büdzsé oroszlánrészét előteremtő harmadik támogató ragaszkodott a személyéhez. E konfliktus összetett, keveredtek benne szakmai érvek, az edző és a játékosok között kialakult feszültségek, továbbá a tavalyi májusi bajnoki döntő ötödik meccsének utózöngéi.
Ami tény, szombaton többen látták, amint Somossy a KEK-döntő első találkozóját követően rendkívül éles szóváltásba keveredik a csapat egyik kulcsemberével, s tudni lehet azt is, több olyan játékos akadt, akivel régóta nem ápolt felhőtlen viszonyt a szakvezető (legalábbis finoman fogalmazva - durvábban: olykor igen sértő hangnemben beszélt néhányukkal). Úgy értesültünk, hogy a Komjádiban nyilvánosság elé "csapódott" összetűzés az öltözőben is folytatódott, s alkalmasint ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a szakosztályvezetés harmadik, eddig ódzkodó tagja csatlakozott az edzőt elküldeni kívánó vezértársakhoz.
Informális beszélgetéseink során nem derült ki egyértelműen, hogy a pólósok nyomása mekkora szerepet játszott a szakításban. A játékosok egy részét mindenesetre meglepte, amikor kedden délután Pasaréten közölték velük, hogy este már Földi László vezeti az edzést. Ugyanakkor akadt néhány olyan pólós is, aki nem csodálkozott a történteken. A hírek szerint néhányan hétfőn találkoztak Markovits László klubelnökkel, s a képzeletbeli hüvelykujj ezután fordult lefelé. Bizonyos célzások arra engednek következtetni, hogy Somossyt esetleg "beáldozták" a jövő érdekében - elvégre Markovits többször is hangsúlyozta a döntést követően, hogy a vízilabda-szakosztály fennmaradása garantált, már tárgyalnak a törzstagokkal az új szerződésekről.

Közlemény
Somossy József a Vasas SC férfi vízilabdacsapatának vezetôedzôje a mai nappal lemondott megbízatásáról. Az edzô lemondását röviden azzal indokolta, hogy nem tudta maradéktalanul megvalósítani szakmai elképzeléseit.
A Vasas SC ügyvezetése és a vízilabda-szakosztály vezetôsége a lemondást sajnálattal tudomásul vette.
A Vasas SC ügyvezetése és a vízilabda-szakosztály vezetôsége ezúton is megköszönte a vezetôedzô eddigi munkáját. Az együttes Somossy József vezetésével kimagasló eredményeket ért el. A Vasas SC ügyvezetése reméli, hogy Somossy József segítségére a szakosztály munkájában továbbra is számíthatnak.
A vezetôedzô utódjáról döntés még nem született, de várhatóan az idény további részében Földi László irányítja a csapatot.
Budapest, 2003. március 18.
Markovits László
Vasas SC ügyvezetô elnök
A kérdés csupán az, hogy miért éppen most mutattak ajtót Somossynak. Elvégre a Posillipo Napoli elleni 10-10 önmagában aligha indok egy edző elküldésére, pláne nem egészen két héttel a KEK-finálé visszavágója előtt. Ahogy egy kívülálló fogalmazott: ha a bajnoki döntő botrányát követően nem köszönték meg neki a munkáját, úgy a Domino elleni MK-bravúrt és a KEK-menetelést követően minimum meghökkentő e lépés meghúzása. Persze, informátoraink azt is megjegyezték, hogy a vezetőség tagjaiban kétségkívül munkáló menesztési szándék aligha változhatott volna elhatározássá a KEK esetleges megnyerését követően. Azaz: talán kapóra jöttek a pólósok irányából érkező negatív jelzések, mielőtt a tréner egy sikerrel bebetonozta volna pozícióját.
Tekintettel arra, hogy hivatalosan senki sem kívánta kommentálni az eseményeket, egyelőre be kell érnünk a fenti találgatásokkal. Illetve, idebigygyeszthetünk egy, az MTI-jelentésből származó passzust is: Kósz Zoltán csapatkapitány szerint azt mondták nekik, hogy "az együttes eredményessége szempontjából meghatározó feszültségek szűnhetnek meg, ha nem Somossy az edző." Az olimpiai bajnok kapus mindehhez anynyit tett hozzá, hogy "voltak bizonyos, általunk is tapasztalt súrlódások, de nem hittem volna, hogy ennyire súlyosak. Az utóbbi időben megnyertnek látszó meccseken is előfordult, hogy bizonytalankodás kezdődött és kikaptunk, vagy egyenlített az ellenfél."
Hogy aztán a váltásnak milyen szaldója lesz, az az idényből hátralévő másfél hónapban kiderül. Kétségtelen, ellentétben a tavalyi esztendővel, amikor a Vasas az első három döntőjét megnyerte (honi Szuperkupa, Magyar Kupa, KEK), most az európai Szuperkupa és a Magyar Kupa fináléjának elbukását követően a KEK-ben sem áll nyerésre.
Ennek ellenére érdekes, hogy Somossy nem kapta meg az esélyt: Nápolyt látni - és meghalni ...

Gyarmati Dezső: Gusztustalan eljárás
Nyilatkozatot egyelőre nem kívánnak az érintettek tenni, a jelek szerint Somossy József, Markovits László, a Vasas vezetői, támogatói is várakozó álláspontra helyezkedtek, érthető okokból a játékosok sem kívánják kommentálni az eseményeket - a csöndet nem más, mint a sportág élő legendája, a játékosként és szövetségi kapitányként egyaránt olimpiai bajnoki címet, címeket szerző, a Vasas csapatával ott játszó unokája, Hesz Máté miatt is szoros kapcsolatot tartó Gyarmati Dezső törte meg, aki ekképpen vélekedett az angyalföldi fejleményekről: "Úgy értesültem, úgy hallottam, hogy nem lemondás, hanem lemondatás volt, mégpedig olyan kitétellel, ha Somossy József nem távozik magától, akkor úgyis kiteszik a szűrét. Az egészről az a véleményem, hogy gusztustalan eljárás, sajnos nem tudok mást mondani! Itt van a KEK-döntő, a bajnoki rájátszás, nem értem az egészet, ráadásul Somossyt nagyon jó edzőnek tartom!"

Földi László vezetésével készülnek Madarasék
Angyalföldi csendélet

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.03.20
--------------------------------------------------------------------------------

A második nap Somossy József nélkül. Azt ugyan nem mondhatni, hogy a nyugalom az úr Angyalföldön, de kétségtelen, szerdán csendesebb napot zártak a jövő heti KEK-döntőre készülő csapat háza táján.

Az érintettek továbbra is tartják magukat az adott szavukhoz, ahogy megegyeztek, nem mennek bele a sárdobálásba, s ezen információink alapján szerdai cikkünk sem változtatott. A tréningeket Földi László vezeti, aki Somossy Józsefet eltiltásakor helyettesítette a kispadon, és mint mondotta, minden álma, hogy Nápolyban KEK-győzelmet ünepelhessen. A Komjádi uszodában ugyebár az örökké felejthetetlen, 7-2-es második negyeddel együtt is "csak" 10-10-re végzett a Vasas-Plaket-Euroleasing gárdája a Posillipo Napoli ellenében, azaz csökkentek az esélyei a kupadiadalt illetően.

Nem zsarolás
Reménykedik a KEK-sikerben természetesen Gyarmati Dezső is, aki, mint szerdai cikkünkben is jelezte, nem ért egyet azzal, hogy a csapattal szép sikereket elérő mestertől elköszöntek az idény hajrája közben. A sportág élő legendája véleményét továbbra is fenntartja, miszerint méltatlanul bántak el Somossy Józseffel, ám a szerdai számunk címlapján olvasható "Gyarmati Dezső szerint megzsarolták Somossyt" kitétel kapcsán helyesbítést kért. "A véleményemet persze hogy fenntartom, amit nyilatkoztam, azt vállallom, ám olyat sohasem mondtam, hogy megzsarolták volna az edzőt. Ez mind a két fél számára dehonesztáló megjegyzés volna" - mondta Gyarmati Dezső, aki a zsarolás szót valóban nem ejtette ki a száján.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK