FONTOS


 

Somogyi Szalay Iván-díjasként készül a világversenyekre
Szorgalmasan tehetséges

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Szélpál László, Délmagyarország 2003.04.29
--------------------------------------------------------------------------------

A napokban nagy megtiszteltetés érte Somogyi Balázst. A Kontavill-Szentesi VK 18. évében lévő, kétméteres, ifjúsági Európa-bajnok pólósának ítélték oda a Szalay Iván-díjat, amit minden esztendőben a legjobb magyar ifjúsági korú vízilabdás érdemel ki.

Somogyi Balázs szép jövő előtt áll. Ezt klubedzője, Kádár József állítja róla:

- Balázs Isten áldotta tehetség, egy-két éven belül meghatározó játékosa lehet az OB I-nek. Annak ellenére, hogy csak augusztusban lesz 18 esztendős, két éve már állandó tagja a Kontavill-Szentesi VK-nak. Rendkívül szorgalmas, minden gyakorlatot zokszó nélkül végrehajt. Egyedül a test test elleni párharcokban akad némi gondja, még egy kicsit erősödnie kell.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium harmadikosát telefonon Triesztben értük utol, ahol a magyar juniorválogatottal edzőtáborozik.

- Nem számítottam a díjra, nagyon örültem neki - magyarázta. - Hihetetlen nagy megtiszteltetésnek érzem, elismerésének az eddigi munkámnak.

Mint minden fiatal, Somogyi is választott magának példaképet.

- Már régóta Kásás Tamás a kedvencem. Azt mondják, alkatilag hasonlítok rá, bár erőben még nagyon messze állok tőle. Szentesen 2004 júniusában jár le a szerződésem, nem rajtam múlik majd a hosszabbítás. Szeretek ebben a csapatban játszani, maradnék is, de előbb vagy utóbb kipróbálnám tudásomat egy komoly, nagy csapatban is.

Addig azonban még rengeteg feladat vár rá. Júliusban Isztambulba címvédőként utazik az ifiválogatottal az Eb-re, majd augusztusban Nápolyban rendezik a junior világbajnokságot.

- Az ifik között stabilnak mondható a helyem, az idősebbeknél viszont nagy harc várható a csapatba kerülésért. Célom, hogy a nyáron minimálisan egy medállal gazdagítsam éremkollekciómat.


Somogyi Balázsé a Szalay Iván-díj
Egy pólóra kódolt szentesi

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2003.04.25
--------------------------------------------------------------------------------

Mint 1997 óta mindig, az év legjobban teljesítő ifijátékosai közül a Kemény Ferenc utánpótlás-igazgató vezette kuratórium megint megválasztotta azt, aki érdemes a Szalay Iván-díjra.

Az egykori remek pólós és még zseniálisabb edző, Szalay Iván testvére által alapított díj odaítélésénél nagy súlylyal esik latba az ifjú pólós tudása, minthogy azonban a kitüntetés némi pénzjutalommal is jár, a játékos szociális helyzetét is figyelembe veszik a kurátorok.
Nos, idén elsősorban kiemelkedő produkciója okán a Szentesen pallérozódó Somogyi Balázsra esett a választás. Az alkatilag vízilabdára kódolt, kétméteres, 18. életévét augusztus elsején betöltő játékos Kemény Ferenc szerint egyike a legnagyobb ígéreteknek - és nem elsősorban magassága miatt. "Igazi all-round pólós, bekket játszik, de átlövőnek is elsőrangú, remekül úszik" - jellemezte Somogyit Kemény mester a Régi Sipos halászkert különtermében tartott, szokványosan jó hangulatú díjátadó ceremónián.
A szentesi tini elmondta, hallott a Szalay-díjról, az azonban meg sem fordult a fejében, hogy esetleg ő kapja. Az viszont - sajnos - igen, hogy ha a helyzet nem változik, előbb-utóbb el kell hagynia szülővárosát, a jelenlegi helyzetben igazán jó játékos ugyanis a menőbb pesti csapatokban válhat belőle. Addig azonban még sok víz folyik le a Dunán, pardon, a Kurcán, s persze a jelenleg harmadikos gimnazista fiatalúrnak is bőven van ideje, hogy bölcs döntést hozzon. Addig is, idén nyáron szeretné társaival elhódítani az ifi Európa-bajnoki címet, a junior-vb-szereplésről egyelőre nem álmodik. Holott arra is lehet esélye: már van egy ifi Eb-aranya két évvel ezelőttről, minthogy tehetsége okán 16 évesen kapott helyet a 18 esztendősek között.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK