FONTOS


 

Az év magyar bírója az olimpián?
Átgondolt fütyörészés

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.06.04
--------------------------------------------------------------------------------

A "mely sportágakban legnagyobb a bíró szerepe” című játékban egyértelműen dobogós helyen állna a vízilabda, de talán azzal sem esünk át a ló túloldalára, ha azt állítjuk: a győzelemre is esélyes… Hogy mikor mondhatjuk egy játékvezetőre, érti a szakmáját?

Császár György: LEN-aranyjelvény
A levél nem mástól, az európai „vizes” szövetség, a LEN elnökétôl, Bartolo Consolótól érkezett. A presidente aláírásával ellátott papiros azt hivatott közölni Császár Györggyel, hogy „Szövetségünk a legmagasabb kitüntetéssel, az aranyjelvénnyel kívánja önt kitüntetni. Ezzel adózunk az 1977-tôl kifejtett lojális munkájáért, azért, hogy nemzetközi bíróként mindig a sportág, a vízilabda érdekeit tartotta szem elôtt. Köszönjük”.
A nemzetközi porondról „kiöregedett” sípmestert meghívták a pénteken kezdôdô Európa-bajnokságra, amelyen ünnepélyes keretek között tüntetik ki. „Megható, csak ennyit tudok mondani”- így Császár György, az olimpiát, vb-t, Eb-t megjárt bíró, aki nem érdemtelenül kapja a LEN aranyjelvényét.
Amikor a vesztes csapat edzője és játékosai is gratulálnak neki. Ebben az esztendőben jó néhányszor megesett ez ifjabb Juhász Györggyel, hazánk nemzetközi elitbírájával - pedig nem akármilyen összecsapások vannak a háta mögött. Csakhogy a legfontosabbakat említsük: férfi Magyar Kupa-döntő, két férfibajnoki finálé, egy LEN-kupa-elődöntő, valamint az idény közbeni egyetlen világverseny, a női Világkupa.
Csoda, hogy a szakma őt választotta idehaza az 2002-2003-as szezon legjobb játékvezetőjének?
"Meglepett, de annál nagyobb örömmel értesültem erről a díjról” - így az 1957-es születésű sípmester, akinek csodálkozása érthető, lévén tíz éve nem történt ilyen választás. Akkor, 1993-ban a jelenleg a Magyar Vízilabda-szövetség elnöki tisztét betöltő, egykori kiváló bíró, Martin György részesült ebben a kitüntető címben. "Nagy megtiszteltetés ez, mégiscsak a szakma döntött így. Tisztában vagyok azonban azzal, hogy nem csak nekem szól ez a díj, hiszen egyedül nem lehet sikeres egy játékvezető. Nagy szerepe van ebben a partnereknek, a zsűrinek, a kollégáknak, a játékosoknak, az edzőknek és a szövetségnek is” - folytatta Juhász Görgy, akinek elhivatottságát jelzi, a férfiválogatott mellett gőzerővel készül a júliusi világbajnokságra. A pénteken kezdődő Eb-re Kiszely Gábor és Fekete Balázs utazik, ám Barcelonában, az év fő eseményén - csakúgy, mint 2001-ben Fukuokában - ő képviseli hazánkat a bírák között. "Jólesik, hogy Dénes ragaszkodik hozzám, bizalommal van irántam, így a válogatott edzőmeccseit dirigálhatom a Margitszigeten, Komarnóban, Balatonfűzfőn vagy éppen Szegeden. Elfogadnak a tréningeken, és ez talán mutatja, jó irányba haladok.”
Voltaképpen már csak az olimpia hiányzik az életéből… "Reménykedem benne, nem sokáig. Ez az elismerés talán azt is jelzi, egy évvel az athéni játékok előtt benne vagyok az ötkarikás keretben. Nagy-nagy álmom teljesülne azzal, ha olimpián bíráskodhatnék” - zárta a fiatal kollégáit is segítő Juhász György, aki Sydneyben azért nem lehetett ott, mert női válogatottunk egy góllal elbukta az olimpiai selejtezőt. Nem csak ő bízik abban, hogy a sors nem ismétli önmagát…

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK