FONTOS


 

Férfi Világliga az Unicum-kupáért, Margitsziget
Más ritmus, más erények

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.06.27
--------------------------------------------------------------------------------

Világliga. Egyedi sorozat. Meghívásos, mégis olimpiai kvalifikációt érő (a győztes ott lehet Athénban), négyszer kilencperces negyedekkel, három-, illetve tízperces szünetekkel tarkított, pénzdíjas torna, amelyben a győzelemért három, a vereségért egy pontot kasszíroznak a csapatok.


A zseni az ausztrálok ellen káprázatosan játszott - mi tagadás, a szerbek ellen Kásás Tamás remeklésére újra nagy szükség volna (fotó: Árvai Károly)
A közelgő világbajnokság előtt ilyen formában több mint kérdéses a létjogosultsága…
"Olyan, mintha a teniszező Wimbledonra kétszettes mérkőzésekkel készülne…” - ironizált Kemény Dénes szövetségi kapitány, aki persze gyorsan sietett leszögezni: "Természetesen mindegyik csapatnak egyformán rossz ez a rendszer. Beszéltem a kollégákkal, megpróbáljuk közösen elérni, hogy a jövőben felülbírálja a játékidőre vonatkozó döntését a nemzetközi szövetség. Képzelheti, hogy az olimpia előtt ki akarna kilencperces negyedeket játszani, ami teljesen más ritmust, más erényeket követel.”
Mindenki reméli, a FINA a következő évben a Világligát is négyszer hétperces játékidővel rendezi, ám az idén meg kell barátkozniuk a feleknek a "hosszabbítással”. A várhatóan a Margitszigetet teljesen megtöltő publikum így rögvest valódi unikumban részesülhet ma este az Unicum-kupán, hiszen a mieink ellenfele 36 percnyi játékidőben az újdonsült Európa-bajnok Szerbia-Montenegró lesz. Ellenfele, és nem ellensége, ahogy kapitányunk is fogalmazott. Mert igaz ugyan, hogy a tavalyi, belgárdi Vk-n ellenséges légkör fogadta a mieinket, ám a mester erre a felvetésre így reagált: "Igaz, hogy a Világkupán a hazai közönségtől még a Himnuszunkat sem hallottuk, ám én játékosaimmal együtt bízom abban, a magyar szurkolók nem veszik fel ezt a stílust, tapssal köszöntik az Európa-bajnokot, sportszerűen fogadják ellenfelünket.”

A Duna Tv-n a három szigeti derbi
A jégkorong-világbajnokság után újabb élô sportközvetítéssel jelentkezik a Duna Televízió - ráadásul a többes szám használata is aktuális, lévén a csatorna a Világliga mindhárom budapesti selejtezôjének magyar mérkôzését műsorára tűzte. Amint azt Halászi László szerkesztôtôl megtudtuk, a riporter Somos Ákos és Somos Zoltán lesz (elôbbi a Kemény-csapat szerbek és amerikaiak, utóbbi az ausztrálok elleni összecsapását tudósítja), akik munkáját szakkomentátor is segíti. Ráadásul nem is akárki, hiszen a ma esti derbin például a volt szövetségi kapitány, Horkai György osztja meg a nézôkkel gondolatait.
Köszönteni sajnos nem fogják Benedek Tibort, válogatottunk csapatkapitányát, akit továbbra is vírusos betegség gyötör (szerepelhet ellenben Gergely István, a Honvéd kapusa, aki csütörtökön megkapta a játékengedélyét a FINA-tól). Balkezesünk infúziót is kap a Sportkórházban, minden valószínűség szerint majd csak a VL-meccsek után kapcsolódik be ismét a munkába. "Tibire, úgy tűnik, ezen a három meccsen nem számíthatok, remélem, mihamarabb meggyógyul” - így Kemény Dénes, aki a szlovákok és ausztrálok elleni hétközi diadalt a helyén kezeli: "A felkészülés egy állomása, örülök, hogy nyertünk, ám ennél fontosabb számomra, hogy egyre több javuló teljesítményt fedezhettem fel a csapatban. Mint mindenki, mi is a vébére készülünk ugyanis.”

A Világliga programja
B-csoport, Budapest, Hajós A. uszoda. Június 27., péntek: Ausztrália-Egyesült Államok, 18. Magyarország-Szerbia-Montenegró, 19.30. Június 28., szombat: Magyarország-Ausztrália, 15.25. Szerbia-Montenegró-Egyesült Államok, 16.50. Június 29., vasárnap: Magyarország-Egyesült Államok, 15.50. Szerbia-Montenegró-Ausztrália, 17.15
A-csoport, Sao Paolo. Június 27.: Görögország-Brazília, 10. Olaszország-Hollandia, 11. Június 28.: Görögország-Hollandia, 10. Olaszország-Brazília, 11. Június 29.: Brazília-Hollandia, 10. Görögország-Olaszország, 11. (Az időpontok magyar idő szerint értendőek.)
Hatos döntő, New York. Augusztus 22., péntek: A négy közé jutásért - A2-B3 és A3-B2. Augusztus 23., szombat: Az 5. helyért és elődöntő. Augusztus 24., vasárnap: A 3. helyért és döntő

A Világliga díjazása (ezer dollár)
A hatos döntôbe nem jutó két csapat 40
6. helyezett 25
5. helyezett 30
4. helyezett 35
3. helyezett 50
2. helyezett 70
1. helyezett 100
Összdíjazás 350

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK