FONTOS


 

Huszonegy év után győzelem a bajnokságban
Egyetemisták az élvonalban

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Gulyás Attila, Nemzeti Sport 2003.07.01
--------------------------------------------------------------------------------

Már nem egyszer előfordult az OB I B történetében, hogy a bajnokcsapat nem vállalta az indulást az első osztályban. Az Ybl Szent István Egyetem csapata is először nemet mondott a lehetőségre, azonban az egyetem dékánjaival közösen átgondolva, merész gondolat fogalmazódott meg a fejekben.

– Mi volt a változtatás oka? – kérdeztük Lévai Balázst, a csapat edzőjét.

– Hadd kezdjem azzal, büszkék vagyunk arra, hogy a csapat huszonegy éves fennállása óta először meg tudtuk nyerni az OB I B-t. Kiegyensúlyozott volt a mezőny, erősek az ellenfelek. Siker ide vagy oda, kezdetben úgy tűnt, hogy nem tudunk elindulni az OB I-ben, de Szendrő Péter, a Szent István Egyetem rektora úgy döntött, támogatja a nevezést és szeretné, ha az egyetemnek saját vízilabdacsapata lenne – mondta az edző.

– Milyen tervekkel vágnak neki az első osztályú küzdelmeknek?

– Hosszú távon egy amerikai típusú egyetemi csapat létrehozása a cél, és természetesen a bentmaradás. A játékosok továbbra is amatőrök lennének, azaz nem pénzért játszanának, viszont a fiatalabbaknak lehetőséget adnánk a tanulásra. Évente két-három új játékos nemcsak a csapat tagja, hanem az egyetem tanulója is lenne, pénz helyett diplomát kapna – ami szintén pénz.

– Vonzónak hangzik…

– A gond egyelőre az, hogy az átlagéletkor magas, sokan nem tudják vállalni az első osztály terheit. Hogy ezt a problémát is megoldjuk, már kapcsolatba léptünk egy nagyon jó utánpótlással büszkélkedő csapattal. A lényeg az, hogy létrejöjjön Magyarország első igazi, egyetemi vízilabdacsapata. Ez jó lenne a sportágnak, a fiataloknak és az egyetemnek is.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK