FONTOS


 

Petrovics: csapatszellemben az UTE áll az élen
Fiatalok és szemtelenek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.25
--------------------------------------------------------------------------------

Amolyan "kis” rangadóra hivatalosak a nézők szombaton a Hajós Alfréd Uszodába, ahol a bajnokság négy veretlenje közül kettő, az UTE-Taxi 2000 és a Vasas-Plaket-Euroleasing találkozik egymással 17 órai kezdettel.

(Figyelem: nem az eredeti kiírás szerint, 19.45 órakor!) A piros-kékekről már sok szó esett, annál kevesebb az Újpestről, amely a nyári jövés-menésben elvesztette a Fradihoz távozó Létay Krisztiánt, Suti Gábort és Süveges Mátét, ráadásul a LEN-kupáról is lemondott a Csapó Gábor örökébe lépő Petrovics Mátyás csapata. Mindezek anyagi nehézségekre utaló jelek, ám az egy hete 33. életévét betöltő vezetőedző duzzad az optimizmustól.
– Az egyik szponzor távozott a nyáron, de a legfőbb támogatók maradtak – kezdte Petrovics. – A LEN-kupát igazából azért nem vállaltuk, nehogy úgy járjunk, mint négy éve, amikor a nemzetközi szereplés egy csomó pénzt elvitt, és mert év közben nem tudtunk elegendő pénzforrást felkutatni, márciusra bajok adódtak a fizetések utalásával. Egyébként augusztus közepe táján jelentkezett egy szponzor, amelynek a segítségével a LEN-kupában is elindulhattunk volna, de sajnos a nevezési határidő után érkezett a mentőöv.
– Rengeteg a fiatal a csapatban. Szakmailag mennyire lett volna célravezető megméretni magukat a nemzetközi porondon?
– Nekem is voltak kétségeim ezzel kapcsolatban, mégis úgy látom, a mostani LEN-kupa-mezőnyben nem kellett volna minket félteni, és kitűnő alkalom nyílt volna az edződésre.
– Most már eltelt annyi idő, hogy érezze, mekkora űrt hagytak maguk mögött a távozók. Sikerül pótolni a hiányukat?
– Suti és Létay elszerződését nehezen értettem meg, de ők a jobb anyagi lehetőségek mellett döntöttek. Főként Létayban csalódtam, hiszen saját nevelésű játékos, és kíváncsi vagyok, miképpen hat ez a váltás a pályafutására. De vissza a kérdéshez: a nyáron még nehéznek tűnt a pótlásuk, ám azóta változott a véleményem, szerintem ugyanis nem gyengültünk. A Suti helyére álló Benczúr Márton kiválóan védekezik, Létay helyén pedig Fábry József játszik, aki hihetetlen akarattal van megáldva, vérbeli csapatember. De említhetnék további tehetségeket, mint például Varga Dénest, Maklári Ádámot, Kotszidisz Nikolaoszt vagy Máthé Balázst. Meggyőződésem, hogy csapatszellemben mi vagyunk az elsők a bajnokságban, az átlagéletkor pedig a legalacsonyabb, mintegy tizenkilenc év.
– Három fordulót követően veretlenek a fiatalok, de eddig tulajdonképpen kötelező sikereket arattak. Mekkora terhet rak rájuk a Vasas ellen?
– Örültem a sorsolásnak, hiszen az eddigi három meccs alkalmat adott arra, hogy átessünk a tűzkeresztségen, megnyugodjunk. Mindez rám is vonatkozik, hiszen először dolgozom vezetőedzői minőségben az élvonalban. Érdekes, a Vasas után mindjárt a Honvéddal hoz össze minket sors, és nem lehet más célunk, mint sok borsot törni a két sztárcsapat orra alá. Fiatalok és szemtelenek vagyunk, mindent beleadunk. Ha pedig sikerül megszorongatnunk a Vasast és a Honvédot, tovább acélosodunk, és a következő hat meccsen eldőlhet, hogy sikerül-e titkos vágyunkat, a négy közé jutást megvalósítani.
A Vasas ellen egyébként nem mártózhat vízbe az UTE ügyeletes gólszerzője, Dávid Zoltán, akit Szolnokon szövegelésért kiállítottak. Csakhogy Petrovics nem ismeri azt a két szót, hogy meghatározó játékos, így higgadtan elintézte a problémát: "Gólerős játékosról van szó, de ott lesz Varga Dénes és Hangody László, majd ők semlegesítik Dávid hiányát. Persze sokat nyom majd a latban Kovács Róbert teljesítménye is.”

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK