FONTOS


 

Férfi Euroliga, C-csoport
Nagy dolog: Kásás Zoltán immár dicsért is
Iramot diktált a BVSC

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.12.09
--------------------------------------------------------------------------------

Kásás Tamás fergeteges játékával, Szécsi Zoltán az ellenfeleket örökre elkedvetlenítő bravúrjaival a Vasas, illetve a BVSC is két pontot zsákmányolt a férfi vízilabda Euroliga második fordulójában. A nyitányon elszenvedett vereségek után Kásás Zoltán egyértelműen győzelmet, Gerendás György legalább egy pontot várt legénységétől, s lám, a belgrádi és a Szőnyi úti összecsapás is jól fizetett.

Még hibátlan a Sabadell az Euroligában
A magyar játékosokat felvonultató külföldi Euroliga-csapatok közül a spanyol Sabadell 1–4-es hátrányt követően 10–6-ra verte legutóbb az orosz Csehovot, ám Kiss Csaba ezúttal nem szerzett gólt.
Az első, illetve második selejtezőkörben is érdekelt csapatok közül egyedül a Sabadell mondhatja el magáról, hogy százszázalékos, a Csehov elleni immár a tizenkettedik sikere volt Manel Silvestre tanítványainak. A francia Nice döntetlent harcolt ki a BVSC-t korábban 8–1-re legyőző Kotorral szemben, öt másodperccel a vége előtt egyenlített 7–7-re Aurelién Cousin. A francia csapat két magyarja közül ezúttal Komlósi Péter talált be, a Nice harmadik gólját szerezte akcióból, míg Császár György nevéhez nem fűződik találat.
A Vasas októberben még csak hosszabbításban tudta legyűrni a Partizan Beogradot az Euroliga második selejtezőkörében, szombaton viszont három gólt (8–5) vert a szerbekre – ami a mindig igényes trénert is dicséretre ösztökélte:
"Valóban, a harmadik és negyedik negyedben már kezdett hasonlítani a játékunk az általam elképzelthez, míg az első két felvonásban sokat hibáztunk, többször elajándékoztuk a labdát, és a védekezés sem stimmelt – így Kásás Zoltán. – Aztán összekaptuk magunkat, a védekezésünk összeállt, az átlövések ezúttal sikerültek, nem úgy, mint Barcelonában.” Ez utóbbi műfajban az ifjabb Kásás jeleskedett, aki kétszer is mintegy kilenc méterről talált be (emellett kétszer megúszás után mattolt), de a két Steinmetz, Ádám és Barnabás is remekelt, mint ahogy Kósz Zoltán is belakta a kaput a meccs második felére.
"Amint Zoli belejött, a belgrádiak kezdték túlhelyezni a labdákat, így egyre többet hibáztak. Több góllal is nyerhettünk volna, ha nem csak három emberelőnyt kapunk, hiszen sokszor fejletépésért és befordulás után sem büntették kiállítással a hazaiakat” – tette hozzá a szakvezető.
A BVSC mestere, Gerendás György a kotori 1–8 után elbizonytalanodott csapata Euroliga-jogosultságát illetően. Vasárnap aztán vízforralóan jó iramú meccsen adtak választ játékosai.
"Ez még nem egyértelmű felelet – replikázott Gerendás –, hiszen most sem játszottunk igazán jól, ellenben küzdöttünk, hajtottunk. A gyors, pörgős irammal hibákra tudtuk késztetni a zágrábiakat, talán éppen emiatt hibáztak el három emberelőnyt is a horvátok a negyedik negyedben. Ôk elfáradhattak, mi pedig jobban bírtuk erővel a sorcseréket.”
Gerendás megemlítette azokat a bravúrokhoz szükséges adalékokat, amelyek vasárnap is nélkülözhetetlenek voltak:
"Vincze pofátlan ejtése, Németh Zsolt szabaddobásból szerzett gólja rengeteget számított, hiszen ezzel egyenlítettünk hat hatra, aztán ott van Nyéki, akinek helyén volt a szíve a vége előtt nyolc másodperccel.”
Igen, Nyéki lendítése, a zágrábi háló kiöblösödése két pontot hozott a házhoz, de hogy mi játszódott le az átlövőben, mesélje el maga:
"Emberelőnyben járattuk a labdát, egy alkalommal már majdnem lőttem, de akkor Csomakidze még időben ugrott ki, így nem mertem elvállalni. Amikor megint hozzám került a labda, szellősebbnek látszott a fal, és céloztam.”
Ilyen egyszerű ez, kérem!
Az már kevésbé, amit Szécsi mutatott a kapuban. Ha nem védett négy-öt ziccert, akkor egyet sem, emellett űzte-hajtotta a társakat az irányítóközponttá átminősült kapuból. Az volt az érzésünk, ha a feje a vízben lett volna, és kézzel tapos, a lábával is kivédte volna az ellenfél szemét.

Férfi Euroliga, C-csoport
Nyéki bevállalta a nyolcadikat nyolc másodperccel a vége előtt
Szécsi kivédte a szemüket

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.12.08
--------------------------------------------------------------------------------

Meddig bírja Vincze Balázs válla és Németh Zsolt dereka? – ez is a mérkőzés kiegyenesítendő kérdőjele volt. De legfőképpen az, hogy a kotori alárendelt szerepet főszerepre tudja-e cserélni a BVSC a világ legeredményesebb csapata, a hétszeres BEK-győztes Mladost Zagreb ellen.

A kezdéssel szerencsére nem akadt gond, mert bár két-két támadást gyorsan elpackázott a két csapat, Kis Gábor révén a házigazda indította el a gólgyártást. Sőt ha egy létszámfölényes helyzetnél Gór-Nagy nem a kapufát találja el, illetve a kipattanót Nyéki nem a felső lécre tapasztja, még nyugodtabbak lehettünk volna. Ehelyett Nastran és Milakovic révén fordított a Mladost. Néhány pontatlan bejátszás borzolta még a kedélyeket, végül előnyből egyenlített Nyéki. Hajtós második negyed következett, és miután Kis és Gór-Nagy fél percen belül betalált, 4–2-re húzott el a Gerendás-csapat, a lelátó népe pedig értetlenkedett: hogyan kaphatott ki 8–1-re a Vasutas Kotorban. Amíg ezen morfondírozott, Kucarov és Milakovic 4–4-re alakította az állást. "Gyerünk, Miki!” – kiabált Gór-Nagynak Szécsi, lövésre biztatva társát. Sajnos blokk lett a vége. Később Szécsi védte ki immár sokadszor Roncevic szemét, Németh kiállítása után azonban már tehetetlen volt Csomakidzével szemben (4–5). Miután a Mladost ráérzett a védekezés mikéntjére (a kétgólos Kist például nem engedték ki a satuból), kényszerű távoli löketekkel próbálkoztak a hazaiak. Ám a bombák rossz helyre csapódtak, így például Nyéki kapufája zárta az első félidőt.


Kis Gábor (jobbra) két gyors góllal hívta fel magára a figyelmet, és a horvátok keményen megdolgozták az utolsó két negyedben (Fotó: Árvai Károly)
A pihenő után harmadszor is elhozta a labdát Gulyás, ám az újabb eltévedt labdákkal nem jutott egyről a kettőre, egészen pontosan négyről ötre a BVSC. Szécsi hiába követte el újfent a lehetetlent Csomakidzével farkasszemet nézve, a gyors két kiállítással sújtott csapata már nem tudta kivédekezni sokadik hátrányát. Primorac talált be, Gerendás pedig ordított. Hála istennek Vincze válla bírta a gyötrelmeket, s lám, milyen nagy szükség van rutinjára: pofátlanul ejtette át a cserekapust, Kacicot. Puszikat hintett a nézőtér felé, majd nemsokára ezt tehette volna Németh is, de ő csak szerényen tudomásul vette, hogy úgy nyolc-kilenc méterről egyből bevágta a neki megítélt szabaddobást. Istenem, az ő rogyadozó dereka is úgy döntött, hogy ezt a meccset végigbírja. A félrokkantak teljesítményét megirigyelvén 11 másodperccel a negyed vége előtt – természetesen Szécsi óriási védését követően – Dabrowski úszott meg, és egy soha véget nem érő emelkedést követően bevágta a labdát a Mladost kapujába (7–6).

Euroliga, férfiak, 2. forduló
A-csoport: Rijeka (horvát)–Spandau 04 (német) 7–7, Sabadell (spanyol)–Sturm Csehov (orosz) 10–6). Az állás: 1. Sabadell 4 pont (23–12), 2. Spandau 2 (18–18), 3. Csehov 1 (17–21), 4. Rijeka 1 (13–20). B-csoport: Olympiakosz (görög)– Barceloneta 8–9, Partizan Beograd (szerb-montenegrói)–Vasas-Plaket-Euroleasing 5–8. Az állás: 1. Barceloneta 4 (16–12), 2. Vasas 2 (12–12), 3. Olym-piakosz 1 (13–14), 4. Partizan 1 (10–13). C-csoport: Olympic Nice (francia)–Primorac Kotor (szerb-montenegrói) 7–7, BVSC-Brendon–Mladost Zagreb (horvát) 8–7. Az állás: 1. Kotor 3 (15–8), 2. Mladost 2 (17–14), 3. BVSC 2 (9–15), 4. Nice 1 (13–17). D-csoport: Herceg Novi (szerb-montenegrói)– Domino-BHSE 6–5, Volgográd (orosz)–Jug Dubrovnik (horvát) 7–6. Az állás: 1. Herceg Novi 4 (17–13), 2. Dubrovnik 2 (18–18), 3. Volgográd 2 (15–17), 4. Honvéd 0 (16–18)
A negyedik felvonásban sem csökkent az iram, ellenben nőtt az ideges emberek száma az uszodában. Tudniillik a Mladost sorra kapta az előnyöket – míg a horvátok hármat könyvelhettek el, a vasutasok egyet sem. De kit érdekelt ez, mikor a kapuban Szécsi terült szét polipként, és akkor sem estünk kétségbe, amikor két méterrel vele szemben vállalkozott góllövésre az ellenfél. Három olyan bravúrt mutatott be, amilyet más évek hosszú sora alatt sem, így aztán maradt a 7–6. A kapus Kacic kiállítását követően Gór-Nagy nem tudta felavatni az ideiglenesen a ketrec elé álló Koljanint, aztán 50 másodperccel a vége előtt Gór-Nagyot is kiszórták a bírók, és a negyedbeli negyedik fórját már nem hagyta kihasználatlanul a Zagreb. Primorac gólja után 37 másodperc maradt hátra, 19 másodperccel a vége előtt pedig Milakovic búcsúzott a mérkőzéstől. Ennyi időnek pedig elégnek kellett lennie ahhoz, hogy győzelemnek örülhessen a BVSC. Végül Nyéki döntött úgy, hogy az idegei teljesen rendben vannak, és nyolc másodperccel a befejezés előtt bekacsáztatta a labdát a horvát kapuba. A maradék időt már kibekkelték a vasutasok, és óriási ünneplést csaptak.

Mestermérleg
Gerendás György:
– Csak annyit mondanék, hogy nyolcszor több gólt lőttünk, mint Kotorban. Persze nagy bajban lettünk volna a szorzóval, ha két találatot szerzünk az első fordulóban…
Milorad Damjanic: – Csakis magunkat okolhatjuk a vereségért. Az utolsó negyedben három emberelőnyt sem tudtunk kihasználni, ráadásul kapusaim sem voltak formában.

Férfi Euroliga, C-csoport
A Mladost ellen kell javítania a BVSC-nek
Egy pont alá nem adhatják

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.12.07
--------------------------------------------------------------------------------

Nagy szakadékba zuhant a BVSC-Brendon Kotorban, a vízilabda Euroliga első fordulójában. A 8–1-es vereség, a mindössze egyetlen Vasutas-találat (Decker nevéhez fűződött) minden várakozást alulmúlt. Azóta a Szent István Egyetem elleni bajnoki siker (13–3), valamint a tovatűnő két hét alkalmat adott a feltöltődésre, igaz, Gerendás György dolgát alaposan megnehezítette a sok sérülés.

Ráadásul éppen a két legrutinosabb (udvariatlanabb formában: a legidősebb) játékos, Németh Zsolt és Vincze Balázs Mladost Zagreb elleni fellépése került a legnagyobb veszélybe, Gór-Nagy Miklós ellenben hétfőtől együtt dolgozik a többiekkel.

"Igazából csak az esti edzésen derül ki, hogy mindkettőjükre számíthatok-e – mondta szombaton Gerendás György vezetőedző. – Németh két, Vincze pedig három hete nem tud megfelelően edzeni, és bár pénteken részt vettek a tréningen, csak könnyített munkát végeztek. Főként Vincze szereplése zsákbamacska, nem tudni, húsz másodpercig vagy az egész mecscsen bírja-e a megerőltetést a válla.”

Vagyis cseppet sem megnyugtató a helyzet, holott nagyon fontos mérkőzés előtt állnak a Szőnyi útiak. "A játékosok felfogták, hogy ha kikapunk vasárnap, legfeljebb matematikai esélyünk marad a továbbjutásra – folytatta Gerendás. – Minimum egy pontot kell szereznünk, és utána bízhatunk a hagyományban, miszerint tavasszal mindig jobban megy nekünk a játék, mint az ősszel.”

A hétszeres BEK-győztes Mladost az első fordulóban 10–6-ra legyőzte a francia Nice-t, ám a héten elvérzett a Horvát Kupa elődöntőjében a Jadran Splittel szemben. Ettől persze csak jobban haraphatnak a kapuban Percinicet, az irányító poszton Kobescakot, centerben az orosz Csomakidzét felvonultató zágrábiak.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK