FONTOS


 

Kemény Dénes kapitány az Eb-ről, a vb-ről és a vl-ről
Medencében nyaralók

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Bruckner Gábor, Népszabadság 2003.05.09
--------------------------------------------------------------------------------

Kásás Tamása szabadidejében azt csinál, amit akar; momentán tejeskávét készít a szobámban – reagál Kemény Dénes, az Európa-bajnokságra Tatán készülő válogatott szövetségi kapitánya arra a kérdésre, hogy igaz-e a sajtóhír, miszerint „egyelőre megtiltotta játékosainak a klubokkal való egyezkedést”. Aztán hozzáteszi, hogy ukáza kizárólag az edzésidő, illetve a keret egyéb programjainak védelmében született, nevezetesen: „azt például nem szeretném, hogy amikor Komáromban vacsorázunk a szlovákokkal, Tomi fölálljon az asztaltól, és átüljön egy másikhoz, amelynél Méhes Jenő Vasas-szakosztályvezető várja”.


Kemény napok előtt
(kép: Népszabadság – Gárdi Balázs)
A mostanáig a nápolyi Posillipóban szereplő két olimpiai bajnok pólós, Kásás és Steinmetz Barnabás esetleges hazaigazolása kapcsán Kemény abbéli reményét fejezte ki, hogy a visszatérés megtörténik, hiszen „ez esetben a számításba vehető játékosok közül már csak Benedek és Kiss Csaba maradna külföldön, ami sokat segíthetne az athéni olimpiai felkészülésünkön”. Ugyanakkor megtoldja az iménti mondatot azzal, hogy „ha másképp alakul a fiúk sorsa, akkor sem esünk kétségbe, mert a játékok elé tervezett két és fél hónapos összetartás mindenre elegendő kell, hogy legyen.”

Athén előtt persze várja még néhány feladat a csapatot, mindenekelőtt – hogy messzire se időben, se térben ne menjünk – június 6-tól Szlovéniában az Eb. A szakvezető szerint a kontinensbajnokság esetében optimális helyzetről a legkevésbé sem beszélhetünk, mert a teljes garnitúrával csupán tíz nappal az esemény előtt randevúzik majd. „Muszáj volt a Honvéd Bajnokok Ligája-döntőben érdekelt játékosainak legalább egy hét pihenőt adnom a genovai Final Four és az Eb között, ezért ők csak az utolsó pillanatokban kapcsolódnak be a munkába.” A tréner azonban úgy véli, a teljes képhez hozzátartozik, hogy a mezőny többsége hasonló gondokkal küszködik, „legföljebb a BL-ben nem érdekelt spanyolok és az oroszok helyzete mondható kedvezőbbnek”.

Elmondta azt is, hogy a júliusban esedékes barcelonai vb és az azt követő világliga-sorozat Eb-vel kiegészülő hármasából – az előbb elmondottak okán – „a világbajnoki produkcióért tudunk igazából felelősséget vállalni, tekintettel arra, hogy a ligameccsek és az akkor már közelgő, különlegesen sűrűnek ígérkező bajnoki szezon előtt is kötelességem lesz szabadságolni a pólósokat”.

Kemény az edzők számára legkényesebb témakör, az esélylatolgatás elől sem tért ki, amennyiben közölte: „a magyar válogatott valamennyi világversenyen egyetlen célt tűzhet csak maga elé, az aranyérem megszerzését”. Bővebben szólva erről kifejtette, hogy „ezzel nincs is semmi baj, azzal annál inkább, ha egy peches körülmények között elvesztett döntőt követően, egy-egy becsúszott gyengébb helyezés után siralomházi hangulat telepszik ránk”. Megjegyeztük, hogy az előbbiekből kiindulva 2000. október 1-je, a Sydneyben megnyert olimpiai finálé óta siralomházban kell éreznie magát, mire ő azt felelte: „A légkör nem bennünket áraszt el, hanem a környezetünket”.

Arra a kérdésre egyelőre – érthetően – nem tudott válaszolni, hogy jelenlegi együttesét hová rangsorolná a korábbi évek válogatottjaival való összevetésben, mivel a fiúk zömével még csak ezután találkozik. „Azt viszont elmondhatom, hogy mindazok, akik már itt készülnek Tatán, fizikailag és lelkileg is megfelelő állapotban vannak.”

A sportág soros nagy eseményével, a jövő heti BL-döntővel kapcsolatban Kemény úgy fogalmazott, „a Honvéd csapatát képesnek tartom a végső győzelemre, mivel az első helyről tavaly is éppen csak lecsúszó társaság egy év alatt sokat erősödött.”

A kapitánnyal búcsúzóul megegyezünk abban, hogy további optimista mondatait a hosszú, forró nyárra tartalékolja.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK