FONTOS


 

Benedekék az olasz pólóbajnokság favoritjai
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Ch. Gáll András, [origo] 2003.10.05
--------------------------------------------------------------------------------

Szombaton megkezdődött a 85. olasz férfivízilabda-bajnokság A1 osztálya, tehát az élvonal küzdelemsorozata. Az első játéknapon a magyar légiósok kitettek magukért, különösen Hosnyánszky Norbert, a Ferencvárosból a Rari Nantes Florentia csapatához igazolt fiatal átlövő, aki öt találattal vette ki részét a Banca Nuova Palermo elleni 14-14-es döntetlenből. Az első forduló után Hosnyánszki vezeti a góllövőlistát.

Tizenhat magyar az olasz pólóligában

Az itáliai sajtó véleménye szerint három kimagasló esélyese van a szombaton kezdődő 85. olasz vízilabda-bajnokságnak: a címvédő Systema Leonessa Brescia, a tavalyi bajnok, idén Bajnokok Ligája-győztes Pro Recco és a 2001-es bajnok Posillipo Napoli. Azaz: az elmúlt három esztendő aranyérmesei. Az élvonal, az A-1 16 csapatában összesen tíz magyar - kilenc magyar állampolgár és egy erdélyi magyar - pólózik az új szezonban, az A-2 névre hallgató másodosztályban hat honfitársunk vízilabdázik.

Kezdjük a körsétát Reccóban, a Ligúr-tengerpart varázslatos szépségű, gyakorlatilag Genovához tartozó kisvárosában. A 352-szeres magyar válogatott Benedek Tibor gárdája - papíron földrészünk leghatékonyabb alakulata - még tovább erősödött: érkezett az olasz válogatott kétméteres kapussztárja, Stefano Tempesti, illetve a világ egyik legjobb mezőnyjátékosa, az őserejű szerb Dejan Savic - a Florentiából. (Elment viszont a veterán spanyol csodakapus, Jesús Rollán, valamint Alessandro Calcaterra, az olasz válogatott centere.) És persze Marco Baldineti edző is átigazolt - a szomszédba, Chiavariba -, helyére Enzo D?Angelo került. A csapat bővelkedik a klasszisokban: a 37 éves centerlegenda, Massimiliano Ferretti, az olasz válogatott Federico Mistrangelo, s a két szerb sztár, Danilo Ikodinovic és Vladimir Vujasinovic - megannyi nagy név, még úgy is, hogy Ikodinovic jobb karját megoperálták, s a játékos felépülése hosszú időt vesz igénybe.

A Brescia valóságos délszláv válogatott: Zoran Mustur edző legénységében ott van honfitársa, a szerb Nikola Ribic, Aleksandar Ciric és a veterán Mirko Vicevic, a horvát válogatott óriás, 202 centis, 110 kilós centere, Igor Hinic, továbbá Samir Barac, valamint a 364-szeres olasz válogatott Roberto Calcaterra és Fiorentini. Játékerőben aligha maradnak el Benedekék mögött.

Miként az immár Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás nélkül felálló Posillipo Napoli sem. Giuseppe Porzio edző gárdájában olyan megasztárok találhatók, mint az olasz válogatott közelmúltbeli és jelenlegi alapemberei, Postiglione, Buonocore, Felugo, Silipo és Bencivenga, aztán az orosz Jerisov, továbbá a horvát Stritof és Vegar.

Meglepetést okozhat még a "legmagyarabb" olasz csapat, a Carisa Savona, melynek gerincét a Varga I Zsolt, Märcz Tamás, Monostori Attila trió alkotja, kiegészülve a sokszoros olasz válogatott Bovóval és Bogdan Rath-tal, aki románnak született, de ma már a "settebello" balkezes erőssége.

További magyarok az A-1-ben: Fazekas Zoltán, a "Görcs", az Újpest és a Fradi egykori klasszisa, az 1992-es magyar bajnokság gólkirálya - ma már 34 éves -, aki a Paguros Cataniától átszerződött a másik helyi gárdához, az Energiához, Binder Szabolcs és Regős Áron az Ortigiában, Katonás Gergely a Chiavariban és Hosnyánszky Norbert a Florentiában. Ugyanitt játszik az erdélyi magyar Kádár Kálmán.

Az egész mezőny legidősebb játékosa a Vasas egykori szlovák csillaga, Roman Polaceik, a maga 40 évével.

Az A-2-ben találjuk Petőváry Attilát, a Vasas ma már 38 éves zsenijét, aki az Arenzanót erősíti;az exszolnoki és -vasasos Kiss Zoltánt (Como), a BVSC-ből érkezett Petik Attilát (Cosenza), a közelmúlt világklasszisát, a szintén valamikori Vasas-átlövőt, Tóth Frankot (Lazio), a szintén exválogatott és exvasasos ifjabb Konrád Jánost (Paguros Catania) és Kollár Györgyöt (Salerno).

Eredmények

Banca Nuova Palermo - RN Florentia 14-14
A Florentiából Hosnyánszki 5, Kádár Kálmán (szintén a Fradiból eligazolt erdélyi magyar pólós) 2 gólt szerzett.

Carisa Savona - Orem Pescara 8-4
A Savonában Varga I Zsolt két, Märcz Tamás és Monostori Attila egy-egy gólt lőtt.

Pro Recco - IGM Ortigia 14-6
A BL-győztes Reccóban Benedek Tibor két gólt lőtt, de a 37 éves center, Massimiliano Ferretti még rajta is túltett 4 góljával, a szerb Dejan Savic pedig hármat vágott. Az Ortigiában Regős Áron kétszer volt eredményes, Binder Szabolcs nem szerzett gólt.

Alcott RN Napoli - SP Energia Siciliana Catania 6-12
A Napoli csapatában a 40 éves (!) egykori Vasas-sztár, a szlovák Roman Polacik két gólt lőtt, a Cataniában Fazekas Zoltán (34) - az UTE és az FTC egykori gólzsákja - egyszer talált a hálóba.

Bissolati Cremona - Festival Nervi 7-8

CC Napoli - RN Bogliasco 11-11

Chiavari Nuoto - Carpisa Posillipo 6-10

RN Camogli - Systema Leonessa Brescia 4-14

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK