FONTOS


 

Kásás Zoltán és Kovács István sajnálja, hogy csak egyikük csapata juthat a négyes döntőbe
Honvéd–Vasas: korai randevú

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, SZG, Nemzeti Sport 2004.03.29
--------------------------------------------------------------------------------

"Csak az a gond, hogy egészen március végéig kellett várni arra a mérkőzésre, amelyből végre önbizalmat meríthetünk" - szólt Fodor Rajmund velős értékelése azok után, hogy a Domino-BHSE igencsak meggyőző játékkal megverte a Jug Dubrovnikot, s így bejutott a legjobb nyolc közé a vízilabda Euroligában.


Szívós Márton két gólt tett hozzá a Honvéd önbizalom-növelô gyôzelméhez (Fotó: Farkas József)
Az utolsó negyedben világklasszis teljesítményt nyújtó, két akciógólt szerző szélső megjegyzésével egyébiránt arra utalt, hogy esztendeje már január végén-február elején begyűjtötték azt a sikert - például idegenben vágták agyon a BL-címvédő Olympiakoszt, előtte az influenzás centerek nélkül nyertek Nizzában -, amely óriási lendületet adott a gárdának.
Az dén eleddig nyögvenyelés jutott nékik osztályrészül: meglehetősen snasszul vette ki magát, hogy az utolsó kör előtt az előző két évben finalista Domino öt meccséből csupán egyet tudott hozni. Az is igaz persze, hogy a tavalyi két fordulóban elszenvedett vereségek után az idén egyik partin sem tudták megverni a mind jobban magához térő bajnokcsapatot az Euroligában, s a szombati meccsen védekezésben valóban kimagaslót nyújtottak Biros Péterék: az első hét percben kapott három gólt követően a következő huszonegyben csupán kétszer talált be a Dubrovnik.
"Mindenki tudta, mi volt a feladat, s tudat alatt mindenkiben ott motoszkálhatott, hogy akár ki is eshetünk - sóhajtott megkönnyebbülten az edző, Kovács István. - Noha bajba is kerülhettünk volna, az is egyértelmű: ez a csapat többre hivatott annál, hogy ne kerüljön be a legjobb nyolc közé. Most végre összeálltunk, és jól is játszottunk, sőt, mondhatom, helyenként nagyon jól."
A szakvezető szerint az első döntő tényező a kondíció volt: a Jug egyes játékosai elfáradtak, több támadás során nem értek fel időben, távol kerültek Gergely kapujától. Összehasonlítva a majd’ négy hónappal ezelőtt játszott dubrovniki meccsel - amelyet a Domino oly emlékezetes módon úgy bukott el, hogy két perccel a befejezés előtt még 11-9-re vezetett - Kovács szerint az volt a különbség, hogy sokkal fegyelmezettebben védekeztek játékosai. "A klassziscentert, Smodlakát sokkal jobban semlegesítettük, a hátrányos védekezésünk is jobb volt, a balkezes Krzic ugyan megint betalált néhányszor a szélről, de míg kint öt-hat gólt kaptunk a rövid sarokba, most ezt a számot sikerült háromra leszorítanunk."

Magyar párharc a negyeddöntőben

Jöhet tehát a Vasas, amely ellen eddig kétszer veszített a Domino. "Épp ezért itt az ideje, hogy mi nyerjünk - közölte a tréner. - Ha nem is jó érzés, hogy így alakult, elvégre nem lett volna rossz, ha két magyar van a négyes döntőben - de most már mindegy, a célunk nem is lehet más, mint a győzelem."
Kásás Zoltán sorsolásról alkotott véleménye lényegében fedi kollégájáét, a Vasas mestere a Honvédon kívül minden más csapatot szívesebben elfogadott volna (a montenegróiak határesetet képeztek), már csak azért is, mert jó esetben két magyar gárda színezhette volna a Final Four mezőnyét. Ennek lehetősége elúszott, ugyanakkor egyvalamit leszögezhetünk: vagy a Honvéd, vagy a Vasas ott lesz a végelszámolásnál május 28-án és 29-én.
Az angyalföldiek trénere a Barceloneta elleni derbin látottak miatt is bosszankodott. Leginkább csapata gólképtelenségét rótta fel (az első félidőben egy találatig jutottak tanítványai), no meg a pontatlan passzokat, a nem a megbeszéltekhez igazodó védekezést, a rossz viszszalépéseket és a többi. A harmadik negyedbeli pólóművészet ellenben az ő szívét is megpuhította. Ifjabb Kásás, Tamás szállította - még a második negyed végefelé - az első Vasas-gólt, mintegy jelezve, hogy a harmadik felvonásban beindul az üzlet. A 4-0-s játékrész alapjaiban változtatta meg a mérkőzést, s ha nem is simán, de 7-6-ra nyertek a piros-kékek, elérvén ezzel a csoportelsőséget. Kását Tamás azért megjegyezte, hogy ki kellene találni az ötnegyedes mérkőzéseket, s mondjuk az első játékrész nem számítana - ily’ módon nyugodtan lehetne álmosan, figyelmetlenül is kezdeni.
De ezt már rábízzuk a sportág megújítóira.
A Vasas februári, Olympiakosz ellen látott feltámadását másolta le a BVSC szombaton, más kérdés, hogy mégsem kötött ki a mennyben, azaz a negyeddöntőben Gerendás György együttese. Mint emlékezetes, a harmadik fordulóban 4-8-ról egyenlítettek az angyalföldiek a görögök ellen, a vasutasok pedig 3-8-ről zárkóztak fel emberfeletti erőfeszítéssel 8-8-ra, mégis hiábavalónak bizonyult a befektetett munka. A Kotor 9-8-ra nyert, ezzel a BVSC búcsút inthetett az Euroligának. A kétgólos Vincze Balázs sem tudta a gyenge kezdés és a sokáig rossz folytatás okát.
"Ha tudnám, sohasem kezdenénk így a meccseket. Visszaköszönt az októberi csoportselejtező, akkor két mérkőzést is hasonlóképpen indítottunk. Aztán említhetném a kotori összecsapást is, amelyen hét góllal maradtunk alul. Most legalább volt szívünk, és a közönség is csodálatosan segített minket. A szégyenteljes első három negyed után felálltunk, ami még engem is meglepett, és akár erőt is adhat a későbbiekre - de nehéz most ezt pozitívumként értékelni. A leginkább az zavar, hogy cseppet sem világverő csapat ellen, hazai pályán mulasztottuk el a negyeddöntőbe jutást."
A BVSC-nek tehát marad a bajnokság a vigasztalódás lehetséges terepeként.



Balszerencsésen alakult a sorsolás a férfivízilabda-Euroligában, ahol is a legjobb nyolc között összekerült egymással a két magyar csapat, a Vasas-Plaket-Euroleasing és a Domino-BHSE. Az első mérkőzést április 14-én, a visszavágót 28-án játsszák.

a Kőér utcában lezajlott sorsolás szerint a negyeddöntő párosítása:
Vasas-Plaket-Euroleasing - Domino BHSE
Mladost Zagreb (horvát) - Primorje Rijeka (horvát)
CA Barceloneta (spanyol) - Jadran Hercegnovi (szerb-montenegrói)
Primorac Kotor (szerb-montenegrói) - Sturm Csehov (orosz).

Pénzdíjak a nemzetközi kupákban

A LEN már ebben az idényben pénzdíjat oszt ki a nemzetközi kupa legjobb együttesei között. Az összesen 162 000 euróból legnagyobb részt az Euroliga résztvevői hasítanak ki, de a férfi LEN-kupa első két helyezettjének, valamint a női BEK és LEN-kupa nyertesének is csurran-csöppen valamicske pénz.
A nemzetközi kupák pénzdíjai:
Férfi Euroliga.
A legjobb tizenhat között: 3000 euró. Negyeddöntősök: 6000. A négyes döntő részvevői: öszszesen 37000.
Férfi LEN-kupa. Második helyezett: 7000. Első helyezett: 10000.
Női BEK. Első helyezett: 7000.
Női LEN-kupa. Első helyezett: 5000

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK