FONTOS


 

Bárány Attila rengeteget tanult Kovács Istvántól és Tóth Imrétől is
Az erőben rejlik az ereje

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2001.05.21
--------------------------------------------------------------------------------

A klubhűség tipikus megtestesítője. Bp. Spartacus, Honvéd-Spartacus, Honvéd-Domino -- három csapatnév, egy csapat. Hiába hívták rivális magyar együttesek, hiába invitálták külföldi gárdák, nem mozdult a Kőér utcából. Onnan, ahol gyerekként kezdte a vízilabdát.

Hova jutott azóta...

Bárány Attila végigjárta a szamárlétrát, már csupán az utolsó lépcsőfokra kell felkapaszkodnia. A válogatottba kell helyet szorítani magának. Azok után, hogy két hete, egy vasárnapi napon bajnoki címre vezette csapatát (te jó ég, mennyi kiállítást és négyméterest szerzett az elődöntőben és a döntőben...), hétfőn csörrent a telefonja.

Boldogsága határtalan (és enyhén másnapos...) volt. Az Eb-re készülő válogatott keretbe kapott meghívást.

-- Az elmúlt héten brillírozott a keretedzéseken. Ennyire feldobta a meghívás?

-- Szó mi szó, tényleg feldobott. Hála istennek jól megy a játék.

-- Ha most lenne az Eb-csapat hirdetés, állítólag igencsak jó eséllyel indulna.

-- Ezt nem tudom, mindenesetre azon vagyok, hogy megtarsam a formám, sőt, ha lehet még javítsak is rajta.

-- A 76-os, Kásás-féle aranycsapatban is szerepet kapott az ifi Eb-n, noha két évvel fiatalabb volt a többieknél. Ők azóta zömmel Európa-bajnokok, olimpiai bajnokok lettek, ön meg az első válogatott fellépésre vár. Későn érő típus?

-- Nem, csak így jött ki. A csapatom is ebben az évben ért a csúcsra, én is most váltam érett játékossá. Ez afféle párhuzam köztem és a klubom között.

-- Akkor lesz csak igazi a párhuzam, ha a válogatottal is a csúcsra, mondjuk az Eb-dobogó tetejére ér...

-- Bárcsak úgy lenne. Minden erőmmel azon vagyok, hogy így történjen.

-- Erő. Kulcsmomentum önnel kapcsolatosan. Mondhatjuk, hogy az erőben rejlik az ereje?

-- Erős vagyok, ez igaz, de én úgy érzem, ebben az évben taktikailag is sokat fejlődtem. A bajnokságban javarészt sikerült eldöntenem, hogy most akcióznom kell, négyméterest kell csinálnom, vagy csak szimplán ki kell állíttatnom a védőmet.

-- És minek köszönhető ez a fejlődés?

Szakvélemény
"Bárány Attila? Remek játékos, ragyogó fizikai alkattal. A technikája is nagyon jó, képes meglepetésekre. A kapunak háttal állva is életveszélyes, a csavarjai élményszámba mennek. Az úszástudása kiváló, a kinti posztokon is használható, univerzális játékos. A mai világban ugyebár rendkívül fontos, meghatározó a center szerepe, és nyugodtan mondhatom, elérte azt, hogy a legjobbak között említsék a nevét. Amikor a kapitány az ilyen stílusú játékosra szavaz, nem szokott csalódni. Berobbant az elitbe, van súlya, úgyhogy biztos vagyok abban, előbb vagy utóbb szerepet kap a válogatottban."

Szívós István, olimpiai, világ- és Európa-bajnok
-- Gondolom a rengeteg munkának, hiszen sokat gyakorolom az egyes mozdulatsorokat. De nem feledkezem meg az edzőmről, Kovács Istvánról sem, akitől sokat tanultam az évek folyamán. Ja, és persze ki ne hagyjam Tóth Imrét, aki rengeteg hasznos tanáccsal segített, csuda egy játékos. Éppen ezért is nagyon jól sikerült eddig ez az év.

-- Továbbra is marad a Honvédban?

-- Nem kérdés, hiszen szeretem is a klubot, no és számomra perspektíva a Bajnokok Ligájában szerepelni. Egyébként is, külföldre most nem szívesen mennék, hiszen ahhoz, hogy válogatott legyek, nekem mindenképpen itthon kell előbb bizonyítanom. Amennyiben most nem sikerül bekerülnöm a csapatba, akkor sem esek kétségbe, mert tudom, eljön még az én időm. Na de erre jelenleg nem is gondolok, dolgozom, aztán meglátjuk mi lesz.

-- Nem is számolgat? Mondjuk úgy, hogy Molnár, a három Varga és ön van a centerposztra, közülük három játszik az Eb-n.

-- Nem, eszembe sincs számolgatni. Úgy gondolom, hogy közel azonos játékerőt képviselnek a legjobbak, és közöttük a pillanatnyi forma dönt majd. Éppen ezért ma lehet eső, sár, holnap meg süthet a nap. Persze ha akarja, annyit elmondhatok, hogy minden bizonnyal a tizenhárom olimpiai bajnok helye biztos, a maradék két helyre csatázunk mi többiek. Na de hogy ki lesz a befutó, ne kérdezze.

-- Rendben. Akkor azt árulja el, hogy érzi magát a sok klasszis között.

-- Remekül. Eddig én is csak hallomásból értesültem erről, most viszont a saját bőrőmön tapasztalom. Csodálatos a hangulat, miközben keményen készülünk. A napi négy óra vizes edzés ugyan szokatlan számomra.

-- Na de jól bírja, nem?

-- Muszáj. Elvégre az Európa-bajnokságon akarok játszani, nemde?

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Bárány Attila