FONTOS


 

Vízilabda világliga, világkupa
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszava 2002.07.09
--------------------------------------------------------------------------------

1999: aranyérem az Európa-bajnokságon és a Világkupán. 2000: diadal az olimpián és az Európai Nemzetek Ligájában. 2001: harmadik helyezés az Európa-bajnokságon és ötödik helyezés a világbajnokságon. Melyik irányba mozdul idén a csapat?

Férfi vízilabda-válogatottunk elmúlt három esztendei eredménysora, illetve az abban rejlő kontraszt önmagában kínálja a 2002-es év kérdését, amelyet a csapat Világligában és Világkupában elért helyezése válaszolhat meg.

A rajt több mint biztató. Dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány együttese az idén bevezetett versenyforma, a Világliga első négy csoportmérkőzését fölényesen megnyerte, Moszkvában 12-6-ra és 11-7-re verte Oroszországot, Dubrovnikban pedig 12-8-ra és 13-8-ra Horvátországot. A négy idegenbeli meccs után július 12. és 21. között hat hazai következik, íme, a részletes menetrend! Július 12., péntek, 18 ó: Magyarország-Horvátország; július 14., vasárnap, 16 ó: Magyarország-Horvátország; július 16., kedd, 16 ó: Magyarország-Oroszország; július 17., szerda, 16 ó: Magyarország-Oroszország; július 19., péntek, 17 ó: Magyarország-Egyesült Államok; július 21., vasárnap, 17.30 ó: Magyarország-Egyesült Államok.

A Világliga négyes döntőjét augusztus 1-4. között Patraszban vívják, a "magyar" csoportból az első két helyezett jut be ide, a másik ágról viszont csak a legjobb, mert a görögök házigazdaként lefoglalják az egyik helyet. A hónap másik nemzetközi tornáját, a nyolc csapatot felvonultató Világkupát augusztus 20-25-én rendezik Belgrádban.

Mivel a magyar pólóstársadalom kis túlzással olimpiától olimpiáig él, a sydneyi aranyérem óta Kemény Dénes és játékosai számára is az athéni címvédés a fő cél. A tavalyi 3. és 5. hely azonban rövidebb távon is eredménykényszerbe hozta a keretet, és e kényszernek már a nyár végi két versenyen engedni lehet. Még az sem nagy baj, hogy az 1979 óta létező Vk-t és a most debütáló Világligát mindenki a vb és az Eb mögé helyezi. A két viadal rangjáról, jellegéről és jelentőségéről tegnapi érdeklődésünkre így beszélt a szövetségi kapitány:

- A Világkupa a maga öt játéknapjával mindig is olyan volt, mint a rulett, és bár a Világliga legalább másfél hónapos versenysorozat, ettől még nem helyezem a Vk elé. Nincs az a nyomás rajtunk, rajtam, mint az előző években, most nem érzem azt előre, hogy a negyedik helyet vagy a bronzérmet kudarcként, csalódásként élném majd meg. Ettől persze még fontos a jó játék, az ebből fakadó győzelem, az, hogy emiatt kellemes lelki állapotban legyünk, telefonos gratulációkat kapjunk, és joggal kalkulálhassunk úgy, hogy benne vagyunk abban a három-négy csapatban, amely Athénban olimpiai bajnok lehet.

Megint Athén. Kemény többször elmondta, már most azt teszteli, az olimpián kire és mennyire számíthat. Amikor megkérdeztük tőle, egy kiforrott, 25-26 éves játékos 2002 júliusi produkciójából hogyan következtet arra, mire lesz képes az illető 2004 augusztusában, így válaszolt:

- Vegyünk valakit, névtelenül, aki 2000-ben remekelt, 2001-re azonban visszaesett, és azóta sem javult fel, hanem másfél éve gyengécske játékot mutat! Valószínű, hogy esetében nem csupán formahanyatlásról, hanem tudáshanyatlásról kell beszélnünk. Ez pedig a szövetségi kapitány számára fontos információ. Mint ahogy az is, ha valaki képes visszatérni a két évvel ezelőtti szintjére.

Sydney bajnokai közül Kósz Zoltán, Varga Zsolt és Märcz Tamás nem tagja a jelenlegi keretnek. Utóbbi már a tavalyi vb-re sem utazott, Kósz és Varga viszont a hivatalos verzió szerint "képben maradt". Kemény Dénes tagadta, hogy ez a megfogalmazás a "többé nem számítok rájuk" humánusabb formája lenne, állítja:

- Kósz Zolival és Varga Zsolttal is vagyok olyan viszonyban, hogy nem kell hazudoznom nekik. Nem véletlenül beszéltem velük, hiszen mindkettőjüké kulcspozíció. A kapusé és a centeré is. Ha a fiatalok túlnőnek rajtuk, akkor az ő beválogatásukkal lesz jobb a csapat. Ha nem, akkor éppen Kósz és Varga visszahívása jelentheti az erősítést. Ők a klubjukban bizonyíthatnak, nekem pedig kutya kötelességem Athénra az optimális keretet összeállítani.

Természetesen még jobb, ha ez már péntek délutánra megtörténik, hiszen a horvátok, majd az oroszok kétszeri legyőzése a biztos továbbjutást jelentené. És ha idén Athénban még nem is lehet nyerni, egy házzal odébb, Patraszban már igen.
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kemény Dénes