FONTOS


 

A pólósok kérésére csak az aranyért fizetnek prémiumot, de azért sokat
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszava 2003.06.04
--------------------------------------------------------------------------------

Férfi vízilabda-válogatottunk szerdán délelőtt még edzett egyet Budapesten, majd kora délután buszra szállt, és elindult a pénteken kezdődő Európa-bajnokság színhelyére, a szlovéniai Kranjba. A mieink csütörtökön már a helyszínen edzenek, pénteken pedig ,,in medias res" vágnak neki a tornának, hiszen első ellenfelük mindjárt Oroszország.

A meccs valódi tétje a presztízs és az erőfelmérés, vagy inkább az ,,elrettentés", hiszen mindkét hatos csoportból négy-négy gárda jut be a negyeddöntőbe, és Hollandia, Románia, valamint Szlovákia legyőzése alapfeladat. Az oroszok és a szerbek (és - pólóban ez tényleg fontos - montenegróiak) elleni pénteki, illetve vasárnapi rangadón múlhat a csoport első három helyének sorsa, de különösebb jelentősége még ennek sincs. Egyrészt azért nem, mert a másik hatosból emberi számítások szerint a horvátok, az olaszok, a görögök és a spanyolok jönnek be a negyeddöntőbe, és közülük még kívánságműsor-alapon is nehéz lenne ideális játszótársat találni. Másrészt választási lehetőség amúgy sincs, mert előre ,,odaát" sem rögzíthető a sorrend. Az Eb érdemi része így jövő csütörtökön, az egyenes kieséses szakaszban rajtol, ezért a buszra szállás előtt dr. Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal sem hagyományos esélylatolgató beszélgetést folytattunk.

- Az Eb hétfői sajtótájékoztatója helyett orvosi vizsgálaton járt. Ez már a sűrű nyári program miatti harctéri idegesség jele? Egyáltalán: publikus a téma?

- Azok után már természetesen publikus, hogy a média nem tekintette privát ügyemnek, és megosztotta a közvéleménnyel. Ezen egyébként erősen meglepődtem, persze, mondhatják, nem éppen a sajtótájékoztató időpontjában kellett volna orvoshoz mennem.

- Mondták is.

- Rendben, csakhogy én az újságíróknál valamivel később tudtam meg, hogy hétfőn lesz a sajtótájékoztató. Nekem pénteken szóltak, és már nem volt lehetőségem változtatni. De különben csak normál éves kontrollon jártam.

- A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a vízilabda szövetség idén csupán a győzelemért, tehát az Eb, a vb vagy a Világliga megnyeréséért fizet prémiumot, a második helyért már nem. Újra érvényes Rajki Béla legendás kijelentése, mely szerint a magyar póló számára az ezüstérem kudarc?

- Hogy kudarc-e vagy nem, az független attól, hogy a játékosok, miután úgy érezték, az előző hat évben kissé elhanyagolták a premizálásukat, most az én teljes egyetértésemmel azt kérték, csak az aranyért kapjanak pénzt, de azért sokat. Az intézkedés tehát nem a szövetség dörgedelme, hanem a csapat javaslata alapján született. De az ezüstöt vagy a bronzot mindenki a saját lelkiismerete szerinti megfelelő helyre tudná tenni, és nem tekintené kudarcnak.

- Mivel 2001-hez hasonlóan idén is másfél hónap leforgása alatt zavarják le az Eb-t és a vb-t, ismét felvetődik, előbbit alá kell-e rendelni az utóbbinak? De meg is fordíthatjuk a kérdést: a riválisok valószínűleg hasonlóan gondolkodnak, ezért aránylag ,,olcsón" lehetne Európa-bajnokságot nyerni, és az az egész szezont minimum elfogadhatóvá tenné...

- Az a nyolc csapat, amely bejut a negyeddöntőbe, jövő csütörtökön biztosan győzni akar. Onnantól, hogy élesbe fordul a verseny, senki sem fogja ,,letojni" az Eb-t.

- De ettől még megnyerheti a magyar válogatott, ugye?

- A csapat egészen jó állapotban van, ezt az úszótesztek eredményei is megmutatják. Az a körülbelül nyolc heti közös munka hiányzik, amelynek során összeérnek a figurák. Ez a folyamat ugyanis általában úgy zajlik, hogy én elképzelek valamit, amiről a vízben kiderül, jó vagy rossz, a srácok megteszik a maguk észrevételeit, azokat is teszteljük, és eközben mi is egymáshoz csiszolódunk.

- A világbajnokságról az első három, a Világligából az első helyezett jut ki a jövő évi olimpiára, az Eb senkit nem kvalifikál Athénra. Ez a különbség mennyit számít? Egyáltalán, egy évvel az olimpia előtt egy világverseny már eszköz, vagy még inkább öncél?

- Nagyon nehéz kérdés. Természetesen minden más eredményt feláldoznánk az olimpiai bajnoki cím megvédéséért. A játékosok egy-egy márciusi klubedzésen is úgy hajtanak, hogy már Athén is az eszükbe jut - és ez nem üres szólam, több visszajelzésből tudom, valóan így van. De ez nem jelenti azt, hogy egy Eb-csoportmeccsen ne akarnánk győzni. Vagy akár a vb-döntőn. Mert vb-t mi még nem nyertünk soha. Igaz, Eb-t viszont kettőt is, de ez sem akármilyen motiváció.
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kemény Dénes