FONTOS


 

Kemény Dénes: "Legyőzzük a jugókat, ha eggyel több gólt lövünk"
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2001.06.28
--------------------------------------------------------------------------------

A margitszigeti vízilabda Európa-bajnokságon bronzérmes magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya, dr. Kemény Dénes a világbajnoki felkészülés első edzése előtt, reggel nyolc órakor válaszolt csütörtökön az chatelők kérdéseire. Az Eb elemzése mellett a sokszor bennünket sújtó bírói tévedésekről és a tévékommentátori kritikákról is szó esett, de a fősodor a jugoszlávokkal való rivalizálás és a július végén, Japánban rendezendő vb volt.

A csapat

[origo] (jenny): Gratulálok a csapathoz! Sikerült kipihenniük magukat?
Kemény Dénes: Nekem egyelőre nem teljesen, de talán a vb-re indulásig igen. Nagyon bízom benne, hogy a játékosok már jól vannak.

[origo] (Guest63442): Gratulálok Önnek és az egész csapatnak az összetartó alázattal végzett munkáért és fantasztikus eredményekért! Már ez magában ARANYAT ÉR!!
Kemény Dénes: Nagyon szépen köszönjük. Mi tényleg mindig az aktuális maximumunkat akarjuk nyújtani, és ebből jön az eredmény.

[origo] (jenny): Mit szólt az édesapja az eredményhez?
Kemény Dénes: Gratulált.

[origo] (Guest81552): Kásás Tamás egyik meccs után azt nyilatkozta: "Nem elég, ha csak a nadrágot dobjuk be a medencébe". Ez lett volna a várva várt aranyérem elmaradásának oka?
Kemény Dénes: Nem. A csapat a pillanatnyi maximumát nyújtotta minden meccsen, ez négyszer jó játékot és győzelmet, négyszer pedig gyenge játékot és gyenge eredményt hozott.

[origo] (uszohartyas): A játékosokra pozitívan, vagy negatívan hatott a közönség?
Kemény Dénes: Amikor fittek és frissek voltunk, akkor pozitívan, amikor nem ment a játék, akkor is serkentette őket, de a túlzott eredményvágy görcsössé tette őket. Ezért nem lehet őket megróni, mert nagyon nehéz úgy eredményt elérni, ha az ember érzi, hogy rosszul játszik.

[origo] (Deske): Az éremosztás után miért leptek le olyan hamar? Nagy tömeg várta önöket az uszoda bejáratánál.
Kemény Dénes: Minden egyes mérkőzés után azonnal elmentünk, mert mindig valahova sietnünk kellett. Ha elkezdünk tizenhatan több, mint ezer embernek aláírni a jegyét, trikóját stb., még mindig ott állnánk. Egyébként most, hogy nyugalom van, és edzéseink vannak, ha bárki megállít minket az edzés végén, nem fogunk elszaladni.

[origo] (Guest81552): Kásás, ha jól emlékszem, az olimpián a csapat leggólerősebb játékosa volt. Most ezért nagyon vigyáztak rá? Érdemes a pályán hagyni azért egy játékost, hogy lefoglalja a védőket?
Kemény Dénes: Kiss Gergő volt az olimpián a legeredményesebb magyar, Kásás a gólerősségén kívül óriási mezőnymunkát végez, és ebben rejlik az elsődleges haszna.

[origo] (banfalvi): Szerintem sokunknak az volt a legszimpatikusabb, hogy mennyire küzdenek és összetartanak. Az, hogy a csapat ennyire közösség, magától alakult így, vagy tudatos nevelés-önnevelés eredménye?
Kemény Dénes: Én inkább csak annyiban vagyok kialakítója ennek a csapatszellemnek, amennyiben mindig is meggátoltam az ellenkező tendenciát.

[origo] (borcsa): A nyilatkozatokban azt olvastam, hogy a magánéleti problémáik is hatással vannak a fiúk játékára. Ezt hogyan próbálja ön segíteni?
Kemény Dénes: Néha, szerencsés esetben, ilyen dolgokba is be lehet avatkozni, de nagyobb részt ezt mindenkinek magának kell megoldja.

[origo] (Guest81552): Az olimpia után sokan úgy gondolták, hogy a nőikézilabda-válogatottnak is szüksége lenne egy olyan pszichológusra, mint a férfi vízilabdásoknak van. Most nem a fejekben volt a probléma?
Kemény Dénes: Ha a fejben lett volna a probléma, akkor nem az első három meccsen játszunk jól, mert amikor mi elkezdtünk rosszul játszani, akkorra készült el "a maradék" csapat az erejével.

[origo] (Guest81552): Knézy Jenő bronzmeccs utáni gratulációjakor megjegyezte: "A közönség megbocsát". Erre Ön az ön válaszából ("Igen, ők megbocsátanak.") az volt érezhető, mintha haragudna a sajtóra. Tényleg így van? Vagy csak egyes sajtóorgánumokra?
Kemény Dénes: Én nem is beszéltem Knézy Jenővel. A sajtóra nem haragszunk, ha valaki az elődöntőnek a végeredményét megváltoztathatta volna, azok mi vagyunk.

[origo] (alabama): Neheztel-e Knézy Jenőre, amiért kíméletlenül bírálta Kósz Zoli teljesítményét?
Kemény Dénes: Nem hallottam még a felvételeket, mert én csak nyers kazettákat néztem az eb alatt, de sokfelől hallottam erről. Ha lesz rá időm, és lehetőségem, hogy ezzel foglalkozzak, és indokoltnak fogom látni, hogy tegyek valamit, akkor először is nyilvánvaló, hogy a kapusommal fogok egyeztetni.

[origo] (uszohartyas): Igaz, hogy Kósz Zoli Japán után visszavonul?
Kemény Dénes: Nem tudok róla.

A bírókról

[origo] (Guest21870): Mennyire lehet durva egy mérkőzés? Amennyire a bírók engedik?
Kemény Dénes: A baj az, az, hogy a leírt szabályok szerint a játékvezető bármikor megváltoztathatja, mérkőzés közben is, a stílusát. Tehát mi igyekszünk, függetlenül attól, amit az ellenfél tesz, és amit a bíró szabálytalanul megenged, normális keretek között vízilabdázni.

[origo] (Deske): Ön szerint a LEN vezetői miért nem leptek fel erélyesebben a durvább játék ellen? Ma ez a trend?
Kemény Dénes: A LEN elmozdult a játékvezetői felfogás tekintetében, a férfiasság irányába. Azzal, hogy engedik a vízi birkózást, azzal óhatatlanul is előfordulhatnak durváskodások. A baj nem az, hogy keményebb lett a játék, hanem az, hogy büntetlenül lehet, szándékos durvasággal, az ellenfelek fontos játékosait hosszabb időre harcképtelenné tenni.

[origo] (kisfecso): Mégis, miért nem kapott semmi büntetést Vujasinovics, amikor a 30. másodpercben látványosan leütötte Molnárt?
Kemény Dénes: Ez egy súlyos játékvezetői hiba volt, de nem részrehajlásnak, hanem szakmai alkalmatlanságnak nevezném.

[origo] (Guest81552): Mi a véleménye arról, ha víz alatti kamerával segítenék a bíráskodást?
Kemény Dénes: Én nem tartom lényegesnek, amivel sokat lehetett volna ezen az Eb-n az igazságosság irányába elmozdulni, az inkább a vízfeletti felvételek azonnali elemzése, például a szándékos brutalitás megítélése esetében.

[origo] (Guest81552): Ha a bíró nem veszi észre, akkor utólag büntessenek? Akár eltiltással?
Kemény Dénes: Külföldön a fegyelmi bizottság más sportágakban felhasználja a videofelvételeket bizonyítékként. A szándékos, súlyos sérülést okozó, víz fölötti ütéseknél, rúgásoknál az ezt elszenvedő játékosok és a csapat érdekében szükségesnek tartanám a videót.

[origo] (Tanczi): Azért elég sokat elmond a LEN-ről, hogy az elnöke mekkora pofont osztott az "öregfiúk" meccsen. Nem lehet valahogy nyomást gyakorolni a bírókra, hogy ne engedjék a durvaságot?
Kemény Dénes: Edző vagyok, nem sportpolitikus.

A világbajnokságról

[origo] (Estiarte): Mi lesz a felkészülési taktika, hogy hosszú idő után ismét vb-t nyerjünk?
Kemény Dénes: Egyelőre leglényegesebb dolog az, hogy az Eb-nek az összes élményét megemésszük és fizikailag a lehető legfrissebb állapotba kerüljünk. A minél jobb vb szerepléshez elengedhetetlen szakmai feladatokat, azt később fogom meghatározni.

[origo] (Guest28939): Mikor utaznak ki Japánba?
Kemény Dénes: Július 12-én indulunk, öt napos koreai edzőtáborral kezdve a világbajnokságot.

[origo] (borcsa): Mikortól edzenek újra a fiúk, és ilyenkor mennyit dolgoznak egy nap?
Kemény Dénes: Ma kezdünk. Az átlagos 6-7 órás edzésidőt a következő napokban csökkenteni fogom, hogy minél fittebben érkezhessünk a vb-re.

[origo] (Deske): Az Eb-keretet szűkíti a vb-re, vagy a bővebb húszas keretből válogat? Gondolok itt arra, Kovács Zolinak van-e meg esélye...
Kemény Dénes: A bővebb húszas keretből fogok válogatni.

[origo] (szabi): Lehetséges az, hogy a vb-re valamilyen posztra más játékos kerül, vagy valaki kikerül a keretből? Ugyanúgy 15 játékos megy mint az eb-re?
Kemény Dénes: A FINA-eseményeken csak 13 játékost lehet nevezni. A határidőre meglesz a csapat.

[origo] (landisz): Változtatnak-e a taktikájukon ha a világbajnokságon összekerülnek újra a jugoszlávokkal? Illetve, hogyan lehet egy újabb ilyen meccsre felkészíteni a fiúkat?
Kemény Dénes: Az olimpián is kétszer játszottunk egymás után velük, két eltérő eredménnyel, a vb-n engem a Kazahsztán elleni nyitómeccs érdekel.

[origo] (szabi): A kazah csapattal játszott már a magyar csapat?
Kemény Dénes: Többször is játszottunk. Jó csapat, nekünk eddig mindig sikerült nyerni, de tavaly az olimpián, a másik csoportban megkeserítették a sztárcsapatok életét (Spanyolország-Kazahsztán 9-8).

[origo] (Estiarte): Milyen döntőt vár? Magyar-jugó?
Kemény Dénes: Nem vagyok jós, de úgy gondolom, hogy a két döntős helyért a jugoszláv, az olasz, a görög és a magyar csapat fog megküzdeni. Jó lenne, ezeken a meccseken sikeresen túljutni.

[origo] (szabi): Megtörténhet az hogy a jugók elfáradtak az Eb után és a vb-n nem fogják hozni a formájukat?
Kemény Dénes: A jugók játéka elég energiatakarékos ahhoz, hogy ilyen gondjaik ne lehessenek.

[origo] (kisfecso): Mivel lehetünk jobbak a jugóknál a vb-n? Mi szép, látványos pólót játszunk, ők pedig "betonpólót".
Kemény Dénes: Ha egyel több gólt lövünk, mint ők. :) Komolyra fordítva: nem vagyok benne biztos, hogy jobbak vagyunk, de egy adott mérkőzésen képesek lehetünk legyőzni őket. Mint például Sydneyben az elődöntőn, vagy nemrég Pozsonyban. Ugyanakkor ők is nyertek már ellenünk.

[origo] (szabi): Lehetséges hogy lesz a vb-én egy meglepetés csapat? A japán csapat indul?
Kemény Dénes: Igen, indulnak. Meglepődnék, ha a japán lenne a meglepetés csapat.

[origo] (kisfecso): És a Ratko Rudics vezette amerikai válogatott?
Kemény Dénes: Igen, ők meglepetést okozhatnak.

[origo] (kreten): Athén még messze van. A fiatalabbaknak addig nagyobb szerepet szán?
Kemény Dénes: Örülök a kérdésnek, játékosaim és köztem nagyon sokszor hangzik el Athén neve. Úgy gondolom, hogy mint Sydneyben is, a 2004-ben esedékes olimpián is a lehető legerősebb csapattal kell a magyar válogatottnak részt vennie, függetlenül a születési dátumoktól.

Még valami...

[origo] (Guest81552): Mi a véleménye a női vízilabdáról?
Kemény Dénes: Egy folyamatosan fejlődő ága a világ vízilabdázásának. Szakmailag nagy mértékben eltér a férfi pólótól. Mindenképpen örvendetes, hogy vízilabdás családokban felnövő lányoknak a sportágban való lehetőséget biztosítja, így a sportág általános népszerűségét növeli.

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kemény Dénes