FONTOS


 

Kemény: "Ezek a fiúk legfeljebb a szupermarketben gondolnak pénzre"
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2002.08.07
--------------------------------------------------------------------------------

Kemény Dénes, a magyar férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya több mint egy órán át válaszolgatott a szerinte is "hozzáértő" és "szimpatikus" chatelőknek szerdán. A legtöbb kérdés természetesen a Világliga hétvégi négyes döntőjén lezajlott "bundabotránnyal" volt kapcsolatos, és Kemény mindenkit megnyugtatott: a fiúknak tiszta a lelkiismerete. A válogatott már a csütörtökön kezdődő Unicum-kupa után következő Világkupára készül.

A Világliga-botrány

BonJovi: Az lenne tán az első kérdés, hogy mi az a komolytalan játék?

Kemény Dénes: Értékelje mindenki ezt a fordítást a saját szája íze szerint, mert az angol eredeti: "a fair playnek nem megfelelő játék".

Peth: Nos tényleg érdekes mi az a komolytalan játék, mert pl. ha a focivébén a csoportmeccsen egy csapat már tudja, hogy továbbjutott és a tartalékokkal lép pályára, az akkor miért nem az?

Kemény Dénes: Egyetértek. Ez nagyon vékony jég, bármikor bármire rá lehet fogni, lásd a világliga négyes döntőn résztvevő, kilenc juniorral kiálló görög válogatott...

eszterlanc: Ha komolytalannak ítélték meg a mérkőzés végén a játékot, miért engedték lejátszani?

Kemény Dénes: Ez a kérdés inkább a játékvezetőknek kellene, hogy szóljon. Ha ők a meccs közben ilyenre okot láttak volna biztos azonnal lefújják.

Feher_Solyom: Tényleg odament önhöz négy bíró és három FINA-tag elnézést kérni?

Kemény Dénes: Hozzám, illetőleg hozzánk, azaz valamelyik magyar sportvezetőhöz vagy hozzám odajött mind a hét olyan tisztségviselő, akinek az aláírása a három papír valamelyikén szerepelt és egyenként elnézést kért és biztosított afelől, hogy ő nem ért ezzel egyet.

Brenda4: A magyar-orosz meccs félidejében Lonzi tényleg odament Önökhöz, hogy vegyék komolyabban a játékot?

Kemény Dénes: Nem jött oda hozzám senki, egyébként is nagyszerű ritmusú, magas színvonalú két negyed után voltunk...

nincsmas: Miért kellett lezsugázni az oroszokkal a meccset? Másképp nem lett volna esélyünk?

Kemény Dénes: Az utolsó másfél percben be nem lőtt és esetleges kiesésünket jelentő győztes gólunk elmaradása nem egyenlő a kérdésben megjelenő feltevéssel.

BonJovi: Volt olyan instrukció a csapatnak mondva, hogy ne játszanak úgy, mint addig, tehát Ön szerint adtak okot arra, hogy nem fair játékra hivatkozva elvegyék az aranyérmet? Vagy egyszerűen "nyalnak" a spanyoloknak?

Kemény Dénes: Igen, azt mondtam, ne játsszunk úgy mint addig - pl. a spanyolok ellen rosszul játszottunk. Azt kértem, hogy úgy játsszunk, mint a görögök ellen, ami nagyon jól sikerült, de hozzá kell tegyem, hogy ez az orosz csapat összetételében is és fizikai formájában is erősebb volt, mint a Budapesten látott.

Csabee22_: Volt már ehhez hasonló eset ami a magyar válogatottal történt?

Kemény Dénes: Nem, soha.

yvihu12: Mit tett az MVLSZ a VL-en történtek orvoslására?

Kemény Dénes: A legjobb lépésnek azt találom, hogy a délelőtti döntő és a délutáni bronzmeccs után már a fellebbezési és kártérítési perek indítására érzett szándékunkat az összes érdekeltnek átnyújtottuk. Látni kellett volna az arcukat! Lehetséges, hogy ha előbb tesszük, tán a döntés is más, csak ugye nem lehet bekötni az embernek a karját, mielőtt elvágta volna.

csajo14boy: Hogy halad a fellebbezés?

Kemény Dénes: A fellebbezést nagyon alaposan, nagyon részletesen szeretnénk a 30 napos határidőn belül megcsinálni, de mindenképpen a Világkupa előtt. A leglényegesebb eleme egyelőre ennek az ügynek: megtalálni a lehető legjobb, akár nem magyar, ilyesmikben járatos ügyvédet.

Segedsinbuszpotlek: Mekkora esély van arra, hogy a fellebbezést elfogadják?

Kemény Dénes: Minimális. A kártérítési perekben viszont az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy jó ügyvéd komoly összegeket tud kiharcolni.

Plor: És ha sikerülne a fellebbezés, azzal mit érnénk el?

Kemény Dénes: Semmit. Sajnos a döntőt már nem fogják soha újra lejátszatni, de talán ilyen erőn alapuló diszkriminatív döntést nem hoznának a sportág kárára.

yvihu12: Mit gondol a magyar szurkolók tiltakozó levele segíthet valamit az ügynek?

Kemény Dénes: Nem tudom, hogy segíthet-e, de nekünk nagyon jól esik.

BonJovi: Ön szerint azért hoztak ilyen döntést, mert már unják, hogy ilyen jól szerepelnek a mieink? :)

Kemény Dénes: Nem, én úgy éreztem, hogy kifejezetten a spanyol csapat érdekében kerestek egy olyan megoldást, hogy ők döntőt játszhassanak. A spanyol érdekeltségű jelenlévő VIP-ek szava döntő volt (Markulescu román, Martinez kubai).

umesi: Hogy lehet, hogy nincs magyar ebben a bizottságban? Erre nincs valami szabály?

Kemény Dénes: De van szabály, egy magasabban lévő bizottság választja a TWPC-t, sajnos a 2000-es választás alkalmával az egyetlen magyar képviselő kiesett.

Jedike: Miért érzem úgy, hogy ez csak arról szólt, hogy ne a magyarok nyerjenek?

Kemény Dénes: Sajnos mi is érzünk ilyet néha, noha azt kell mondjam, hogy elvesztett meccseink esetében én mindig kritikusabb vagyok önmagunkkal, mint a külső körülményekkel. Mert ezt érzem a fejlődés útjának

csibeszke: Nem gondolja, hogy az anyagi érdekek legyőzik lassan minden sportágban a sport érdekeit?

Kemény Dénes: De, sajnos egyre inkább ez a tendencia.

Feher_Solyom: Az oroszok konkrétan gratuláltak a magyaroknak? Mert a sportban volt erről szó, hogy miután megnyerték a világkupát, elkezdték ünnepelni a mieinket. Ez igaz?

Kemény Dénes: Igen, ők is érezték, hogy valahol egy kicsit a nevünkben is győztek.

Lélektan

lustacica: Milyen a csapat hangulata ezek után?

Kemény Dénes: Javuló.

chimichanga: De hogyan lehet ezt megélni? Mi játszódott le önben? Ugye az, hogy befejezi, az nem?

Kemény Dénes: Küzdőbb típus vagyok annál, hogy ilyen ügy miatt megfutamodjak. Ha ilyet valakinek tenni kellene, az nyilván nem én vagyok. Egy esetben állnék fel minden további nélkül: ha úgy érezném, hogy játékosaim eredményességének az én személyem vagy szakmai tudásom lenne a gátja.

Feher_Solyom: Ön mit gondolna most a spanyol edző helyében??

Kemény Dénes: Nem szívesen lennék most az egyébként általam sokra értékelt kollega helyében, láttam rajtuk a döntő után, hogy nem csak az elvesztett meccs miatt szégyellik magukat...

CheeryGirl: És mi volt a csapat első reakciója, mikor a hírt megtudták

Kemény Dénes: Percekig meg se tudtak szólalni.

Repa_: A "rossz" nyelvek szerint ezek a fiúk már mindent elértek, vagyis nincsen motivációjuk. Mit gondol erről?

Kemény Dénes: Nem értek ezzel egyet.

yvihu12: A csapat most mennyire tud ugyanolyan lelkesedéssel részt venni az edzéseken? Hiszen Rajmi és Papesz azt nyilatkozták, hiábavalónak érzik az eddigi munkát. :(

Kemény Dénes: Megnyugtatok mindenkit, Rajmi és Papesz a délelőtti edzésen majd' megszakadt.

Brenda4: Tényleg zavarja vagy gátolja a játékosokat, ha Pesten játszanak rengeteg szurkoló előtt? Ha igen, miért?

Kemény Dénes: Az elmúlt időszak Világliga meccsei nem ezt igazolták, minket városnévtől függetlenül az erős ellenfél zavar a legjobban.

Peth: Nem gondolkodott el azon, hogy a magyar válogatott úgy bojkottál, hogy nem indul el nemzetközi versenyeken, mert túl komolytalan a többi válogatott a magyarokhoz képest?

Kemény Dénes: Egyrészt respektáljuk ellenfeleink játékerejét és nem tartjuk őket komolytalannak, másrészt ha mi bojkottáljuk a nemzetközi vízilabdázást, az egyenes útja a visszafejlődésnek.

felho12: Nem lett volna célszerűbb hazautazni és vállalni az evvel járó egy éves eltiltást, így szerintem sok ember szemében (elsősorban külföldiek) a magyarok beismerték a bundázást.

Kemény Dénes: Én nem így érzem. Szerintem tartozunk a szurkolóinknak annyival, hogy ne kerüljünk ki egy évre a körforgásból.

mij: Meglepte az újságokban található, egyébként szintén a vízilabda (korábbi) nagyjaitól származó, a döntéssel már majdnem egyetértő, a fiúkat elmarasztaló néhány vélemény?

Kemény Dénes: A patraszi meccset nem látó és arról véleményt nyilvánító emberek megnyilvánulásai játékosaim egységességét nagyban növelték.

lustacica: Mit gondol minek tudható be, hogy Magyarországon olyan nagy népszerűségnek örvend a vízilabda? A nagyszerű eredmények mellett persze.

Kemény Dénes: Tradicionális és a jó értelemben vett csibészek sportágának van elkönyvelve a vízilabda.

Lemming: Láthattuk, hogy általában jól kezeli a csapat (az Ön segítségével) a nagyobb lelki nyomással járó feladatokat... Mi lesz egy esetleges spanyolok elleni meccsen?

KeményDénes: A múlt heti spanyolok elleni egygólos vereségünk nehéz értékelni, mert mi 9 óra időeltolódásból érkeztünk a mérkőzésre, és nagyon bágyadtak voltunk, és a spanyol csapat sem a lehető legjobb összeállításában játszott.

lustacica: Akkor talán abban rejlik a vízilabdások iránt megnyilvánuló szeretet, hogy ők még szeretik, amit csinálnak, és nem lengi át a sportágat a pénz szaga. Talán, hogy meg tudott maradni még játéknak?

Kemény Dénes: Az biztos, hogy játékosaim a pénzre legfeljebb az edzésidőn kívül, pl. a szupermarket kasszáinál gondolnak. :)

Unicum-kupa és ami azután van

Annann: Hogy van megelégedve a kerettel, úgy értem, az újakkal?

Kemény Dénes: Meg vagyok velük elégedve, néhányuk már idén jót nyújtott, de akiknek még fejlődniük kell, róluk sem mondok le.

csajo14boy: Hogyhogy Jászberényi lett a 3. válogatott kapus és nem Pelle Balázs?????

Kemény Dénes: Szakmai okok miatt döntöttem, a hosszabb távon a tehetsége miatt mindenképpen nagyon fejlődőképes Jászberényi mellett.

CheeryGirl: Hogy van Kásás Tomi? Részt vesz már az edzéseken?

Kemény Dénes: Hétfő óta edzésbe állt.

Annann: Igazán nagyon érdekelne, hogy játszik-e Kása a héten....

Kemény Dénes: Remélem utoléri önmagát, és játszathatom.

Netizen: Mikor lesz a következő nemzetközi megmérettetés? Akkor kell nagyon elverni az oroszokat és a spanyolokat, megmutatn , hogy jobbak vagyunk:)

Kemény Dénes: Augusztus 20-25 között lesz Belgrádban a Világkupa.

Lemming: Kitolható-e ez a nagyszerű forma a legközelebbi Eb, vb valamelyikéig? Avagy meg lehet-e szerezni újra az Európa-elsőséget, és be lehet-e gyűjteni a hiányzó vb-aranyat?

Kemény Dénes: A legközelebbi eb és vb a jövő nyáron van. A mostani formánk egyébként is javulhatna, az augusztus végi Világkupáig.

CheeryGirl: Holnap Magyarország-Ausztrália meccs az Unicum-kupán! Győzni fogunk biztos!:) De ön milyen eredményt jósol? Megvan már a keret?

Kemény Dénes: Bizakodó vagyok a holnapi meccset illetően, a délelőtti edzésen fogom kihirdetni, hogy kik játszanak.

umesi: Mért nem közvetíti az Unicum-kupát a tévé? Ön tud valamit erről?

Kemény Dénes: Nem tudom...

LORY_B: Ön hogy állítaná fel a világválogatott kezdőcsapatát?

Kemény Dénes: Attól függ, hogy kivel játszanánk. De az biztos, hogy én nagyon elégedett vagyok a kék útlevéllel rendelkező fiúkkal.

boss68: A múlt heten a Fradi nőikézilabda-csapata Erdélyben edzőtáborozott. Mekkora annak az esélye, hogy a vízilabda válogatott is ellátogasson Erdélybe?

Kemény Dénes: Nagyon szívesen elmennénk, időpontot kellene ehhez egyeztetni.

Honvéd-Vasas

Brenda4: Mi a véleménye a Honvéd-Vasas döntő ötödik meccsén kirobbant verekedésről és a büntetésekről?

Kemény Dénes: A képek sajnos önmagukért beszélnek, a büntetések mértékét egy alapos enyhítő és súlyosbító körülményeket feltáró vizsgálat után lehet megítélni.

csajo14boy: Mi lesz a Varga testvérpárral? Lehetnek-e még válogatottak???

Kemény Dénes: Természetesen lehetnek, minden játékos, aki fegyelmi alatt áll, büntetése leteltével jó játékkal visszaverekedheti magát.

LORY_B: Mit szol ahhoz hogy a BHSE már öt olimpia bajnokkal áll fel?

Kemény Dénes: Még inkább esélyessé válik a jó BL-szerepléshez

Feher_Solyom: Most nagyon megerősödött a Honvéd. Ön szerint lehet vetélytársuk a bajnokságban?

Kemény Dénes: Igen, elég a tavalyra beharangozott kétpólusú bajnokság elődöntőire gondolni, amikor is hirtelen négypólusúvá vált, hála Gerendás György (BVSC) és Gyöngyösi András (FTC) csapatainak.

"Dénes titka"

Feher_Solyom: Ön szerint milyen esélyei vannak ma a Zetének?

Kemény Dénes: Nagyon szurkolok, ha másért nem, azért, mert Simon Tóni, a Bozsik mester segítője országos barátom.

CheeryGirl: Melyik ország válogatottjának szereti a legjobban a játékát?

Kemény Dénes: A magyarét és az oroszét.

drDamasta: Milyen magyar csapatnak drukkol a magyar, ill., a külföldi mezőnyben?

Kemény Dénes: Vízilabda klubcsapatoknak nem nagyon szoktam szurkolni, hacsak nem azoknak, ahol válogatott kerettag játszik.

Netizen: A pólón kívül mi a kedvenc sportja? Szereti a focit?:)))

Kemény Dénes: Igen, a saját hobbijaimon kívül (sí, vízisí) a foci közvetítéseket nézem legszívesebben.

Annann: Egyébként rájöttem Dénes titkára. Amellett, hogy szakmailag csúcs, emberileg utolérhetetlen! Ezért szeretek a B lelátón a kispad mögül elkapni 1-2 összenézést kacsintást - mármint Dénes és a fiúk között.... Csoda.

Kemény Dénes: Köszi, pusszantás mindenkinek!

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kemény Dénes