FONTOS


 

Kissnek eszébe sem jutott a fukuokai lövés
Nem ütöttek oda a nápolyiak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.05.25
--------------------------------------------------------------------------------

Kiss Gergő először is hálálkodott. Illetve, először autogramot osztogatott, körülbelül tíz-per-perces sebességgel. Közben az egy-per-félperces sűrűséggel orra alá dugott mikrofonokba nyilatkozott.

Nem mindennapos, amit pénteken az olimpiai bajnok balkezes nyújtott. Nem mindennapos, ám tőle szokványos - már ha visszaidézzük a sydneyi szép napokat... Ott döntögette el a legfontosabb meccseket, például a jugók elleni elődöntőt. Azóta, köztünk legyen szólva, küszködött önmagával. Nem lógott ki ezzel a válogatottak sorából, mindazonáltal tán nála volt a legrosszabb nézni, mennyire szenved.

Aztán őrá volt a legrosszabb nézni, vasárnap. Mindegy, mögöttünk van, feledjük el a kitörölhetetlen emléket. Habár nehéz. Különösen, amikor Dala Tonya a maga utánozhatatlanul kérges stílusában kijelenti: "Fél éve kellett volna fejbevágni, és akkor már hónapok óta ilyen fantasztikusan játszana!..."

Kiss egyébként csontbajával kapcsolatban rögtön kijelentette a találkozó után: "Külön köszönöm a nápolyiaknak - és ezt személyesen is meg fogom mondani nekik -, hogy meg sem kíséreltek odaütni az érzékeny pontra, ez rendkívül sportszerű volt részükről."

Később arról beszélt, hogy nem csak azért ment ennyire jól ma, mert neki így kijött a lépés. "Egy csapat nem tud nagy hirtelen így feltámadni, hetek, hónapok óta vannak jó meccseink, amelyeken mindig valaki más nyújt kiemelkedőt. Így teljes a kép, hogy azért ez mégicsak egy csapatjáték."

Disznó módon szóba hoztuk neki a fukuokai világbajnokságot, amelyen az ő, hasonló szituációban elengedett lövésén múlott a négy közé jutás az olaszok ellen. "Eszembe sem jutott... Különben is, ha most nem megy be, akkor is marad az iksz. Ott vesztésre álltunk, tehát azon múlt minden. Azért más ennek a lélektana. Egyébként is, van az úgy, hogy négy-öt nagy siker után nem jön ki a lépés valakinek. Később attól még megtalálhatja a ritmust. Viszont ott van például Malone és Stockton az NBA-ban, ontják a pontokat és passzokat évek óta, jóllehet mégsem tudtak valami igazi nagy címet begyűjteni - azok az igazán nagy sportemberek. Hogy annyi kudarc után is van bennük erő. Akkor bennünk miért ne lenne?"
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  BL Final Four 05.25

  
  BL Final Four 05.24

 
LINKEK

  Kiss Gergely