Munkaruhában a Kuna házaspár
A Kuna-"gyerekek": Dusty és Henk a középppontban
Ebédhez készülődve. A ház ura mindenevő, csak tojásleves nem kerülhet az asztalra.
Ritka pillanat: együtt a vízben
Aranyért megy Rómába a pólós házaspár

Hogy mikor kezdődött? Ildikó napra pontosan tudja. Egy Tungsram-meccs lelátóján történt a végzetes pillantás. Ez volt 1984. szeptember 22-én. Öt év múlva a házasságkötő teremben kötött ki a páros. Azóta sok mindent megért már a pólós házaspár, ám most jön csak igazán a nagy kaland. Kuna Ildikó (27 éves), a női válogatott meghatározó játékosa és Kuna Péter (29), a férfi gárda villámkezű kapusa egyaránt Rómába készül. Ez egy házaspárnál nem is lenne akkora szenzáció, ám nem vakációzni mennek Itáliába: mindketten a vízilabda-világbajnokságra hivatalosak.

Család ide, család oda, most a világbajnokság a legfontosabb. Meg is látszik a házi üzenőfüzeten ...
- Június huszadika óta - nem túlzás - csak napokat találkoztunk - kezdi Ildikó. - Vagy Péter utazott el egy tornára vagy éppen én mentem el edzőtáborba. Volt olyan, hogy mikor ő három hét után hazajött az Egyesült Államokból, én már mentem is le egy hónapra Szentesre, tréningezni a női csapattal. Nehéz így, de nincs mese, ez a szakmánk, meg kell felelni a követelményeknek, mégha ez lemondásokkal is jár.
- Azért nem olyan súlyos a dolog, tudjuk jól, a világbajnokság után lesz elég pihenőnk, bepótolhatjuk a lemaradást - veszi át a szót Péter. - Egyébként nehogy azt higgye valaki, hogy kibírhatatlan az életünk, az, hogy mindketten vízilabdázzunk, nagyon sokat segít. Mire gondolok itt? Ha mondjuk "civil" lenne a feleségem, nem biztos, hogy ilyen könnyen viselné azt, hogy sokszor csak napokat vagyunk együtt, kevesebb a rendszer az életünkben. Mivel Ildi is pólózik, ilyen gondunk nincsen. De azt is tudjuk, hogy nem lesz ez így örökké, egyszer mindketten befejezzük a pályafutásunkat.
- Gondolom a "szakmáról" folyik a szó, ha éppen van egymásra egy kis idejük?
- Lehet, hogy meglepő, de egy nap körülbelül tizenöt percet beszélünk a pólóról - folytatja Ildikó. - Ha mondjuk, Péterék kikapnak, vagy az én csapatom szenved vereséget, kerüljük a témát, nem piszkáljuk a másikat. Egyszóval otthon csak elvétve kerül szóba a játék. Automatikusan különválasztottuk a szakmánkat és a magánéletet.
- Ki az eredményesebb pólóban?
- Ennek nincs jelentősége nálunk, nincs versengés. Hogy is lehetne? - mondja Péter.
- Mégis?
- Ildikó nyert már Európa-bajnokságot, én eddig az Eb-n az ezüstig vittem, de azért más a mérce a fiúknál és a lányoknál.
- Ezek szerint nem tartja sokra a női vízilabdát?
- Nem pontos kifejezés, hogy nem tartom sokra, de az biztos: a férfi vízilabdázásnál nehezebb felérni a csúcsra. Egyébként különösebben nem hoz lázba, nem járok női meccsekre, csak Ildi kedvéért megyek ki, ha kimegyek egyáltalán.
- Ha egy helyen tartózkodik a női és a férfi válogatott, mennyit enged a vezetőség? Kivételezett helyzetben van a Kuna házaspár?
- Ha arra gondol, hogy együtt alszunk, ki kell ábrándítanom, nincs rá mód és ezt mi meg is értjük - mondja Ildikó. - Nem nyaralni megyünk Rómába se, és bár két hétig egy városban leszünk, nem sokat fogunk találkozni. Talán csak az ebédnél.
- Ha éppen nem a medencében tempózik a Kuna házaspár, mivel tölti az idejét?
- Zenehallgatás, olvasás, utazás, de legelső helyen Dusty és Henk áll - folytatja Ildikó. - Mindketten rajongunk a kutyákért, így nem csoda, hogy kettőt is tartunk a lakásban. Péter kiskora óta szerelmes a boxerekbe és én sem mondtam nemet mikor kirukkolt vele: mi lenne ha vennénk egy kutyát! Igen, mert először csak Dusty volt, Henket csak később vettük.
- Milyen célkitűzéssel utazik Rómába a pólós házaspár?
- A női és a férfi válogatott is a dobogót célozta meg, ám persze mindketten arról álmodunk, hogy megnyerjük az aranyérmet - veszi át a szót Péter. - A legszebb az lenne, ha Ildikónak és nekem is beteljesülne a nagy álom.
- Mikorra tervezik a pólós utánpótlást?
- Hogy mit fog csinálni a gyerekünk azt még nem tudom, azt viszont igen, hogy ha majd Ildikó befejezte a játékot, akkor kerülhet szóba egy gyerek. Én még az atlantai olimpiáig játszani akarok. De a legfontosabb most az, hogy a római világbajnokságon mindketten hozzuk a formánkat, a vébé után lesz időnk gondolkozni a jövőn.

Családi kedvencek Ildikó Péter
szín: drapp piros
étel: töltött paprika, tejberizs minden, kivéve a tojásleves
ital: Campari dzsússzal Campari dzsússzal
ruha: farmer sportos felszerelés
zene: Tina Charles Demjén Rózsi, Queen
autó: dzsipek dzsipek
könyv: Virág Algernonnak Pillangó
város: Sydney Budapest
ország: Ausztrália Magyarország
Nemzeti Sport