Mottó: "Nem a győzelem, a részvétel a fontos" - Coubertin
  
KatacaSport KATACA Fórum vendégkönyv Sitemap E-mail adathu

Az év szövetségi kapitánya: Kemény Dénes
A döntések mestere

Magyarország-Jugoszlávia, olimpia bajnoki elődöntő, szeptember 30.

A győztes egylépésnyi közelségbe kerül egy álom beteljesedéséhez. Idegfeszítő meccs, egyik oldal sem nyugodhat meg egy pillanatra sem. Érződik, egyetlen gól dönthet, ám megtippelhetetlen, melyik csapat számára.

Óriási a feszültség.

A harmadik negyedben 6-5-re Sapicsék vezetnek.

...

A visszaemlékezés nem véletlen. Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya lett a 2000-es esztendő kapitánya - és e döntés megindoklásául (már ha egyáltalán szükségeltetik hozzá indoklás...) elég ha "csak" a sydneyi elődöntőt említjük. A szakember kvalitását nagyszerűen érzékelteti a fentebb idézett összecsapás egy kiragadott részlete. És hogy mely lenne ez?

Egy olyan húzás, amelyre emberemlékezet óta nem volt példa világverseny elődöntőjében, amely méltán emeli Keményt a legjobbak legjobbikává.

...

A meccs minden egyes rezzenésével tökéletesen együtt élő Kemény Dénes int - Szécsit hívja. Túl a találkozó felén, egy olimpiai elődöntőben kapuscserére szánja el magát. Lehívja a szokottnál gyengébben védő Kószt, beküldi a padon ücsörgő játékosát. A kivülállók döbbenten nézik, mi történik itt - és ami számunkra ennél sokkal fontosabb, az ellenfél pólósai sem értik igazán a magyar kapitány döntését. Megzavarodnak, a melegítés nélkül beugró Szécsi megbabonázza őket. Mindössze egy gólt tudnak bepréselni a jugók a kapunkba, 8-7-re nyerjük a mérkőzést.

...

Ugye, emlékeznek? Hihetetlenül nehéz csata volt (megkockáztatom: a Kemény-éra legnehezebb meccse), a tévé előtt ülve az öklét rázta egy-egy ítélet után az ember, őrjöngött a helyzeteinknél, kiabált a góljainknál, kesergett a bekapott gólok után. Ezer fokon égve szurkolt a haza a csapatnak - mindeközben a kapitány, ott, a tűz kellős közepén, tiszta fejjel, higgadtan egy szenzációs döntést hozott.

Amit addig senki a világon nem vállalt fel. Kemény Dénes hihetetlenül ért a játékosok nyelvén, ennek is köszönhetően ünnepelhettünk huszonnégy év után újra pólóaranyat.

Nézzük csak, mi történt ama bizonyos elődöntőt követően!

...

A fináléban aztán nincs megállás. A mieink szemet gyönyörködtető, káprázatos játékkal fikarcnyi esélyt sem adnak az oroszoknak, támadásban és védekezésben egyaránt százszázalékos teljesítményt nyújtanak. Kósz pedig a kapuban remekel, Gorskovék tehetetlenek vele szemben.

...

Hányan, de hányan hagyták volna a kapuban az elődöntőben remeklő Szécsit! Kemény azonban tudta, mit csinál. Kósznak szavazott bizalmat - kell-e mondani, ismételten kiváló szakmai döntést hozva.

És hogy a legvégén újra kapust cserélt?

No, ott már emberileg döntött elsőrangúan...

Nemzeti Sport, , 2000.12.20.

vissza | fel | home




Segítőszándékú leveleket a info@kataca.hu postaláda fogad.
Kiötlötte, megalkotta és fenntartja (ha van kedve+ideje): [Kataca] © 1996/2003
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

  RÓMA VB 1994
  BÉCS EB 1995
  UNICUM KUPA 1999
  FIRENZE EB 1999
  PRATO női EB 1999
  SYDNEY VK 1999
  UNICUM KUPA 2000
  SYDNEY 2000
  BUDAPEST EB 2001

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Benedek-dosszié

 
KÖNYVAJÁNLÓ

  
  Kemény évek

  
  Győzelemre születtek
  >>> Sportkönyvek

 
SPORTÁGAK

  OLIMPIA
  VÍZILABDA ÚSZÁS
  MŰÚSZÁS MŰUGRÁS
  KAJAK-KENU EVEZÉS
  VITORLÁZÁS SZÖRF
  ÖTTUSA
 
 
KATACA.HU

  HOME SITEMAP
  KÉPRIPORTOK
  GYÖNGYSZEMEK
  VENDÉGKÖNYV
  FÓRUM E-MAIL