FONTOS


 

Varga Tamás szerint a jugoszlávokkal, a horvátokkal és az olaszokkal harcolunk majd az első helyért
A fájós hátú klasszis

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2001.05.16
--------------------------------------------------------------------------------

Kemény gyerek. Annyira kemény, hogy edzéseken is üt, vág, harcol, legutóbb például szegény Benedek Tibinek lett egy jó kis lila folt az arcán, amikor találkoztak a vízben. De ilyen Varga Tamás, aki nem tud, és nem is akar kibújni a bőréből. Alighanem ez is közrejátszik abban, hogy ott tempózik a most még csendes Margitszigeten a többi világklasszissal -az olimpiai bajnok magyar válogatott tagjaival.

Jó ezt leírni, hogy a mieink az igazi sztárok, a spílerek, az aranyesélyesek. Mert erről beszél a közvélemény, hogy akkor az olimpia után most hazai vízben meglesz az Európa-bajnoki arany is. Varga Tamás néhány éve Bécsben már csaknem elérte mindezt, igaz, akkor válogatottunk "csak" ezüstérmes lett. Azóta sok minden történt a Vasas klasszisával, leginkább álmatlan éjszakáin gondol azokra a hónapokra, amelyeken csak szenvedett a pokoli hátfájástól. De túl van rajta, a másfél év kihagyás, a svájci Baselben és az olasz Cataniában eltöltött profiskodás után újra a legjobbak közé emelkedett. A Vasas egyik legjobbja volt, csoda-e, ha újra megpróbál Európa-bajnok lenni...?

- Megkockáztatom, csalódott lenne, ha most nem hívta volna meg a kapitány az Európa-bajnokságra készülő válogatottba.

- Valószínűleg el lennék keseredve, hiszen valóban számítottam rá, hogy meghívnak. Úgy érzem, egész évben jól ment a játék, remek szezont zártam, ennek köszönhetem, hogy itt vagyok.

- És mit gondol, játszani is fog az Európa-bajnokságon?

- Óriási a harc a csapatba kerülésért. Húszan vagyunk, csupa jó játékos, és valamennyien szeretnénk bekerülni. Nem könnyű. Ha nekem úgy fog menni a játék a felkészülés során, mint a Vasasban, helyem lehet a csapatban. Ha mégsem így alakul, drukkolok a fiúknak, hogy nyerjenek, nem lesz bennem sértődöttség.

- Mennyire más ez a mostani Varga Tamás, mint volt például ott, Bécsben az Eb-n?

- Megváltoztam, és sok mindent másként látok. Rájöttem, hogy van valami, ami még a vízilabdánál is fontosabb az életemben.

- Sok minden eszembe jut...

- Ne gondolkodjon, az egészségemről beszélek. Imádom a vízilabdát, ez az életem, de az egészségemet nem szívesen kockáztatnám. Tudja, korábban csak arra gondoltam, hogy játsszak, fájt a hátam, beinjekcióztak, de tudomást sem vettem róla. Jöttek a meccsek, belecsobbantam a medencébe, összeszorítottam a fogamat, és belefeledkeztem a játékba. Komolyan mondom, semmi sem érdekelt, csak a vízilabda. Végül is másfél évet kellett kihagyni, csigolyagyulladás, porckoronggyulladás miatt.

- A játékát nézve tökéletesen rendbe jött.

- Ha nem is vagyok százszázalékos, mert olykor még most is enyhe fájdalmat érzek, de azért sokkal jobb az állapotom. Az a furcsa, hogy a vízben semmit sem érzek.

- Nem csalódott, amiért a Vasassal nem kerültek be a bajnoki döntőbe?

- Kész csoda, amit a Vasassal elértünk, hiszen nekünk mindössze hat-hét meghatározó játékosunk van, akik az idény végére alaposan elfáradtak idegileg. A BVSC pedig már évek óta ugyanazzal a csapattal játszik. Most higgadtabbak voltak nálunk.

- Viszont jövőre alaposan megerősödik a Vasas.

- Fantasztikus érzés, hogy Kósz Zoli visszajött hozzánk. Nekem az az álmom, hogy a régi vasasosokkal nyerjünk újra bajnokságot.

- Ez még odébb van, viszont mit gondol, megnyerik az Eb-t?

- Szerintem igen. A jugoszlávok, a horvátok és az olaszok lesznek a legnagyobb riválisok, ahogy hallom, az itáliaiaknak elképesztő jó kapusuk van. Nekünk viszont fantasztikus csapatunk.

***

"Varga Tomi fizikálisan különleges képességű vízilabdázó. Igazi őserő. Csak nem a legszerencsésebb vízilabdázó. A hátával, a gerincével sokat szenvedett, ezért szezonokat kellett kihagynia, de szerencsére az idén már csaknem rendszeresen játszott a Vasasban. Kívánom neki, hogy kerüljön be a válogatott szűkebb keretébe is, és legyen részese az Európa-bajnoki győzelemnek. Úgy gondolom, Kemény Dénes beválogatja őt, és fontos szerepet kap a tornán. Egy dologban kellene javulnia, mégpedig abban, hogy gyorsabban reagáljon a különböző szituációkban, hiszen az ő fizikai ereje akkor érvényesülhet igazán. Egyébként pedig nyerő típusú játékosnak tartom."

Csapó Gábor olimpiai bajnok

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Varga Tamás