FONTOS


 

Varga Tamás élete legizgalmasabb, legkeményebb meccsét vívta
Kupadiadalig hergelte magát

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Ballai Attila, Népszava 2002.04.16
--------------------------------------------------------------------------------

A vízilabda csapatsport, Somossy József, a szombat éjjel óta KEK-győztes Vasas trénere ráadásul többször hangsúlyozta, el kell érni, hogy számos klasszis játékosa mindig és mindenben a csapat érdekeinek rendelje alá magát. Ez a Mladost Zagreb elleni kupavisszavágón is így történt, de legyen is bármekkora az egység, még soha nem fordult elő, hogy a döntő gólt egy komplett csapat dobta volna. Ehhez most is egyetlen ember kellett. Varga Tamás.

Amikor a gárda olimpiai bajnoka, Vári Attila a Csomakidzével vívott harc után kipontozódott, és köpenyben ücsörgött a hatos rajtkövön; amikor Sydney másik hőse, Székely Bulcsú lankadatlanul próbálkozott váratlanabbnál váratlanabb löketekkel, de a hálóig egyik sem jutott el; amikor Varga Zsolt a kihagyott négyméteres, Steinmetz Ádám pedig a Percinicbe vágott utolsó ziccer rémétől próbált szabadulni, akkor a 6-3-as hazai győzelem és a 7-4-es idegenbeli vereség miatti hoszszabbítás első magyar emberelőnyénél valakinek el kellett vállalnia a lövést. Tudtuk, hogy Varga Tamás lesz az. Természetesen ő is tudta. A horvátok is tudták. Mégis tökéletes biztonsággal dobta a labdát a kapus feje fölé, ahol semmiképpen sem érhette el.

Már addig is látszott, hogy ha emberelőnybe kerülünk, a védők nagyon kilépnek rám. Így volt ez a hosszabbításban is, de szerencsére Vindisch Feri korábban lőtt egy gólt, ezért rá is vigyáztak. Amikor felálltunk, és elindult elém a bekk, tett egy oldalmozdulatot Feri felé is - eleveníti fel filmszerűen a sorsdöntő szituációt Varga Tamás. - Reméltem, hogy ezt Feri észreveszi, és visszaadja nekem a labdát, mert akkor egy pillanatra szabad leszek. Ez történt, nagyon jó ütemben jött a passz, maradt egy minutumom, amibe már egy lóba sem fért volna bele, ezért azonnal lőni kellett. A léc alá, a kapus feje fölé. Sikerült.

Aztán az utolsó akciónál sikerült más is - Varga Tamás szerelte a Mladost támadását, és 17 másodperc múlva a partra kászálódva már a KEK-serleget emelhette a magasba, majd vihette egyre feljebb, a kakasülőn tomboló Vasas-szurkolók közé. Tette ezt önkívületi állapotban, ahogy végigpólózta a meccset. Pályafutásom legizgalmasabb, legkeményebb mérkőzése volt - mondja. - Mert máskor is előfordul, hogy az ember jól játszik, de ilyen eufórikus hangulatban, ilyen csodálatos közönség előtt nyerni... Sőt tulajdonképpen háromszor is nyerhettünk volna. Először akkor, amikor szegény Zsolt (Varga II. Zsolt, Varga Tamás testvére - a szerk.) 6-4-nél elkapkodta a négyméterest, másodszor akkor, amikor a rendes játékidőben az utolsó támadásunknál Ádám (Steinmetz Ádám) beérhette volna egy szöglettel, sőt talán az is elég, ha az üres sarokba dobja a labdát, de ő kapura lőtt, a kapus védett, és az ellentámadásból Stritof gólt szerzett. Már kétszer a kezünkben éreztük a kupát, de a díjátadás helyett hosszabbítás következett, ettől lélekben kicsit megtörtünk. Ezért próbáltam hergelni a csapatot is, magamat is.

A Vasasnak és Varga Tamásnak amúgy is rutinja van már abban, hogyan kell szorult helyzetben talpra állni, hiszen januárban a laikus számára egy-egy vereség után úgy tűnt, ennyi sztár túl sok felé megy, nemhogy Somossy József edző, de talán még a jó Isten se tudná őket egy irányba terelni. Varga Tamás számára külön kínt jelenthetett, hogy a Honvédból átigazolt öccse, Zsolt képességeihez képest sokáig keveset játszott, mintha kegyvesztetté vált volna. Aztán egyszer csak - ez látványosan a Domino elleni, Kőér utcában megnyert rangadón nyilvánult meg - minden és mindenki összeállt, a Vasas ma már Európa egyik legegységesebb csapata. A Vasas igazából egy kis válogatott - állítja Varga Tamás. - Itt képtelenség állandóan vezéregyéniségnek lenni. Nagyon jó érzés, ha két-három mérkőzésen át én viszem a zászlót, de legalább ennyire jó, hogy tudom, bármikor átveszi más. Amikor néha edzésen elkaptuk a fonalat, már akkor azt mondogattam magamban: te jó ég, mekkora erő rejlik ebben a csapatban! De elődöntők, döntők, sorsdöntő mérkőzések, együtt megélt nehéz pillanatok, sikerek kellettek hozzá, hogy idáig jussunk. Az öcsém kezdetben valóban nem játszott annyit, amennyit vártam, de nem az én dolgom megítélni, miért nem. Egy ideig ez engem is zavart, de jó másfél hónapja túltettem magam a dolgon, és mostanra minden tekintetben összeértünk. Megy a passz, jön a labda centerbe, aztán onnan ki, a mezőnybe - természetes, hogy ehhez ennyi idő kellett. Sőt szerintem még gyorsan is ment.

Ez persze már csak annyiban számít: elég gyorsan ahhoz, hogy a Vasas ne maradjon le semmiről. Márciusban megnyerte a Magyar Kupát, áprilisban a KEK-et, májusban harcba indul a kieséses rendszerű ob I-es playoffban. Mondani sem kell, az újabb elsőségért. Ebben a szakaszban már amúgy is különösen jók lesznek az esélyei, hiszen hosszabbítás bármikor lehetséges.
Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Varga Tamás