FONTOS


 

"Aki sportszerű akar lenni, az soha nem lesz jó!"
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Karácsony Zoltán, Világegyetem
--------------------------------------------------------------------------------

Vízilabdasportunk az utóbbi években ismét a csúcson van. A kilencvenes évek sikereinek aktív résztvevője Varga Zsolt, aki a BVSC-Westel játékosa és a válogatott erőssége. Zsolt a vízilabda mellett az ELTE történelem szakának harmadéves hallgatója és amatőr festőművész is.

Mennyi munka áll a játékod mögött?

Naponta kétszer két és fél óra. Azaz napi öt órát edzem, de ha van válogatott edzés, akkor napi hatot.

Megéri ez a rengeteg munka?

Persze. Nagyon szeretem a vízilabdát, és nyerni akarok. Benedek Tiborral kezdtem el a pólót, aki azóta is az egyik legjobb barátom. Rengeteget edzettünk, mert jók akartunk lenni. Még az e lőírt gyakorlások után is sokáig lent maradtunk.

Center vagy, akit a kapu előtt nyüstölnek vég nélkül. Mi történik ilyenkor a víz alatt?

Mindent lehet csinálni, ami nem látszik. Ezt meg is teszik a védők tétmeccseken. Rúgnak, ütnek, csípnek, harapnak. Aztán persze én is törlesztek, de sohasem kezdeményezek. A c enter olyan poszt, ahol nagyon felhergelik az embert. Ezt így kell elfogadni. Aki sportszerű akar lenni, az soha nem lesz jó.

Kit tartasz a világ legjobb vízilabdázójának?

Elfogultság nélkül mondom, hogy a Benedek Tibinél jobb játékos nincs a világon. Fantasztikusan gyors, a mezőnyben szabályosan szinte lehetetlen szerelni, és minden lehetőség et kegyetlenül kihasznál.

A 94-es vb-re rengeteget edzettetek, aztán bukás lett a vége (5. hely). Nagy sokk volt?

Az ominózus oroszok elleni meccs után nagyon le voltam törve. Kész, vége! - gondoltam. Aztán ránéztem a Tibire, és láttam rajta, hogy már túltette magát az egé szen. Nekem több időbe telt, de egy hónap múlva már együtt edzettünk az erősítőteremben.

Neked már van aranyad Atlantából, de nem ez az igazi, ugye?

Igen. Tavaly sikerült a bécsi Eb ezüst után Atlantában megnyerni a Világkupát, ami óriási lökést adott, ugyanis elhittük, hogy az olaszokat tétmeccsen is meg tudjuk verni. De a nagy cél az atlantai olimpia.

Meddig látják még a szurkolók Varga Zsoltot a medencében?

Amíg ki nem tesznek a medencéből, mert annyira öreg leszek. Ha Atlantában - adj' Isten - nyernénk, akkor sem hagynám abba. Mert mi lesz akkor? Kitűntetés, elismerés, hátbavereget&ea cute;s, de akkor is Varga Zsolt maradok, aki dolgozni és nyerni akar. Lehetséges, hogy Sidney-ben is ott leszek 2000-ben (az olimpián) Tibor barátommal.

Mint az ELTE történelem szakos hallgatója, hogy élted túl a vizsgaidőszakokat?

Nehezen. Főleg amikor az ókor szigorlatot csináltam. Pólózni és szigorlatra készülni ez igazi próbatétel.

Hallottam, hogy ezenkívül festészettel is foglalkozol.

Igen. Kb. 7 évvel ezelőtt anyukám révén megismerkedtem egy erdélyi menekült festőművésszel, aki foglalkozott velem. Aztán elment Kanadába, a felszerelését viszo nt megvettem tőle. Amikor még a szüleimmel laktam, nem volt hely a festésre, de most már, saját lakásban, rendszeresen festek.

Milyen képeket alkotsz?

Reprodukciókat festek Van Goghtól, Turnertől, Constabletől, Gauguintől. önálló képem egy van. Van Goghot szeretem a legjobban, de most épp egy Ligeti Antal képen dolgozom. Ligeti romantikus festő, sokan azt mondják, hogy egy kicsit giccses, nekem viszont tetszik.

Férfi válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Varga Zsolt