FONTOS


 

Szabolcsi magyar női kerékpársport első pontszerzője
Sporttörténelmi ötödik hely


Szabolcsi Szilvia, az olimpia egyetlen magyar pályakerékpáros-versenyzője szerdán nagy feladat előtt állt a Dunc Gray Velodrom teknőjében.

A kerékpározás történetének első magyar női versenyzőjeként kellett megpróbálnia az olimpia 200 méteres sprintszámában az öttől nyolcadik hely valamelyikét megszereznie. Nem volt könnyű dolga, hiszen a rajtnál ott állt a világbajnoki bronzérmes kanadai Tanya Dubnicoff, az idén két Világkupa-viadalt nyerő amerikai Tanya Lindenmuth, valamint a venezuelai Daniela Larreal. A magyar kerekes a sorsolás alapján a pálya legfelső ívéről, azaz az utolsó helyről kezdett, de gyorsan az élre vágott, mert ebből a pozícióból szereti kezdeni a sprintet. Szerencséjére a többiek egymásra figyeltek, késve hajráztak, így a BVSC versenyzője elsőként - több mint egy kerékpárhosszal - haladt át a célvonalon.

A repülőverseny női döntőjében megvédte olimpiai bajnoki címét a francia Felicia Ballanger az orosz Grisinával szemben. A férfiaknál nagy csatát ígért a franciák többszörös világbajnoka, Rousseau és az ugyancsak világbajnok amerikai Nothstein vetélkedése. Viszonylag könnyen, mindkét futamot megnyerve az amerikai szerezte meg az aranyérmet.


Szabolcsi Szilvia (balról) érett versenyzéssel szerezte meg az ötödik helyet

- Amikor eldőlt, kik lesznek az ellenfeleim, úgy gondoltam, hogy a kanadai és az amerikai lánnyal nem kell számolnom, hiszen ők éremért jöttek Sydneybe - mondta Szabolcsi. - Ezzel szemben a bemelegítés alatt arra lettem figyelmes, hogy ugyanúgy ég a tűz a szemükben, mintha a döntőre készülnének. Mondtam magamban: nem szabad félnem, bátornak kell lennem. Másfél körrel a vége előtt az első helyre álltam, mert szeretem magam felvezetni a hajrát. Végtelenül boldog vagyok, csak a legtitkosabb álmomban szerepelt, hogy akár ötödik is lehetek - értékelte a szereplését a magyar kerékpáros.

- Fantasztikus eredményt ért el ez a kislány - mondta Szabolcsi pályaedzője, Hazai György. - Eddig több mint kétszázötven SMS-táviratot váltottunk mobiltelefonon. A verseny előtt Szilvia azt üzente, hogy gyengének érzi magát, én viszont titkon bíztam a jó szereplésében. A helyosztó futamban látottak azt bizonyítják, hogy fiatal kora ellenére lehet rá számítani. A mezőny nagy része sokkal idősebb nála. Tovább kell dolgoznunk, hogy négy év múlva még ennél is nagyobb sikernek örülhessünk.

Férfiak

REPÜLŐVERSENY

Elődöntő: Nothstein (amerikai)-Fiedler (német) 2-0, Rousseau (francia)-Gane (francia) 2-1. A 3. helyért: Fiedler-Gane 2-0. Döntő: Nothstein-Rousseau 2-0

Olimpiai bajnok: MARTHY NOTHSTEIN (Egyesült Államok), 2. Florian Rousseau (Franciaország) 3. Jens Fiedler (Németország) 4. L. Gane (Franciaország) 5. J. van Eijden (Németország) 6. J. Villanueva (Spanyolország)

Nők

REPÜLŐVERSENY

Az 5-8. helyért: 1. Szabolcsi Szilvia (magyar), 2. Lindenmuth (amerikai), 3. Dubnicoff (kanadai), 4. Larreal (venezuelai)

Elődöntő: Ballanger (francia)-Ferris (ausztrál) 2-0, Grisina (orosz)-Janovics (ukrán) 2-0. A 3. helyért: Janovics-Ferris 2-0. Döntő: Ballanger-Grisina 2-1

Olimpiai bajnok: FELICIA BALLANGER (Franciaország), 2. Okszana Grisina (Oroszország), 3. Irina Janovics (Ukrajna), 4. M. Ferris (Ausztrália), 5. Szabolcsi Szilvia (Magyarország), 6. T. Lindenmuth (Egyesült Államok)

A rózsaszín kerékpár

Szabolcsi elutazása előtt két nappal kapta meg új kerékpárját, amellyel az olimpián versenyzett. Sopronban él Zügn Károly egyéni vállalkozó, aki barátjával együtt kerékpárok tervezésével és gyártásával foglalkozik. Ők készítették Szabolcsi Szilvia "YASEC"-vázas kerékpárját is.

- 1997 óta négy vázat készítettünk Szilviának - mondta a BNV-nívódíjas szakember. - Az első kettő acél-, az utóbbi kettő alumíniumvázas volt. Olyan kerékpárt kellett terveznem, amelyiknél figyelembe kellett vennem Szilvia adottságait, felkészültségét. A kerékpár viszonylag könnyű, 1.24 kg, mechanikai tulajdonságai olyanok, hogy az állandó nagy sebességet jól is bírja, és könnyen lehet állóhelyzetből megindítani. A kerékpár értéke teljesen felszerelve közel egymillió forint. Megígértem, ha pontot szerez, akkor kap tőlem egy városi biciklit, amely rózsaszínű lesz, merthogy ez Szilvia álma. Mivel szavatartó ember vagyok, hazaérkezésekor akár Ferihegyről már azzal kerekezhet haza.

A Színes Sport, 2000.09.21

KERÉKPÁROZÁS

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  Szabolcsi Szilvia