FONTOS


 

Még bizonytalan Szabolcsi Szilvia ez évi programja
A tavasz hozhat gyógyírt


Szabolcsi Szilvia a sydneyi olimpián - a repülőversenyben elért ötödik helyével - a magyar női kerékpársport első pontszerzője volt. Emellett kitűnően szerepelt a tavalyi Világkupa-versenyeken is, a sprint összetett pontversenyében negyedik lett. Mivel a kerékpársport nem a fiatal versenyzők sportja - az olimpiai bajnok francia Ballanger harminc, az ezüstérmes orosz Grisina harminchárom éves -, így Szabolcsinak, aki még csak most múlt huszonnégy éves, még sok szép sikert jósolnak a szakemberek.

- Az olimpia sikere mennyire változtatta meg az életét ?
- Sydney után több helyre hívtak ünnepelni, élménybeszámolót tartani. Megpróbáltam minden meghívásnak eleget tenni. Az életemet nem változtatta meg az olimpiai eredményem, de természetesen nagyon büszke vagyok az ötödik helyezésemre. Az élet azonban nem állt meg. Még nagyon sok munkát kell elvégeznem ahhoz, hogy négy év múlva Athénban a tavalyinál is nagyobb sikereket érhessek el.
- Mikor kezdte el a felkészülést az új versenyidényre?
- Kicsit hosszabb szünetet engedtem meg magamnak, csak decemberben kezdtem hozzá az alapozáshoz. A téli hetekben a konditerem, a görgőzés és a gyorskorcsolyázás áll az edzéstervemben. Ebből az utóbbit nem tudom elvégezni, mert többször is megbetegedtem a hideg levegőn, és így ki kellett hagynom a gyorskorcsolyát. Tavaly ilyenkor már meleg égövi edzőtáborban is voltam.
- Úgy tudom, a nyugodt felkészülését a hétköznapi gondjai is hátráltatják.
- Klubom, a BVSC megígérte, hogy kapok egy szolgálati lakást a Szőnyi úti telepen. Már rég be kellett volna költöznöm, de nagyon lassan fejeződik be az építkezés. Hol én rohangálok, és intézem az ügyeket, hol rám várnak a szakemberek. Nehéz összehangolni az edzést és a magánéletet. Lassan be kellene fejeznem a Testnevelési Egyetemen a négyéves gyorskorcsolya-szakedzőit is. Már csak a diplomamunkámat kell leadnom.
- Ilyen sok probléma mellett látja már, hogy miként alakul az idei programja?
- Az én feladatom készülni és a legjobbat nyújtani az edzéseken és a versenyeken. Edzőim tervezik és szervezik a versenyprogramomat, így erről én nem sokat tudok mondani. Egy biztos, az idei világbajnokságra a Világkupa-versenyeken keresztül vezet az út. Ezeken kell jól szerepelnem.

A KSI fiatal kerékpárosai között találtuk meg Szabolcsi Szilvia edzőjét, Hazai Györgyöt, aki a magyar bajnoknő mellett az ifjú versenyzőket is edzi.

Amikor az olimpiai helyezett versenyzőnő idei programjáról érdeklődtünk, gondterhelt tekintettel válaszolt:
- Az ez évi felkészülés nagyon nehezen áll össze. Úgy terveztem, hogy Szilvia ezt az évet keményen végigdolgozza, ami rendkívül sok erő és állóképességi munkából, és minél több gyorskorcsolyázásból állna. Sajnos, az utobbit nem tudja elvégezni, mivel az egészségével gondok vannak. Remélem, az orvosok megtalálják az ellenszert. Az eredményesség most másodlagos, ami eredmény kijön a nagy munka mellett, annak is örülnünk kell. A fő cél a négy év múlva rendezendő athéni olimpián való jó szereplés. Már megkerestem a magyar bajnoki győzelmekben csúcstartó Pais Pétert, aki szívesen segíti Szilvia edzésmunkáját pályán és országúton is. Az új sporttörvény a mi munkánkra is hatással van. A szövetségben még minden bizonytalan, nem tudjuk, hogy mekkora támogatásra számíthatunk, a március végi közgyűlést várja mindenki. Pedig közeledik a májusi kolumbiai Világkupa-verseny. Ebben a sportágban csak edzésekkel nem lehet felkészülni a világbajnokságra. Különösen a sprintversenyszámban, ami Szilvia erőssége, rengeteg versenyzésre van szükség. A test test elleni harcot, a taktikai reakciót csak a gyakorlatban lehet megszerezni. Jelenleg ugyan a felkészülésében lemaradása van a gyakori betegségek miatt, de én bizom Szilviában, jó versenyző típus, és mindig összekapja magát a nagy feladatokra.

balássy, A Színes Sport 2001.02.22

KERÉKPÁROZÁS

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  Szabolcsi Szilvia