FONTOS


 

Lakatos Pál már az első meccsén kikapott
Erdei Zsolt ellenfelét leléptették


A Convention Centerben péntek délután percek alatt duóvá szűkült a kesztyűs trió. Lakatos Pál ugyanis sima, egyértelmű vereséget szenvedett a észak-koreai Kim Un Csoltól.

A 48 kilósunk bizakodva várta a bemutatkozást, és a meccs előtt elmondta, szeretne szépen búcsúzni a szorítótól, mondjuk egy éremmel, ugyanis a jövő évben már csak azért húz kesztyűt, hogy levezessen, miközben szép lassan a civil életben keresi meg a boldogulását.

Elképzelhető, hogy Palika már a koreai elleni mérkőzés során is az "új" életére gondolt, mert az öklét mitha elfelejtette volna bevinni magával a kötelek közé. Az első és a második menet még úgy-ahogy rendben volt, bár már akkor is magabiztosan vezetett Kim, ám a harmadik két perc, ahogy mondani szokták, "durva" volt. A koreai tíz pontot ért el, ennyit pedig ritkán ajándékoz egyetlen menet alatt az öt ítész. Most azonban így tett, s a 17:8-as vezetése azt is jelentette, hogy az utolsó két perc már csak formalitás lesz. Így is történt, sőt, Kim tovább növelte az előnyét, s végeredményben 20:8-as pontozással jutott be a legjobb nyolc közé. Lakatosnak véget ért az olimpia, meg a pályafutása.

- Nem tudom, mi volt velem, az első három menetben csak lézengtem a szorítóban, kis túlzásal csak a negyedikben emeltem fel kezem - sajnálkozott Lakatos az öltözőben. - Többet vártam magamtól, bíztam a bronzéremben, sajnos, ma nem sokat tettem érte.

Szántó Imre sem volt különösebben lelkes, bár tudta, hogy nehéz lesz a koreai ellen.

- Gyengén bokszolt Pali, többet vártam tőle. Most már figyeljünk a többiekre, akik még talpon vannak.

Arra a kérdésre, amely egyben Lakatos korára, a 32 évére is utalt, hogy korábban lett volna-e esélye a magyarnak az ázsai ellen, a kapitány "szántósan" ezt válaszolta.

- Esetleg tíz éve. Akkor a koreai még csak tízéves volt...

Erdei Zsoltra tényleg érdemes volt odafigyelni. A világ- és Európa-bajnok nem is titkoltan azzal érkezett meg Ausztráliába, hogy akárcsak kilenc évvel ezelőtt Kovács István, aranyéremmel utazzon haza. Igaz, Kokó akkor "csak" világbajnoki aranyat nyert Sydneyben, de utánozni azért egy olimpián is lehet a produkciót.

Amit a kirgiz Vizilter ellen nyújtott a tökéletesen megvilágított ringben, az valóban valami szép eredmény elérését ígérte.

Az egyhangúság - a fej fej melletti haladás - csak az első menetben uralkodott. A másodikban Zsolt már fikarcnyi esélyt sem adott a kirgiznek. Nőtt a különbség, és amikor a duda a második menet végét jelezte, már 10:2-re vezetett a profik közé készülő magyar. A hatalmas technikai tudáskülönbségből már sejteni lehetett, hogy nem lesz ez négy menet. 15 pontnyi különbségnél ugyanis technikai K. O.-t hirdetnek ki.

A boksziskola a következő két percben is folytatódott. Záporoztak az ütések Vizilter fején és testén, védekezésre képtelen volt az ellenfél: 13:2, 16:2, 17:2. Ekkor szólalt meg az idő előtti duda, ami azt jelentette, hogy Erdei a lehető legbiztosabban nyerte meg az első olimpiai mérkőzését, s már a nyolc között várja az ellenfelét, az ukrán Zubrinyint.

Hogy milyen bunyós? Mondja el maga Erdei!

- A májusi, finnországi Európa-bajnokságon bokszoltam vele, tíz egyre legyőztem, azt hiszem jobb ökölvívó vagyok nála. Ettől függetlenül nincs nagyképűsködés, minden meccsre maximálisan figyelek. Nem rossz bunyós, gyors, kiszámíthatatlan a mozgása. Győzelmet várok, mert csak így juthatok el a célomig, az olimpiai aranyéremig. Ez nagyon jó bemelegítés volt, nem is vettem észre, hogy már tizenöt ponttal vezetek.

A leendő ellenfélnek nem volt könnyű dolga a marokkói Meszbahi ellen. Zubrinyin négy ponttal nyerte meg a szoros, Erdeinél jóval nehezebb csatát. A magyar bunyós 26-án, kedden, az esti programban lép ismét a kötelek közé, a tét akkor már a legjobb négy közé jutás lesz. Aki győz, már bronzérmes.

A 71 kilós Balzsay Károly magyar idő szerint szombaton a hajnali órákban vívta első mérkőzését, a thaiföldi Tongburan ellen. Győzelme esetén ő is a nyolc közé jut.

Nyolcaddöntő. 48 kg: M. Romero (kubai)-Velicu (román) d. f. a 4. m.-ben, Szidorenko (ukrán)-Punnon (thaiföldi) d. f. az 1. m.-ben, Asloum (francia)-Viloria (amerikai) p. gy. (6:4), Kim Ki Szuk (dél-koreai)-Masara (indonéziai) p. gy. (8:4), Stapovic (litván)-L. Romero (mexikói) p. gy. (24:11), Kim Un Csol (észak-koreai)-Lakatos Pál p. gy. (20:8), Bilali (kenyai)-Matilia (dél-afrikai) d. f. az 1. m.-ben, Mu-oz (spanyol)-Lerio (Fülöp-szigeteki) p. gy. (17:15)

60 kg: Raimkulov (kirgiz)-Lazo (kolumbiai) p. gy. (12:2), Benitez (mexikói)-Lungu (román) p. gy. (14:11), Kotelnik (ukrán)-Narh (ghánai) p. gy. (17:11), Karimzanov (kazah)-Katsidis (ausztrál) p. gy. (9:7), Paljani (török)-Jackson (amerikai) mérkőzés nélkül, Kindelan (kubai)-Wiangviset (thaiföldi) p. gy. (14:8), Ozlian (görög)-Shah (pakisztáni) p. gy. (17:15). Maletyin (orosz)-Lopez (venezuelai) d. f. a 3. m.-ben

75 kg: Kakauridze (török)-Jung Bin (dél-koreai) d. f. a 4. m.-ben, Alekperov (azeri)-Miller (ausztrál) p. gy. (9:8), Diaconu (román)-Kumar (indiai) p. gy. (12:3), Guiterez (kubai)-Jannulasz (görög) p. gy. (20:7), Lacy (amerikai)-Kakietek (lengyel) p. gy. (21:7), Gajdarbekov (orosz)-Eromosele (nigériai) p. gy. (15:9), Erdei Zsolt (magyar)-Vizilter (kirgiz) d. f. a 3. m.-ben, Zubrihin (ukrán)-Meszbahi (marokkói) p. gy. (9:5)

A Színes Sport, 2000.09.23

ÖKÖLVÍVÁS

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  Erdei Zsolt