FONTOS


 

Lakatos Pál már az első meccsén kikapott
Madár a dobogó felett köröz


Kedjük a lényeggel: Erdei Zsolt 14:9-re legyőzte az ukrán Alekszandr Zubrihint, és a legjobb nég yközé jutott. A negyedik menet pontozása így alakult: 2:1, 5:1, 4:4, 3:3 ebből tévesen netán még arra is lehetne közvetkeztetni, hogy a népszerű "Madár" elfáradt volna az elején.

Nyugodt és boldog volt az egész magyar tábor a meccs után, kezdve a szövetségi kapitánytól szurkolókig. Az utóbbiakat is feldobta Zsolt szép, eredményes ökölvívása és magabiztos győzelme. Egy fiatalember azt a nyelvi leleményét tette közkinccsé, kiabálva, hogy "Madár már a dobogó felett köröz, és most keresi rajta a leszállópályát". Egy régóta itt élő "távolba szakadt" hazánkfia pedig a félrehallását verte nagydobra, amikor elcsodálkozott a meccs elején szép kórusban felhangzó "hajrá, Madár!" hallatán, megjgyezte, hogy az ő korában még a "hajrá, magyarok!" volt divatban, de ez az új bíztatás, ez a hajrá, magyár!" sokkal szebb, mert közvetlenül, személyesebben szólítja a címzettet.

A Convention Hallban csaknem telt ház ünnepelte Erdei Zsolt sikerét. A mérkőzés után átmentünk az úgynevezett vegyes zónába, ahol a szorítótól érkező versenyzővel, edzővel szót lehet váltani. A szereplőket odavezető, szűk folyosóról elsőként ezúttal a magyar kormányfő lépett ki, mivel ez a protokollvendégek biztonsági utcácskája is. A magyar újságíró végzi a dolgát, véleményeket gyűjt a látottakról és semmin sem lepődik meg. S már kérdez is:

- Miniszterelnök úr, mi a véleménye a mérkőzésről?

Orbán Viktor elmosolyodott és a lehető legtömörebben válaszolt:

- Papírforma volt...

Bővebb szakvéleményt Szántó Imre, a szövetségi kapitány fogalmazott meg:

- Folyamatosan bokszolt, biztosan hozta a mecset, ami az olimpián mindig nagy dolog, hiszen Sydneyben is tanúi lehettünk jónéhány nagy bukásnak.

Csötönyi Sándor, a szövetség elnöke másfelől közelített.

- Lélektani meccs volt, mert Madár eddig a verseny előszobájában toporgott, várva az igazi megmérettetést, ami most eljött a hatalmas téttel, a dobogóval és egy nagyon jó ellenféllel, aki ellen öttel nyerni igen nagy fölényt jelent. És még a pontozókkal is meg kell küzdenie. Mert amikor Zsolt beugrik, és hármakat üt tisztán, ők mindig csak egyszer nyomják meg a gombot, már régóta figyelem.

,Madárt"a meccs részleteiről faggattuk.

- Miért éppen a második menetben ment legjobban a boksz?

- Akkor küldöt be a "Öcsi bácsi" a szorítóba azzal, hogy ebben a két percben nyerjem meg a meccset. Én csak szót fogadtam.

- Számolt-e magában, vagy máshonnan megtudta-e a későbbi percek, hogy az ukrán nagyon megközelíti?

- Éreztem, hogy jobb vagyok, és bár nem számoltam azt is, hogy a tiszta találatokkal őrzöm az előnyömet, amiről persze tájékoztattak a szorítósarokból.

- Mi lett volna akkor, ha a hajrában Zubrihin tovább fokozza a tempót?

- Ennél több nem volt benne, de ha lett volna, akkor sincs gond, mert én szorult helyzetben is tudtam volna újítani.

Időközben a szorítóban véget ért a következő mérkőzés, amelyen kiderült, amit amúgy is sejteni lehetett, hogy az orosz Gajdarbek Gajdarbekov lesz Erdei következő ellenfele, aki a harmadik menet hajrájában döntő fölényt ért el az amerikai Jeff Lacy ellen. "Madár" a tévében elcsípte a meccs néhány másodpercét, korábbról is látott videókat az SZKA Mahacskala huszonnégy éves bunyósáról.

- Jó bokszoló, de nem verhetetlen. Majd kisütünk ellene valamit másfél nap alatt - mondta.


Savón tovább menetel

Magyar bíró, Ajtai Péter vezette a 91 kiló élő legendájának, a kubai Felix Savónnak a negyeddöntőjét az amerikai Bennett ellen. A kétszeres olimpiai bajnok cipóra verte az ellenfelét, a harmadik menetben 23:8-nál technikai K.O-t hirdetett ki mérkőzésvezető. (Tizenöt pont különbség esetén leléptetik a gyengébb bokszolót.)

Ajtai a folyosón sietve elmondta, hogy hatalmas nyomás nehezedik a birói karra, nem olyan értelemben, hogy bárki a döntést akarná befolyásolni, hanem úgy, hogy a vesztesek a pontozói elfogultságban keresik egy-egy vereség okát. Szerencsére, tette hozzá, eddig semmiféle nagyobb gubanc nem volt. De a bírók gyomrában erősödik a remegés, ahogy most már mind a nagyobb tétre menő, a dobogóról és annak fokairól döntő meccsek kerülnek sorra.

Sietősen köszönt is el. Kiment a szabadba, elszívni egy cigit, ám sietnie kell vissza. A bírók között ugyanis kaszárnyafegyelem uralkodik, például hogy senkit ne lehessen összebeszéléssel vagy megvesztegethetőséggel vádolni, gondosan felírják, hogy ki milyen célból hagyta el a versenytermet, és azt is, hogy mennyi időt töltött távol.


Negyeddöntők:

48kg: Kim Un Csol (észak-koreai)-Stapovic (litván) p. gy. (22:10), Mu-oz (spanyol)-Bilali kenyai) p. gy. (11:10), M. Romero (kubai)-Szidorenko (ukrán) p. gy. (12:5), Asloum (francia)-Kim Ki Suk (dél-korea) p. gy (12:8).

54kg: Malahbekov (orosz)-Rahimov (üzbég) p. gy. (16:10), Danilcsenko (ukrán)-Kane (ausztrál) d. f. a 4. m-ben, Ortiz (kubai)-Agaguloglu (török) p. gy. (14.5), Vinson (Egyesült Államok)-Olteanu (román) p. gy. (26:19).

60kg: Maletyin (orosz)-Palyani (török) d. f. a 4. m-ben, Kindelan (kubai)-Uzlian (görög) d. f. a 4. m-ben, Benitez (mexikói)-Raimkulov (kirgiz) p. gy. (14:12), Kotelnik (ukrán)-Karimzanov (kazah) d. f. a 3. m-ben.

67kg: D. Simion (román)-Kuchler (német) p. gy. (26:14), Szajtov (orosz)-Hairov (azeri) p. gy. (10:10, s. p.:55:47), Grusac (moldovai}-Ülüsöy (Turkey) p. gy. (19-10), Docenko (ukrán)-Muneitbaszov (kazah) p. gy. (8-7).

75 kg: Gajdarbekov (orosz)-Lacy (amerikai) d. f. a 3. m-ben, Erdei Zsolt (magyar)-Zubrihin (ukrán) p. gy. (14:9), Alekperov (azeri)-Kakauridze (török) p. gy. (18.8), Gutierrez (kubai)-A. Diaconu (románok) k.o. az 1. m-ben.

91 kg: Savón (kubai)- Bennett (amerikai) d. f. a 3. m-ben, Kober (német)-Simmons (kanadai) d. f. a 3. m-ben, Ibzagimov (orosz)-Chanet (francia) p. gy. (18:13), Csanturia (grúz)-Csagaev (üzbég) p. gy. (18:13)

A Színes Sport, 2000.09.27

ÖKÖLVÍVÁS

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  Erdei Zsolt