FONTOS


 

Erdei Zsolt ökölvívó volt az Index vendége
Madár repült a Törzsasztalra


A Törzsasztal keddi vendége, Erdei Zsolt (Madár) olimpiai bronzérmes ökölvívó volt. Madár a sydneyi játékokon befejezte amatőr pályafutását, viszont a profik között csak novemberben debütál. Mint köztudott, a német Universum sportolója, Koko csapattársa lesz. Az Európa- és világbajnok boxoló népszerűségére mi sem jellemzőbb, hogy a szerkesztőségben töltött rövid idő alatt is 4 - 5-ször csörrent meg a telefonja, és számtalan élménybeszámolóra invitálják még most is. Azért maradt ideje arra is, hogy készséggel válaszoljon a kérdésekre.

Ferko 1: - Ugye neked is lesz Magyarországon profi meccsed? A világbajnoki címmeccs úgysem itthon lesz, de azért jó lenne, ha itthon lenne egy címmeccsed!


Az extrém sportokat szeretem.
- Nagyon bízok benne, hogy lesz itthon címmeccsem, vagy bármilyen meccsem. Nagyon sokat jelentene nekem.

Index: - Ki ellen vívnál szívesen világbajnoki címmérkőzést a profik között? Egyáltalán: terveid szerint mikor kerülhet erre sor?

- Két-három év múlva kerülhet sor világbajnoki címmérkőzésre. Ha addig közbe nem jön semmi. Az ellenfelekkel még nem foglalkozom.

Alfred Rosenberg: - Ez a Koko kontra Hamed mar lefutott dolog, mármint az, hogy nem lesz? Szerinted ki nyerne (nyeri)? De most minden cimboraságot félretéve frankon!

- Úgy érzem, hogy Koko boxtudása magasan Hamed fölött áll, azonban nem szabad az ellenfelet sem leírni, egy nagyon kemény, kiszámíthatatlan öklözőről van szó, aki piszokul bírja az ütést is. Mindezek ellenére az én véleményem, hogy Kokó 12 menetben legyőzné Hamedet.

Chavo: - Szeretném még megkérdezni, hogy mi a véleményed a "Herceg" visszavonulásáról. Mennyire érzed üzletnek, mennyire sportszerűtlennek a dolgot. Lehet-e valami alapja annak a verziónak, hogy az így megüresedett világbajnoki cím betöltése után újra ringbe száll visszahódítani címét.


Én maradok, amilyen vagyok.
- A profi box lényege a pénz, az üzlet a látványosság, a felhajtás. Én igazán nem látom tisztán át a helyzetet, úgy gondolom, anyagi oldala van a "Herceg" visszavonulásának. Bár ugyanakkor lehet az is, hogy egyszerűen csak megijedt.

Hor Kolos: - A mai magyar amatőr box jövőjét elég sötéten látom. Palika és a Balzsay éremközelbe sem kerültek, és hol a többi srác....? Rég volt olyan olimpia, ahol csak 3 magyar indulhatott el. Azt kérdezném, te mit változtatnál meg, mit csinálnál másképp, hogy újra jó legyen az amatőr box nálunk?

- A magyar ökölvívásban mindig volt egy-két olyan ember, aki meghatározónak számított. Úgy érzem, hogy ezután is így lesz. A juniorból feljövő srácok között is vannak olyanok, akik nagyon tehetségesek és sokra vihetik, s én Balzsayt sem írnám le. Benne is nagyon sok lakozik. Az európai kvalifikációs rendszer volt a legerősebb és a magyar csapatot nagy pechsorozat övezte, ezért csak három magyar indulhatott el az olimpián. Úgy érzem, a realitás 5-6 bunyóst engedett volna.

Torban: - Gratulálok a bronzhoz ! Nem értek a boxhoz, de az látszott a meccseden, hogy sajnos ellenfeled jobb volt nálad. Bevallom, hogy nagyon sajnálom, hogy nem sikerült az arany, de most meg is ijedtem, mert EZ a teljesítmény kevés lehet a profiknál. Vagy nem ? Hogy látod ezt? Kokó barátod nagy önbizalommal halad az útján, Te is átveszed ezt? (szerintem ne tedd, maradj amilyen vagy)

- Én maradok, amilyen vagyok. Alapvetően úgy érzem, hogy jó adottságaim vannak a profi boxhoz, s tulajdonképpen ugyanazt kell csinálni, csak másképp, mint amatőrben. Én biztos vagyok abban, hogy sikeres lesz a profi pályám.

Falga: - Én azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan vélekedsz az UNI-ról, hogyan látod ott a jövődet? Mit szólsz ahhoz, hogy félnehézben folytathatod? Dáriusz hamarosan abbahagyja, de ott van még Ulrich és Drews is. Milyenek lettek volna a lehetőségeid szuperközépben? (ott meg Brahmer nevét említeném meg). Én úgy látom, hogy igen nehéz dolgod lesz; tartasz attól, hogy esetleg kevésbé fog preferálni a német menedzsment?


Célom a maximum elérése.
- A Universum Európa legerősebb profi istállója, a jövőmet tekintve, úgy érzem, jó helyre kerültem. Egyáltalán nem biztos, hogy félnehézben folytatom, ez még megállapodás tárgya. Azonban nincs olyan ellenfél, akit én ne győzhetnék le, megfelelő felkészültséggel. Nem tartok attól, hogy nem foglalkoznának velem megfelelően.

Ltep: - Melyek a kedvenc sportágaid???

- Az extrém sportokat szeretem, minden hülyeséget kipróbálnék, amennyiben lenne rá módom. Valószínűleg, ha abbahagyom az ökölvívást, ki is fogom próbálni ezeket. A veszélyességük miatt azonban most ezekről le kell mondanom, mivel veszélyeztethetnék az ökölvívó pályafutásomat. Síelés, ejtőernyőzés, siklóernyő... majd egyszer jönnek.

Óbuda Fan: - Arra lennék kíváncsi, hogy Te, mint sikeres sportolónk mit tanácsolnál a magyar labdarúgóknak, hogy ők is hasonló sikereket érjenek el.

- Nehéz kérdés... túl sok a pénz a futballban és azért talán nem hajtanak annyira a labdarúgók. Az ökölvívásban éhenhalna az ember, ha csak a PNB-s színvonalat nyújtaná.

Ltep: - Először is gratulálok Zsolt!!! Kérdéseim: Mit szólsz a pontozóbírókhoz, megérdemelt volt-e a vereséged??? Már megemésztetted az elvesztett elődöntőt??? Mikor kaptál ki az olimpia előtt utoljára??? Kiütöttek már??? Mi a célod a profik között???

- Úgy érzem, hogy többet találtam, mint orosz ellenfelem. De mivel nagyon rosszul ment a box, úgy érzem, a vereség belefért. - Lassacskán emésztem. - Tavaly év végén, egy elég vitatható meccsen, Athénban egy göröggel boxoltam, sanszom csak akkor lett volna, ha leütöm. - 1993-ban, a bursai EB-n beleléptem egy jobbkezesbe, amitől padlót fogtam és a bíró beszüntette a mérkőzést. - A maximum elérése.

Cyroo: - Szia Madár! Mikor utazol ki, és mikor lesz az első profi mérkőzésed?

- November elején költözök, három éves szerződést kötöttem az Universummal. Az első meccsem akár már idén december közepén lehetséges.

Remélhetőleg olyan sikeres bemutatkozásnak lehetünk tanúi, mint annak idején Koko esetében.

Szidor, INDEX 2000.10.17

ÖKÖLVÍVÁS

  SYDNEY 2000

 
KÉPEK

  

 
LINKEK

  Erdei Zsolt