FONTOS


 

In memorian A.S.

Már egy éve, hogy meghalt, s azóta is milliók gyászolják szerte a világon. Braziliában nemzeti hősnek számított, a brazil foci és kávé mellett ő volt az ország legnépszerűbb "exportcikke".

Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla. (Különben is halottról vagy jót vagy semmit...) Megszállott ember volt, egész életét az autóversenyzés, a Forma-1 töltötte ki.

Mióta meghalt, óriási fejetlenség uralkodik a száguldó cirkusz világában. 1994 a balesetek, tragédiák éveként került be a krónikákba, hisz azon az "elátkozott" imolai pályán egy autóversenyző megsérült, kettő pedig meghalt. Az egész világ felhördült, már 10 éve nem történt tragédia... Az elsőt még ráfoghatták a pilóta tapasztalatlanságára, hisz zsenge palánta volt még, de Sennáról egyáltalán nem lehetett ezt állítani. Sőt, ő ennek a sportágnak a zsenije volt, s ezt versenyzőtársai, az egész viláig elismerte. Még Alain Prost, a "professzor" is meghajolt előtte.

Senna halála felkavarta az állóvizet. A FIA autós szövetség sorra hozta jó-rossz döntéseit, csak hogy túléljék azt a válságos időszakot, aminek szerintem még nincs vége. Az F-1-ben nem az ember, a józan ész diktál, hanem a pénz. A vezetőket, élükön Bernei Ecclestone-nal csak a pénz, a minél nagyobb nyereség hajtja. Ezt igazán jól példázza szeretett, agyba-főbe szidott hazai pályácskánk, a Hungaroring helyzete is. Fél éven keresztül tárgyalták: legyen magyar nagydíj vagy sem. Közben persze ijesztegették szegény Forma-1-barát magyarokat, hogy a Hungaroring csak mint tartalékpálya szerepelt a 16 megtartandó verseny listáján. S végül, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposzta is megmaradjon, B. Ecclestone úgy döntött, idén 17 futam alapján hirdetnek világbajnokot. Mégis lesz Magyar Nagydíj.

1994 világbajnoka Michael Schumacher lett. De talán sokan gondolják úgy, hogy ha Ayrton Senna nem halt volna meg 1994. május 1-én, ott a Tamburello kanyarban, akkor 1988, 1990, 1991 után 1994-ben ismét ő lett volna a világ legjobb Forma-1-es autóversenyzője. De nem lett. Élete értelme, az autó lett a halála.

PK - 1995.május Newton(e)
SPORTOLÓ

  Ayrton Senna

 
KÉPEK

 

 
CIKKEK - LINKEK

  In memorian A.S.
  Forma-1 VB 1995
  Eltelt 4 év

  Ayrton Senna
  McLaren Team