FONTOS


 

A játékok megnyitójának másnapján, 2000. szeptember 16-án mutatkozik be az olimpián a huszadik század végének egyik legtöbbet fejlődő sportága, a triatlon. Az úszásból, kerékpározásból és futásból álló erőpróbát a hetvenes évek közepén az Egyesült Államokban találták ki, hódító útja során a föld legkisebb zugaiba is eljutott. A bemutatkozásra éveket kellett várni, Barcelonában és Atlantában sem került a programba, a sydneyi szervezők azonban már a pályázati anyagukban is jelezték: szükségük van a triatlonra. Ha az esélyeseket nézzük, ez nem is véletlen.

A nőknél a hazai siker a legvalószínűbb, az ausztrál Harrop, Hackett, Jones trió valamennyi tagja volt már világbajnok, míg a kihívók közül senki. A férfiaknál is a legjobbak közé tartoznak az ausztrálok, ám itt a négyszeres világbajnok Simon Lessing a favorit. A brit versenyzőt a legritkább esetben tudják legyőzni, az elmúlt évben például egyetlen olyan viadal volt - éppen a tiszaújvárosi Világkupa-futam -, amelyen nem elsőként ért célba. Nagy örömünkre a triatlon nem nélkülünk mutatkozik be, a száz atléta között ott lesz három magyar is, Molnár Erika (UTE), Edöcsény Nóra (Cseke KC) és Kuttor Csaba (KR & VT SC).

Közülük Molnár 1997-től, két éven keresztül a világ közvetlen élvonalába tartozott, második volt a világranglistán, többször dobogóra állhatott a Világkupa-viadalokon, ám az elmúlt két évben többször is betegséggel küszködött, nem tudott formába lendülni. Amennyiben az olimpiai felkészülését nem zavarja újabb kór vagy sérülés, Sydneyben akár pontszerzésre is képes lehet. Edöcsény Nóra - Molnárhoz hasonlóan - a mezőny legjobb futói közé tartozik, ám a másik két számban előrelépésre van szüksége ahhoz, hogy az előkelőbb helyezésekért is harcban legyen. Kuttor Csaba sokat fejlődött az elmúlt két évben, de a rendkívül kiegyensúlyozott férfimezőnyben mrá az első tizenöt közé kerülése is bravúrnak számítana.

SYDNEY.2000
- Három magyar lány
- Kuttor egyedül sem fél
- Kuttor Csaba balszerencsés bukása
- Első nekifutásra nem sikerült
- Horváth László szebb olimpiáért dolgozott
TRIATLON

  SYDNEY 2000

 
CIKKEK

  Ez történt Sydneyben

 
KÉPEK

  

 
LINKEK