FONTOS


 

Az életet meghosszabbító szenvedély
Csillag a Csillaghegyről

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2002.04.04
------------------------------------------------------------

"Három éves voltam, amikor egyszer csak kijelentettem édesanyámnak, hogy szeretnék megtanulni úszni. Ez a Csillaghegyi strandon történt, hosszú éveken át ott nyaraltunk... Édesanyám ugyan megpróbálta tréfára fogni a dolgot, nagyot nevetett. De hát én már akkor makacs gyerek voltam, s a vége az lett, hogy anyám odacipelt az úszómester bácsihoz, mondja ki ő a végső szót. Szó, ami szó, nem ő mondta ki. Én. Az úszómester csak megsimogatta a copfos fejemet. Kicsit korai lesz, Évike. Várj még két-három évet... Ekkor viszont én következtem a végső szóval: olyan bömbölést csaptam, hogy a fenyőfák alól ijedten vágtattak elő a fürdővendégek megnézni, hogy kit nyúznak. Győztem. Ha eleget bőgtem, mindig én maradtam felül."

Valahogy így kezdődött, ott a Csillaghegyi strandon, a hegyoldalban, a fenyőfák ölelésében. Az eredmény pedig ismert: Székely Éva, a makacs, akaratos kislány egészen az olimpiai bajnoki címig jutott. A helsinki ötkarikás játékokon kétszáz mellen lett bajnok a pillangókisasszony (a szabályok akkor még lehetővé tették, hogy a mellúszás helyett pillangózva tegye meg a távot.) Helsinkiben nyert, négy évvel később, a melbournei olimpián pedig második lett ugyanezen a távon. Világcsúcsot is többször döntött, amivel kapcsolatban sajátos filozófiát fogalmazott meg: "A világcsúcsokat nem tisztelni kell, haem meg kell őket javítani, arra valók. A túlzott tekintélytisztelet ebben a vonatkozásban határozott negatív lelki alapállás, s egy bizonyos fokon túl bénítólag hat."

Őt nem bénította.

A bajnoknő a visszavonulása után sem szakadt el a sportágtól, hogy is szakadhatott volna. A TF edzői szakán szerzett diplomát, hogy aztán nem csak a vízben, a parton is sikereket könyvelhessen el (és íróként is, hiszen több szakkönyv fűződik a nevéhez). A BVSC-ben később pedig az FTC kötelékében. A legsikeresebb tanítványa -- talán nem véletlenül -- a lánya, Gyarmati Andrea lett, aki olimpiai ezüstérmet, és bronzérmet nyert, világbajnoki harmadik és kétszeres Európa-bajnok volt.

Székely Éva és a víz. Egy és ugyanaz. Egyszer azt mondta, az úszás olyan szenvedély, amely meghosszabbítja az életet.

Szerdán ünnepelte a hetvenötödik születésnapját. Őt ismerve, még a táv felénél sem jár ...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Gyarmati Andrea