FONTOS


 

Cseh megszokná a dobogó tetejét
------------------------------------------------------------
forrás: Burkovits Ferenc, Magyar Hírlap 2004.05.18
------------------------------------------------------------

Két arany- és egy bronzérmet szerzett Cseh László a vasárnap véget ért madridi úszó Európa-bajnokságon. A 18 éves magyar versenyző a záró napon meggyőző fölénnyel győzött fő számában, a 400 méteres vegyes- úszásban, hogy aztán a dobogóról azonnal újra a rajthoz siessen, és bronzéremhez segítse a 4x100 méteres vegyesváltót.

Számított rá, hogy ilyen simán nyeri a 400 vegyest?
Tudtam, hogy én vagyok a szám fő esélyese, de azért sosem lehet biztosra menni. Néhány nappal ezelőtt, amikor háton is aranyérmet szereztem, például arra panaszkodtam, hogy hideg a víz, most picit meleg volt.

De csak a víz, és nem a helyzet. Az ellenfelei ugyanis nem szorították meg.
Elégedett vagyok a teljesítményemmel, az úszásnemek közül talán a pillangó nem ment úgy, ahogy szerettem volna. Örülök, hogy hoztam a papírformát, megnyertem a vegyest, és kétszeres Európa-bajnokként térhetek haza.

Nem volt zavaró, hogy a vegyes- váltó miatt a Himnusz után a dobogóról azonnal a rajtkőre kellett állnia?
Dehogynem, azt se tudtam, hol vagyok. De szerencsére a többiek integettek, nagy nehezen odataláltam a pályánkhoz, de a futam előtti bemutatást így is lekéstem. Ráadásul a váltó a hátúszással kezdődik, tehát igazán még bemelegedni sem volt időm.

A két arany- és a bronzérem már tekintélyt parancsoló. Mit szóltak a szakemberek és a vetélytársak?
Mindenki nagyon rendes volt, gratulált. Sőt azt hiszem, a spanyol nézők is megszerettek, mert elég sok autogramot osztottam ki.

Az EB végén volt bulizás?
Én inkább úgy nevezném, kisebbfajta megemlékezést tartottunk, de nagyon nem merültünk el a szórakozásban.

Most azért kap néhány nap pihenőt szigorú edzőjétől, Turi Györgytől?
A héten a német érettségi vár rám, a jövő héten pedig hétfőn és kedden következik a szóbeli vizsga. Közben pedig teljes erővel készülünk már az olimpiára, tehát egyelőre pihenésről szó sincs.

Most a 400 vegyes az EB záró napján volt, Athénban az úszóversenyek elején rendezik a kedvenc számát. Mit vár magától?
Hogy jól ússzak, és természetesen győzzek. Madridban végre kipróbálhattam, hogy milyen egy világversenyen a dobogó tetejére állni, és nagyon tetszik a dolog.
ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Cseh László