FONTOS


 

A 400 méter vegyesre tett fel mindent
Cseh László éremben reménykedik

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.07.18
------------------------------------------------------------

Darnyi Tamás is megdicsérte. Akit pedig a négyszeres olimpiai bajnok megdicsér, tudhat valamit. A mindössze tizenhét éves Cseh László pedig tud, nem véletlen, hogy sokan tartják, akár még érmet is nyerhet 400 méter vegyesen a barcelonai világbajnokságon.


A szakemberek szerint az európaiak közül az olasz Boggiatto mellett Cseh László (képünkön) is odaérhet a dobogóra (Fotó: Meggyesi Bálint)
Halásztelken lakik, Kőbányán a Bp. Spartacusban úszik, és jelenleg már Barcelonában várja a rajtot. A tavalyi esztendő hozta meg számára a kiugrást, pedig úgy tűnt, egy peches sérülés átírja a pályafutását. Sokáig nem úszhatott, sokat kihagyott, ám egyre jobban utolérte magát. Habár a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon ő volt a 400 méter vegyes favoritja, egy orosz elé furakodott. Nem szegte kedvét, sőt… Meg is lett az eredménye, a tavaly decemberi, riesai rövid pályás Európa-bajnokságon 400 méter vegyesen a legjobb idővel került a döntőbe, majd meg sem állt a bronzéremig. A mezőny egyik legfiatalabbjaként.
És azóta nincs megállás. Sokáig négy perc húsz másodpercet tudott, majd négy perc tizenhétre tette az egyéni csúcsát, jelenleg pedig négy perc tizenötnél tart. Ez pedig már minőségi időeredmény, jellemző módon a világranglistán is a legjobbak között található. És, hogy mit remél a katalánoknál?
"Egy biztos, nagyon jó erőben vagyok, azt hiszem minden adott ahhoz, hogy kihozzam magamból a maximumot. A felkészülésem úgy érzem megfelelően alakult, tehát annyit mondhatok, szeretnék mindenképpen jobbat úszni az egyéni legjobbamnál. Az edzőm, Turi György azt mondja, ebben az esetben egészen jó helyen szerepelhetnék.”
"Az egészen jó helyen” a gyakorlatban akár a dobogót is jelentheti. Akárhogy is nézzük, az arany már elkelt. Az amerikai Michael Phelps jelenleg cirka három másodperccel jobb a mezőnynél, ha világrekorddal nyerne, senki sem kapná fel a fejét. Az ezüstérem és a bronzérem egyelőre még gazdátlan. Jelentkező persze van bővben. Például az olasz Alessio Boggiatto. Ô négy perc tizenhármat tud. A japán Mori. Ô talán ennyit nem. És ott van Cseh László, aki elképesztő lendülettel menetel előre. A mezőnyt elnézve, még az is előfordulhat, Darnyi Tamás 4:12.36-os Európa-rekordját is meg kell döntenie akkor, ha benevez az ezüstre, vagy a bronzra. Nem titok, valami hasonlóra készül a fiatal tehetség, aki Barcelonában 100 és 200 méter háton is elindul, az utolsó napon esedékes 400 méter vegyes előtt.

CSEH LÁSZLÓ
Született: 1985. december 3., Budapest
Klubja: Bp. Spartacus
Edzôje: Turi György
Legjobb eredményei: rövid pályás Eb-3. hely (400 m vegyes, 2002), ifjúsági Eb-2. hely (400 m vegyes, 2002)
Vb-számai: 100 m hát, 200 m hát, 400 m vegyes
"A hátúszást is szeretem, úgy érzem kétszáz háton jobbak az esélyeim. A hátúszás is fontos, de inkább csak bemelegítés a négyszáz vegyesre. Arra tettem fel mindent, egész évben arra készültem, hogy ott kihozzak magamból mindent.”
Cseh amúgy a júniusi, székesfehérvári országos bajnokságon a legeredményesebb férfiversenyző lett, két aranyat és öt ezüstérmet gyűjtött.
A tények. Négy perc tizenöt másodpercet – itt tart most Cseh – itthon csak Darnyi Tamás tudott. Tíz éve, a sheffieldi Európa-bajnokságon például "négytizenöttel” lett aranyérmes. Nem mellékesen, a szakértők szerint Cseh még egyáltalán nincs a teljesítőképessége határán, jó pár másodperc van még benne. Phelps-szel nem mérhető. Phelps-szel csak az ausztrál Ian Thorpe mérhető. De mögötte stabilan ott lehet hosszú éveken keresztül. Például Athéban, az olimpián is, ám ne szaladjunk ennyire előre. Barcelona után amúgy nem sokat pihenhet, hiszen elindul a skóciai ifjúsági Európa-bajnokságon is 400 méter vegyesen. Ott ő a favorit. A felnőttek között még nem…

ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Cseh László