FONTOS


 

Turi szupertehetséges tanítványa egy év alatt tíz másodpercet fejlődött 400 méter vegyesen
Cseh berobbant a világelitbe

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.08.04
------------------------------------------------------------

Fantasztikus magyar sikerekkel zárult a "vizes” világbajnokság Barcelonában, így nem csoda, hogy a hónap sportolója listánk képzeletbeli dobogóját kibérelték maguknak a spanyolországi hősök.


„Úgy érzem, minden úszásnemben van lehetôségem a fejlôdésre, különösen háton és mellen” – vallja az ifjú magyar (fotó: Németh Ferenc)
A legelőkelőbb pozíciót Cseh László foglalta el közülük, aki úgy lett ezüstérmes 400 méter vegyesen az amerikai Phelps mögött, hogy Darnyi Tamás
12 éves Európa-rekordját is megdöntötte. A második helyen az ezüstkollekcióját igencsak gyarapító Risztov Évát találjuk, míg a harmadik a világbajnok férfi
vízilabda-válogatott remeklő kapusa, Szécsi Zoltán lett.

Sajtótájékoztató a Sant Jordi egyik különtermében, közvetlenül a 400 vegyes világbajnoki döntője után. Az amerikai Michael Phelps késik. Hát persze… Híre jön, ő külön sajtótájékoztatót tart. A másik két érmes, az ezüstös Cseh László és a tunéziai Melluli idejében érkezik. A teremben úgy húsz tollforgató. Jó arány. És mind-mind a mindössze 17 éves magyar klasszisjelöltet kérdezi. Még szép, ha valaki megússza minden idők harmadik legjobbját (4:10.79), ha valaki lépést tud tartani a földönkívülinek tartott, Barcelonában három aranyig és öt világrekordig jutó Phelpsszel, nos arra kíváncsiak az újságírók.
– Meg tudta volna verni Phelpset? – kapja a kérdést.
– Nem, most semmiképpen sem – válaszol őszintén a spartacusos úszó.
– Képesnek tartja magát arra, hogy valaha legyőzze az amerikait?
– Ezt szeretném, talán jövőre, az athéni olimpiát sikerül – így Cseh.
Az újságírók meg sűrűn jegyzetelnek. Nagy sztori. Az eddig a világ számára ismeretlen magyar felveszi a versenyt a tengerentúli megasztárral. Aztán még egy várható kérdés:

Jól nevelt gyerek

– Elárulja, hogy ki a példaképe?
– Természetesen Darnyi Tamás.
Ki más is lenne. Amikor Cseh megszületett, Darnyi már Európa-bajnok volt. Amikor Darnyi 1991-ben megúszta a megdönthetetlennek hitt 4:12.36-os világrekordját (három év múlva, az amerikai Tom Dolan "csinált” belőle Európa-csúcsot), Cseh alig hatéves volt. Csak ismerkedett az úszással. Volt kitől, hiszen az édesapja válogatott hátúszó volt. Idősebb Cseh László. Igazi sportpapa. Mindent annak rendel alá, hogy a fia felkapaszkodhasson a csúcsra. És a fiú jól nevelt gyerek, Barcelonában egy-kettőre beírta nevét a sporttörténelembe. És nem csak az ezüsttel. Az időeredményével. Darnyi 12 esztendős idejét törölte a statisztikákból, Darnyi Európa-csúcsát adta át a múltnak. 4:10.79. Még szokni kell. Főleg azt, hogy immár – legalábbis az idő alapján – Cseh László a valaha élt legjobb magyar vegyes úszó. Persze tartozása még van bőven. Darnyi négy olimpiát nyert, négy világbajnokságot, és nyolcszor Európa-bajnok is volt. Cseh eddig egy világbajnoki ezüstéremmel büszkélkedhet. Az sem megvetendő, de reméljük, a java csak most jön. Talán éppen jövőre, a madridi Európa-bajnokságon és az athéni olimpián.

CSEH LÁSZLÓ
Született: 1985. december 3., Budapest
Klubja: Bp. Spartacus
Edzôje: Turi György
Legjobb eredményei: vb-2. (400 m vegyes, 2003); rövid pályás Eb-3. (400 m vegyes, 2002); 4x ifjúsági Európa-bajnok (100 m hát, 200 m hát, 400 m vegyes, 4x100 vegyes váltó, 2003); ifjúsági Eb-2. hely (400 m vegyes, 2002); ifjúsági Eb-3. hely (200 m gyors, 2003)
Főszereplőnk nem tagadja, az volt a célja, hogy megdöntse Darnyi csúcsát. Tudta, ha azt átírja, nagy valószínűséggel felkapaszkodhat a dobogóra. Egyébként tökéletesen betartotta az edzői utasítást. A 100 pillangó után három századdal úszott jobbat, mint amit kértek tőle, a 100 hát után egy századdal, a 100 mell után is szinte századmásodperce hozta azt, amit megmondtak neki. Gyorson viszont – szerencsére – nagyon elkapta a fonalat. Nem véletlenül, hiszen az edzője, Turi György is leírta neki (minden versenyzőjét ellátja a győzelem receptjével): "Végre lesz valaki, aki húzhat gyorson, menj vele, és halálig ússzad ki magad!” Megtörtént. Phelps pillangón és háton – főleg pillangón – jobb volt a magyarnál. Mellen és gyorson azonban Cseh Lacika volt a nyerő. Turi 4:12.10-es időt kért, 4:10.79-et kapott. És egyáltalán nem bánkódott.
Tavaly nyáron négy perc húsz másodpercet tudott. Tavasszal, négy perc tizenhétre vitte le a rekordját. Közvetlenül a vb előtt már négy perc tizenötnél állt. Az előfutamban ezen is faragott egy másodpercet. A döntőben pedig… Egy év, tíz (!) másodperc fejlődés. Döbbenetes!

Hitte is, meg nem is

Júliusi top 10
1. Cseh László (úszó) 25 pont
(A barcelonai világbajnokságon 400 méter vegyesen úgy lett ezüstérmes az amerikai Phelps mögött, hogy Darnyi Tamás 12 éves Európa-rekordját is alaposan megjavította)
2. Risztov Éva (úszó) 20 pont
(A katalán városban sem pihent, három ezüsttel – 400 gyors, 200 pillangó, 400 vegyes – zárta a világbajnokságot)
3. Szécsi Zoltán (vízilabdázó) 16 pont
(Nem csupán az olaszok elleni gyôztes döntôben, az egész világbajnokság alatt remekül védett)
4. Vörös Zsuzsanna (öttusázó) 12 pont
(Egyéni és váltóvilágbajnoki gyôzelmet könyvelhetett el a pesarói vb-n)
Biros Péter (vízilabdázó) 12 pont
(Három gólt is lôtt az Olaszország elleni diadalmas világbajnoki döntôben)
6. Molnár Tamás (vízilabdázó) 8 pont
(A világbajnokság során a magyar csapat egyik legjobbja volt)
7. Bodrogi László (kerékpáros) 6 pont
(Másodszor teljesítette a Tour de France-t, az utolsó idôfutamban ötödik lett)
8. Flaskay Mihály (úszó) 4 pont
(A berlini Eb-ezüst után Barcelonában világbajnoki bronzérmet nyert 50 méter mellen)
9. Káté Gyula (ökölvívó) 2 pont
(Bronzérmet szerzett 60 kilóban a bangkoki világbajnokságon)
10. Dénes Csaba (evezôs) 1 pont
(Könnyűsúlyú egypárban megnyerte az összetett Világkupát)
Varga Gabriella (vívó) 1 pont
(Némi meglepetésre ô lett a tôr Európa-bajnoka)

Összesített top 10
1. Mandula Petra (teniszezô) 61 pont
2. Tóth Krisztina (asztaliteniszezô) 43 pont
3. Polgár Judit (sakkozó) 41 pont
4. Kovács Antal (cselgáncsozó) 34 pont
5. Cseh László (úszó) 33 pont
6. Ritter Árpád (birkózó) 27 pont
Risztov Éva (úszó) 27 pont
8. Palkovics Krisztián (jégkorongozó) 26 pont
9. Lékó Péter (sakkozó) 25 pont
Boczkó Gábor (vívó) 25 pont
Pérez Carlos (kézilabdázó) 25 pont
"Talán még most sem fogtam fel igazán, hogy milyen időeredményt úsztam, megmondom őszintén, erre azért én sem számtottam – mondja Cseh. – Amikor Turi György azt mondta, akár már Barcelonában megdönthetem Darnyi Európa-csúcsát, hittem is, meg nem is, hiszen olyan különleges időeredményről van, most már csak volt szó. A döntőre visszanézve: Phelps pillangón sokkal jobb volt nálam, ami nem is csoda, hiszen az a legerősebb száma, azon úszott világcsúcsot is az egyéni versenyben. Jobb volt, de tartani tudtam magamat. Háton ez már nem volt igaz, mellen és gyorson pedig a részidők is mutatják: felvettem vele a versenyt. Barcelonában ő volt a jobb, talán Athénban másképpen alakul.”
Phelps a 2001-es fukuokai világbajnokságon robbant be a köztudatba. Akkor 200 pillangón világbajnok lett. Sokáig úgy tetszett, a világ egy kivételes pillangóssal gazdagodott, azonban ő nem elégedett meg ezzel, vegyesen is nekiveselkedett. Ha nem teszi, ma Cseh Lászlóban tisztelhetnénk a világcsúcstartót. De Phelps jött, látott és Barcelonában több alkalommal is győzött. Egy biztos, nehéz lesz az amerikai elé kerülni. Cseh azonban nem tett le erről.

Phelps sem verhetetlen

"Nincs más megoldás: még keményebben kell edzenem. Úgy érzem, minden úszásnemben van lehetőségem a fejlődésre, különösen háton és mellen. Ha ott tizedeket, vagy akár egy másodpercet spórolok, akkor egyszer talán Phelps ellen is nyerhetek.”
Persze ne legyen kétségünk, Phelps is jobbat tud majd a most úszott 4:09.09-nél. Elég, ha csak azt vesszük, a korábbi világcsúcsa, amelyet Barcelona előtt úszott 4:10.73 volt. A szintén 17 éves amerikai egyébként mindig úgy vonul be a rajtkőhöz, hogy közben walkmanen Eminemet hallgat. Azt mondja, ez kell ahhoz, hogy kellőképpen felpörögjön. Sikerült neki. Nem véletlen, hogy a 200 vegyes döntője után a harmadik olasz Massimiliano Rosolino afelől érdeklődött tőle (persze inkább viccesen), hogy hol lehet ilyen cédét kapni, ő is vesz egyet, ha ez kell a világcsúcshoz. Nem az kell. Phelps korszakos egyéniség. Ezt a világbajnokságon is láthattuk. Jelenleg ő a világ ura. Négyszáz vegyesen azonban Európában a magyar Cseh László a legjobb. Másodpercekkel, az olimpiai bajnokságig jutó olasz Alessio Boggiatto még egyszer sem tudott négy perc tizenhárom másodpercen belül kerülni.
Cseh egyébként Barcelona után nem szabadságra ment, hanem úszni, csak éppen a skóciai ifjúsági Európa-bajnokságra. Természetesen ott ő volt a favorit, és nyert is könnyedén a 400 méter vegyesen.
De vissza a sajtótájékoztatóhoz! Cseh – mint a vb egyik nagy felfedezettje – csak úgy vonzotta az újságírókat. Volt, aki nem elégedett meg anynyival, hogy kérdezze. Közös fotót is akart. Csinált is. Ki tudja, lehet, hogy egyszer még nagyon sokat érhet a felvétel. Most sem ér keveset…

ÚSZÁS.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Cseh László