FONTOS


 

Czene: ott leszek a világbajnokságon
Az olimpiai bajnok cáfolja a visszavonulásáról szóló pletykákat
------------------------------------------------------------
forrás: SE Nemzeti Sport 2001.02.22
------------------------------------------------------------

- Azt tudja, hogy itthon elterjedt, befejezte az úszást, csak még ilyen-olyan okok miatt nem akarja nyilvánosságra hozni?

- Hallottam, hozzám is eljutott a pletyka - mondja a kétszáz vegyes olimpiai bajnoka, Czene Attila, aki jelenleg Amerikában, a phoenixi egyetemen tanul.

- Csak pletyka?

- Az olimpia után is elmondtam, folytatom. Megtettem ugyanezt karácsonykor, amikor otthon jártam. Nem adhatok fel mindennap fizetett hirdetést, hogy Czene Attila úszik, s esze ágában sincs befejezni. Még mielőtt megkérdezné, ott akarok lenni a júliusi fukuokai világbajnokságon s egy hónappal korábban, a magyar bajnokságon is elindulok.

- Ki terjeszti az ellenkezőjét?

- Az előre aggódók.

- Kik?

- Mindig is voltak ilyenek. Emlékszem, az atlantai olimpai előtt gyengén úsztam a magyar bajnokságon. Van ilyen. Temettek. Az olimpián történtek pedig ismertek. Tehát ha kérhetem, ne aggódjanak, jövök, úszni fogok a bajnokságon s remélem, a vb-n is. Mivel anyagi támogatást nem kapok, jó lenne, ha legalább erkölcsileg, lelkileg támogatnának s nem azt kellene visszahallanom, hogy már nem is edzek, teljesen leálltam. Úszni fogok, s majd ha a magyar bajnokságon gyenge leszek, akkor lehet aggódni meg sopánkodni, hogy Czene nem az igazi.

- Ennyire bántják a pletykák?

- Már nem idegesít annyira, mint korábban. A lényeg: még utoljára szeretnék rendesen felkészülni a világbajnokságra, utána ugyanis mindenképpen befejezem. S higgye el, tényleg jobban motiválna, ha otthonról más híreket kapnék.

- Ahhoz mit szól, hogy a tengerentúlon tanulók a továbbiakban nem kaphatnak a Gerevich-pénzből?

- A véleményem meglehetősen tömör ezzel kapcsolatban: nevetséges.

- Az is eljutott Phoenixbe, hogy Rózsa Norbert visszavonult?

- Norbert szerintem nem visszavonult, hanem elvették tőle a lehetőséget. Főleg anyagi vonalon. Hogy ebben mennyire hibás ő, nem tudom megítélni. De beszéltem Zubor Attilával is. Nincs egyesülete, nincs pénze, pedig szerintem Csik Ferenc óta nem volt ilyen szintű gyorsúszónk, mint ő. Nem egészen értem, hogyan alakulnak otthon a dolgok.

- Most, hogy tisztáztuk a pletykákat s kiderült, ott akar lenni a világbajnokságon, kézenfekvő a kérdés: arannyal búcsúzik?

- Régen az volt a nagy álmom. Ez az álom már elhalványult, s a másik, hogy Sydneyből kiindulva, nem túl jó a kedvem, ha a fukuokai esélyekre gondolok. Az Atlantában győztes időmmel is csak harmadik lettem volna Sydneyben. Valahogy az az érzésem, hogy az olasz Rosolino meg az amerikai Dolan mást csinál, mint a többiek. Hogy mit, sejtelmem sincs és vádaskodni sem akarok. Darnyi Puci még a sydneyi döntő után odalépett hozzám és csak annyit mondott az olaszra mutatva: ilyen nincs. Sajnos mégis van...

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Czene Attila