FONTOS


 

Tanulni megy, de ott akar lenni Sydneyben is
Czene döntött: Amerikában folytatja
------------------------------------------------------------
forrás: SE Nemzeti Sport 1999.11.05
------------------------------------------------------------

Czene rezzenéstelen arccal mondja:

- Valóban szeretnék az Egyesült Államokban tanulni és úszni. Erről a döntésemről már tájékoztattam az edzőmet, Széchy Tamást, és a klubom elnökét, Gyárfás Tamást. Még nem tudom, miként fogadják az elhatározásomat - mondja Czene.

Czene tehát döntött. Elmegy. Tanulni akar. Huszonöt éves. A kilencvenkettes barcelonai olimpián lépett a világ elé. Bronzérmes lett kétszáz vegyesen. Három éve, az atlantai olimpián pedig aranyérmes. Napi tíz-tizenöt kilométernyi úszás, több hónapos edzőtáborozás. Hosszú éveken át. Nyomasztó. De nem ezért megy el. Nem veszett össze senkivel, nem haragszik senkire. Széchyt továbbra is mestereként tiszteli, a Sport Pluszt sem akarja elhagyni. De menni akar.

Meg lehet érteni. Senki sem bánthatja ezért. Ha holnap azt mondja, kész, vége, többet ne keressük az uszodában, senki sem szólhat egy rossz szót sem. Legfeljebb azon lehetne meditálni, hogy melyik uszoda viselje majd a nevét. Czene viszont nem búcsúzik. A tengerentúlon is úszni fog, Sydneyben is ott akar lenni. A szintidőt már megúszta. A többi nem rajta múlik.

- Tisztában vagyok vele, hogy az olimpia után keveseket fog érdekelni, hogy mi van velem. Engem kell hogy érdekeljen - mondja zárásként.

Igaza van.

Ő is csak egyszer él.

Nem mindegy, hogyan...
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Czene Attila