FONTOS


 

Deutsch: "Későn kapcsoltam"

Széchy Tamás szerint a világ legjobb hátúszója ... lehetne. Ha nem lenne az a fránya delfintechnika a fordulóknál. Egy felmérés szerint - a római világbajnokságon készítették - a "vegytiszta" hátúszásban valóban ő a legjobb. Ennek ellenére a római vébén kétszáz háton "csak" bronzérmet szerzett. Amúgy bronzból azóta bővült a gyűjtemény, néhány hete a rövidpályás úszó-világbajnokságon szintén a harmadik helyen végzett kétszázon. És most itthon karácsonyozik.

Atlanta után befejezi a hátúszófenomén?

- Sajnos annak idején egy kicsit későn kapcsoltam, engedélyezték a delfintechnikát, ám nem hittem, hogy ilyen sokat jelenthet - kezdi Deutsch Tamás.
- Mennyit jelenthet?
- Tizedeket, ami ezen a szinten döntő.
- A rövidpályás vb-bronz azt mutatja, azért már tanulgatja a technikát ...
- Több szakemberrel is beszéltem, mindegyikük azt mondta - remélem nem csak hízelegtek -, hogy egyre jobban összeáll a mozgásom. Tanulom, bár lehet, hogy egy kicsit késön kezdtem el. Mindenesetre az atlantai olimpián szeretnék bizonyítani, szeretnék begyűjteni egy-két érmet.
- Ha azt mondanám, hogy kétszázon és százon is harmadik lesz, elfogadná?
- Azonnal! De ha már az álmoknál tartunk, remélem, hogy a vegyes váltó ott lesz a dobogón. Az amerikaiakat vagy az oroszokat megverni szinte lehetetlen, de a harmadik helyezés talán elérhető.
- Igaz, hogy a rövidpályás világbajnoki bronz után szóba került, hogy leigazolja a hazai úszósport elit klubja, a Sport Plusz-OTP SE?
- Megtiszteltetés lenne egyazon klub kötelékébe tartozni olyan nagyságokkal, mint Rózsa Norbert, Czene Attila, vagy Horváth Péter, de a szerződésem a BHSE-hez köt. Volt róla szó, de én jól érzem magam a jelenlegi klubomban. Egyébként az OTP-vel van egy egyéni szerződésem - támogatják az utazásaimat - , de ez a kapcsolat a jelek szerint nem lesz már szorosabb.
- Csak egy röpke téli szünetre jön haza a tengerentúlról. Mikor tér vissza Miamiba?
- Január elején, addig viszont minden időmet a családommal és a barátaimmal fogom eltölteni. Nem tagadom, szeretek kint élni, de azért itthon más, itthon a legjobb ... Ha minden jól megy, a nyáron közgazdász leszek, persze ha az egyetem vezetői is úgy akarják. A célom tehát kettős: jó olimpiai szereplés és a diploma megszerzése. Lesz munkám 96-ban is ...
- Ha az olimpián veteljesül az álom, befejezi?
- Ez a nagy dilemmám. Akárhogy is nézem, nem vagyok már olyan fiatal, huszonhét éves leszek. Az olimpiai minden versenyzőnek vízválasztó, mindenki elgondolkozik, hogy érdemes-e újabb négy évig gürcölni. Tudja mit, térjünk vissza a kérdésre jövő szeptemberben ...

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Deutsch Tamás