FONTOS


 

Egerszegi
------------------------------------------------------------
forrás: Pesti Est
------------------------------------------------------------

1988 szeptemberében még gimnazista voltam, és tisztán emlékszem, hogy az olimpiai közvetítések súlyosan felforgatták az oktatási rendet. Az osztályban több Szokol világvevő is volt és a bennfentesek bizony ritkán tudtak uralkodni indulataikon.

1988 szeptemberében egy ifjú, tizennégy éves hölgy okozott gigász örömet, még akkor is, ha Egerszegi Krisztinát akkor még kissé - de nem nagyon - elhalványították Darnyi aranyai. Ki gondolta volna akkor, hogy Egerszegi öt olimpiai aranyérmével, világ- és európabajnoki győzelmeivel, nonszensz-számba menő világcsúcsával minden idők egyik legnagyobb sportolója lesz? Meglepő, de Zákonyi S. Tamás és ifjabb Elek Ottó dokumentumfilmjéből az derül ki, hogy egész sokan.

Ennél különb dolgokra is fény derül az Egerszegi című filmből, melyet 1993 óta forgatnak, és végigtekint Egér egész úszópályafutását, de amely csak most jutott el a végső megvalósításig. Zákonyiban már 1992-ben felmerült az ötlet, és azután szint minden világversenyre elkísérte az úszónőt. Különös, hogy a legnagyobb hangsúly a '94-es római vébére esik - arra a versenyre, amelyen Egerszegi semmit nem nyert, és elhatározta, hogy Atlantában újra rajtkőre áll. Zákonyi győzelmet ment forgatni Rómába, ehelyett keserű és felkavaró pillanatokat örökített meg. Igazából ezektől a pillanatoktól lesz több e film egy klasszikus, "sikersztoris" dokumentumfilmnél. Persze jó dolog újranézni az fantasztikus sikereket, az ember újraizgulja a már unalomig ismert képsorokat, vagy szégyenkezve morzsolja el könnyeit az atlantai elképesztő úszás láttán. A film elsősorban a sportpályafutásra koncentrál, azaz kizárja magánéleti dolgokat, viszont megszólaltat mindenkit, aki számít: edzőket és sportvezetőket, Kiss Lászlót, Széchyt, Egér édesanyját, pálya- és vetélytársakat, riportereket és természetesen magát Egerszegit. Az interjúk közé archívok kerültek, de sajnos csak tévés archívok, így kimaradt Török László klasszikus kétszáz hátas barcelonai közvetítése, pedig nekem mind közül az a kedvencem. Ha valaki hallotta, tudja miért.

Kataca megjegyzése: az nem a barcelonai hanem az szöuli olimpián hangzott el
Egerszegi Krisztina
ÚSZÁS

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Egerszegi Krisztina