FONTOS


 

Flaskay jelszava: "Bemegyek és megeszlek titeket”
Most is harapni akar

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2003.07.15
------------------------------------------------------------

"Most bemegyek és megeszlek titeket” – mormolta maga elé jól hallhatóan, majd bevonult az 50 méteres mellúszás döntőjének rajtjához. "Megette őket” kivéve az ukrán Oleg Liszogort. Történt mindez tavaly nyáron Berlinben, a nagymedencés Európa-bajnokságon, ahol az egri Flaskay Mihály, az Eb egyik legnagyobb meglepetését okozva ezüstérmet szerzett. Igazi sprinter. Egy ideig pólózott, a magasugrást is kipróbálta, aztán az úszásnál kötött ki. Jól tette.


Flaskay Mihály a tavalyi, berlini Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert 50 méter mellen, Barcelonában is dobogóról álmodik (Fotó: Meggyesi Bálint)
Amikor három éve, az ifjúsági Európa-bajnokságon nyerni tudott 50 méter mellen, azt mondták rá: ügyes. Aztán eltűnt. Hosszú időre. Azt mondja, kellett némi szünet, különben is, ő nem az a típus, mint például Risztov Éva. Nála nem a terhelés, a fokozatosság hozza meg az eredményt. Két évig alig lehetett hallani felőle. Edzett ő addig is, ám az eredmények elmaradtak. Aztán tavaly nyáron, a berlini Európa-bajnokság előtt rendezett országos bajnokságon nem kegyelmezett a többek között Güttler Károlyt is felvonultató mezőnynek, 50 és 100 méter mellen is nyerni tudott, ráadásul az Eb-kiküldetési szintidőt is megúszta.
Berlin előtt azt mondta, ha döntőbe kerül, már elégedett lesz (tudják, a fokozatosság). Döntőbe került, hogy ott aztán pont Güttler Károlyt megelőzve – és a világcsúcsig jutó Liszogor mögött – a második helyen érjen célba. Amúgy akaratos ember. Ha úszni kell, se hall, se lát… A német fővárosban is így történt. Azzal például, hogy Güttler lett a harmadik, csak az eredményhirdetésnél szembesült.
Akaratos ember, ezt jelzi, hogy nem tett le arról, hogy az athéni olimpián egy percen belül ússzon 100 méter mellen. Ez persze még odébb van, Barcelona viszont közelebb. Nos, főszereplőnk Berlin óta komoly változáson ment keresztül, Eger után Los Angelesbe tette át a székhelyét. Amerikába ment tanulni és tréningezni, ahhoz az egyetemhez, ahol többek között az amerikai olimpiai bajnok hátúszó Lenny Krayzelburg úszott, ahol jelenleg is tanul a szintén vb-résztvevő Kerékjártó Tamás.

FLASKAY MIHÁLY
Születési hely/idő: Debrecen, 1982. május 18.
Klubja: Egri Városi Úszóklub
Edzője: Krajnyák György
Legjobb eredményei: Eb-2. hely (50 m mell, 2002), ifjúsági Európa-bajnok (50 m mell, 2000), 4xmagyar bajnok (50 m mell, 2000; 50 m mell, 2001; 50 m mell, 100 m mell, 2002), országos csúcstartó (50 m mell, 27.51)
Vb-számai: 50 m mell, 50 m pillangó
A megoldás egy bizonyos Mark Schubertben keresendő, ő ugyanis a főedző a Los Angeles-i egyetemen. Nos, Schubert is optimista ember. Amikor meghallotta, hogy Flaskay hozzájuk jönne, megkérdezte, mennyit tud száz mellen. "Egy perc, három másodperc körül.” – mondták neki. "Sebaj, csinálunk belőle egy perc körüli mellúszót” – válaszolta Schubert. Jelentjük, a nagy terv egyelőre még késik, Flaskay ugyanis a tanulás mellett kevésbé tudott az úszásra koncentrálni. A júniusi, fehérvári országos bajnokságon nem nyert aranyérmet, a gyorsaságával viszont nem volt gond, ezt jelzi, hogy 50 méter gyorson felállhatott a dobogóra. Mivel Berlinben érmet nyert, védettséget élvezett a válogatásnál, magyarán eddig nem kellett csúcsformát produkálnia. Nem is produkált, azt viszont bánhatja, hogy 100 méter mellen bár tervezte, nem lehet ott a világbajnokságon. Kiss László szövetségi kapitány a formákat látva Güttler és Bodor Richárd mellett döntött. Flaskaynak maradt a jól bevált 50 méteres mellúszás – és bónuszként az 50 méteres pillangóúszás – ahol ettől még maradandót alkothat. Ötven méter. Jobb esetben alig több, mint huszonhét másodperc. Erre készül jelenleg gőzerővel. Egy biztos, most sem ő a szám esélyese. A favorit az ukrán Liszogor. Az Európa-bajnoki címvédő, a világcsúcstartó. A dobogó többi foka viszont kiadó. Bárki odaérhet, ötvenméteres számnál főleg.
Egy biztos, Flaskay hozzáállását ismerve Barcelonában is "harapni” fog. A többi az ellenfeleken múlik…

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Flaskay Mihály