FONTOS


 

Emmának vagy Zsombornak hívják majd a trónörököst?
Güttler apuka olykor fúr-farag és készül a negyedik olimpiájára

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2000.07.21
------------------------------------------------------------

Nyolcvannyolcban, a szöuli olimpián nyerte az első ezüstjét. Amikor Darnyi, Egerszegi, Szabó Joe oktatott. Darnyi hét éve nem úszik, Egerszegi négy és Szabó Joe is réges-régen befejezte. A szöuli száz mell döntőjében is nyolcan voltak. Heten már nem úsznak. Güttler Károly igen. Tizenkét éve a világ élmezőnyébe tartozik. Harminckét éves. Nyert Európa-bajnokágot (Sheffield), volt világcsúcstartó (1:00.65), olimpián második. Kétszer is. Szöulban és rá nyolc évre Atlantában. Sydney a negyedik olimpiája lesz. Talán az utolsó. Szöulban húszéves volt. Még gyerek. Jelenleg ugyebár harminckettő. Házas ember, az első gyermekét várja. Nem meglepő, éppen a házban tett-vett, mikor zavartuk a - nem túlzás - élő legendát.

- Fúr-farag?

- A gyerekszobán dolgozok, van egy-két bútor, amit össze kell állítani. Amúgy is imádok itthon tenni-venni, a feleségemmel alakítgatjuk a házat kívül is, belül is.

- Mikor jön a pici?

- Szeptember közepén érkezik.

- Izgalmas napjai lesznek, a száz mell döntőjét Sydneyben szeptember tizenhetedikén rendezik.

- Annak örülnék, ha a kicsi az úszásom előtt születne. Biztos vagyok benne, hogy olyan élmény lesz, ami az úszásomra is kihat majd.

- Fiú lesz?

- Az orvosok szerint kislány, de még nem egyértelmű. Mindkét ultrahang alkalmával a popsiját mutatta, semmit sem lehetett megállapítani.

- Neveket válaszottak már?

- Természetesen, ha lány lesz, Emmának hívjuk, ha fiú, Zsombornak.

- Arra nem gondolt, hogy a szülés idejére visszajöjjön Sydneyből?

- Kivitelezhetetlen, jönnék, természetesen itt szeretnék lenni a születésénél, de úgy fogom fel, nekem akkor Sydneyben lesz dolgom.

- De a száz mell után repülőre ül, nem?

- A vegyes váltóban is akarok úszni, nem tehetem. Utána viszont bezárkózom a feleségemmel és a picivel a családi házunkba, és ki sem mozdulunk onnan. Gyanítható, az én dolgom lesz a fürdetés. Még sohasem csináltam. Van egy szép sarokkádunk, ott arra is lesz lehetőség, hogy felmérjem, milyen a pici vízfekvése.

- Aranyos, amiket mond, de ez mondjuk még odébb van, az olimpia viszont a nyakunkon. Ahogy elnézem a riválisokat, nagyon észnél kell lennie, ahhoz, hogy száz mellen elérje, amit akar.

- Minden bizonnyal nehezebb lesz az elődöntőből bekerülni a döntőbe, mint ott jól szerepelni. A helsinki Eb is megmutatta, az elődöntőbe mindenki mindent belead, hiszen nagyon könnyen le lehet maradni a nyolcas fináléról. Ha bekerülök a döntőbe, na, ott már bármi megeshet.

- Mit szól ahhoz, hogy Rózsa Norbert augusztus elején akar olimpiai szintet úszni?

- Merész vállalkozás, hiszen ha szintidőt úszik, már kevés van az olimpiáig arra, hogy ismét alapozzanak egyet, a gyorsítás viszont nem tart ki Sydneyig. Mindegy, Széchy Tamás van akkora edző, hogy képes legyen ezt is megoldani, Rózsa meg van akkora klasszis, hogy ezen a nehézségen is túljusson.

- A helsinki Európa-bajnokságon hol zárt volna, persze, ha kimegy?

- Az időeredmények alapján talán ott is jó lettem volna egy éremre.

- Ki tetszett a riválisok közül?

- Az olasz Fioravanti megbízható, a finn Pihlava viszont meglepett. Sohasem hallottam korábban róla.

- Az orosz Szludnov távolmaradása nem lepte meg?

- Sok ilyet láttam már. Az oroszok általában a nagy világversenyek előtt nagyon jók, aztán sehol sincsenek. Szludnov világcsúcstartó, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy olimpiai bajnoki is lesz. Helsinkivel kapcsolatban a legnagyobb élmény Batházi Pisti aranyérme volt. Néztem a televízióban, szinte vele úsztam, és amikor beért a célba, az öröm mellett hihetetlen nagy lendületet éreztem. Azon nyomban edzeni akartam menni. Nagyon nagy energiákat szabadított fel bennem Pisti Európa-bajnoki címe.

- Gondolom azért, mert barátok.

- Persze. Tudom, hogy főleg neki mennyit jelent ez az Európa-bajnoki diadal. A kétszáz vegyes után is beszéltünk telefonon. Azt mondta, már menne haza. Akkor mondtam neki: hazajöhetsz, de csak egy négyszáz vegyesen szerzett éremmel! Megfogadta.

- Nyolcvannyolcban, a szöuli olimpián ezüsttel kezdte, négy éve Atlantában szintén ezüstig jutott. Sydneyben is kiegyezne vele?

- Attól függ, milyen körülmények után lennék második. Amúgy még nem foglalkozom sokat az olimpiával, elég időm lesz rá. Itthon amúgy is elfoglalom magamat.

- Tudom, fúr-farag.

- Pontosan, ha van egy kis időm, .nekiesek a háznak.

- Sydney után az úszást örökre elfelejti?

- Várjunk még azzal. Nagyon sok függ attól, hogy milyen lesz az olimpia. Úgy tervezem, hogy jó... Ebben az esetben fél évet pihennék, utána pedig talán ismét nekiveselkedek. Korábban kérdezték tőlem, hol nem jártam, hol versenyeznék szívesen. Azt válaszoltam, hogy Japán és Brazília eddig kimaradt. Mióta eldőlt, hogy kétezer-egyben Japánban lesz a világbajnokság, hát... megmozdult bennem valami. Oda meglehet, elmegyek.

- Brazíliában viszont tudtommal nem rendeznek semmit a közeljövőben.

- Pedig ha valaki elintézné, hogy ott legyen a következő Európa-bajnokság...

Az NS szakértője: Szabó József

Példaértékű akaraterő

"Güttler Karcsi különleges egyénisége a világ úszósportjának, tizenkét éve ott van a világ élmezőnyében. Aki vele együtt kezdte, már réges-régen befejezte az úszást. Négy éve, az atlantai olimpián kétszáz mellen volt ezüstérmes, Sydneyben szerintem százon kiválóak az esélyei. Biztos vagyok benne, dobogóközeli helyezést fog elérni, meg is mondom, miért. Látszik, hogy felengedett, nagyon jót tett neki, hogy biztos családi háttérre lelt, az olimpia alatt a gyermeke is megszületik. Láttam úszni, felszabadultnak hat, és az időeredményei is megnyugatóak. Dobogóközelbe várom, de őt ismerve nem tartom kizártnak azt sem, hogy nyerni fog Sydneyben. Abban biztosak lehetünk, kihozza magából, ami benne van, sohasem volt jellemző rá, hogy a világversenyeken elmaradt a felkészülés során úszott eredményektől. Ahogy én látom, egyre sűrűbb a mezőny, jelenleg a világcsúcsot úszó orosz Szludnov és az amerikai Moses eredményessége feltűnő, ám nagy kérdés számomra, hogy Rózsa Norbi mire lesz képes. Ha megússza száz mellen a kiküldetési szintidőt, vele is számolni kell majd. Széchy Tamás azt mondta egyszer, a mellúszó harmincéves kora után lesz a legjobb. Karcsi igazolja a tételt. Harminckét éves, példaértékű az akaratereje, a hozzáállása. A mellúszást sokáig magyar számként tartották számon. Kétségtelen, több mint tíz éve szinte minden világversenyen volt magyar a dobogón. Atlantában kétszáz mellen Rózsa Norbi lett az első, Karcsi a második. Ilyen eredményt Sydneyben is elfogadnánk, szerintem nem is lesz okunk panaszra, Sydney után viszont biztos, hogy korszakváltás lesz. Ma még nem látom Karcsi és Norbi követőit, ám a magyar úszósport számtalanszor bizonyította, mindig vannak tartalékai. Ebben bízom most is."

Szabó József, a kétszáz mell szöuli olimpiai bajnoka, a Magyar Úszószövetség alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, az Ember a Sportemberért Alapítvány alapítója, a Szabó Joe úszóiskola vezetője.

Akikkel jó lesz vigyázni

Nincs favorit száz mellen

A világcsúcstartó belga Fréderic Deburghgraeve visszavonult. Jött helyette az orosz Roman Szludnov. Immár a rövid pályán már világbajnok keleti versenyző tartja a világrekordot. Különös figura. A helsinki Európa-bajnokságra el sem jött. Nagy kérdés, mire lesz képes Sydneyben. Vagy ott van az amerikai Ed Moses. Ő is egy perc egy másodpercen belül tud. Nem sokan vannak. Öten. Szludnov (1:00.36), Deburghgraeve (1:00.60), az amerikai Linn (1:00.77), Güttler Karcsi (1:00.95) és Moses (1:00.99). Sydneyben Deburghgraeve és Linn már nem lesz ott. Karcsi igen. Nagy kérdés, mit nyújt az olasz Fioravanti. Ő csak azóta nagymenő Európában, mióta Rózsa gyengélkedik. Korábban szóba sem került. Vagy a finn Pihlava. A semmiből jött, Helsinkiben második lett. Felfelé ível a pályája. És Rózsa... A legnagyobb rejtély. Ő mindenre képes. Arra is, hogy nem jut ki az olimpiára. Arra is, hogy ha kijut, akár még nyer is. Minden idők legeredményesebb mellúszója. Karcsi is ott van a topon. Ő a megbízhatóság mintapéldája. Igaza van Szabó Joenak, sűrű a mezőny. Aki egy perc kettő másodperc alatt tud, biztos döntős. Aki egy perc egy másodperc körül teljesít, biztos érmes. Két éve nem találkoztak a világ legjobbjai. Akkor a perthi vb-n Deburghgraeve nyert. Ő ugyebár már nem úszik. Atlantában is ő nyert. Nincs abszolút esélyes. A száz gyorsnak van egy orosz Popovja. A kétszáznak és négyszáznak egy ausztál Thorpe-ja. Négyszáz vegyesen az amerikai Dolan a favorit. Száz mellen nincs tuti aranyesélyes. Öten-hatan odaérhetnek az első helyre. Lehetetlen megjósolni. Egy biztos, új királyt koronáznak Sydneyben. Más dolgunk sincs, mint reménykedni: Sydneyben is lesz dobogós. Édes mindegy melyik fokán, de legyen!

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Güttler Károly